Petrusko i Greklandskrisen


Det är mycket med Grekland nu, slår man på nyheterna eller går ut på webben är det Grekland ditten och datten samt Almedalen Schwalmedalen... Henrik Schyffert har nytt skägg, någon vill kvotera, någon vill inte. Jonas Sjöstedt säger inget vettigt som vanligt. Men skit i det nu, hur påverkar det här petruskoportföljen?

Jag skrev i söndags på Twitter något i stil med: Den som är långsiktig och äger bra bolag behöver inte kolla börsen imorgon eller närmsta halvåret heller om det är så.

Med det sagt är det förhoppningsvis tydligt hur jag anser att grekkrisen påverkar min portfölj. Mina utdelningar fortsätter att ticka in oavsett vad grekerna joddlar om o om de är med i EU eller ej. Mina fina bolag fortsätter prestera bra oavsett vad aktiekursen är från dag till annan i grekhysterin.

Som alltid är jag 100% investerad och naturligtvis säljer jag inget för att börsen backar kortsiktigt. Däremot har jag köpt. Jag brukar ha orders inne med mycket lång giltighetstid, kring 4 månader är max i Avanzas system. Dessa orders brukar vara en god slant under senast betalt när jag matar in dem i systemet men rätt som det är slinker de igenom.

Igår (måndag) var jag på resande fot och kollade inte börsen över huvud taget men nu ser jag att börsen backade gött igår och min order på Amasten pref gick igenom till 270 kronor. Det är ett ok pris för den preffen sett till bolagets riskprofil. De har gjort många transaktioner på sistone där de ökat beståndet med över 50%. Betalningen har delvis bestått av nya stamaktier och det är riktigt nice ur ett preffägarperspektiv! I takt med att beståndet ökar minskar risken i Amasten pref. I bilden nedan är mina köp jag gjort i Amasten pref efter noteringen som jag deltog i. För övrigt gillar jag den här funktionen hos Avanza, att man i diagrammet kan lägga med sina transaktioner.

Övrigt jag spanar på att öka i är Akelius pref och Alm Equity pref, det är främst preffar jag spanar på i Sverige nu men Castellum kan jag nog snart inte låta bli att öka i, den är på attraktiv nivå nu. Jag ökade i Amerikanska Realty Income och HCP häromdagen och planerar köpa mer Realty Income alternativt Johnson & Johnson inom några veckor. De är riktigt fina bolag med stark och bra verksamhet kombinerat med fin aktiehistorik med decennier av utdelningshöjningar.

Min tro för börsen framöver under sommaren är att det kommer vara skakigt och förhoppningsvis backar det mer vilket ger fler aktier för pengarna för den som köper. 29/5 skrev jag att det är läge att vara försiktig, sedan dess har SX30RX backat bortåt 8%. Inlägget är fortsatt aktuellt, läs det i den här länken: http://petrusko.blogspot.se/2015/05/lage-att-vara-forsiktig-pa-borsen.html11 kommentarer:

 1. Hej Petrusko!

  Är också sugen på att öka i Castellum. Vid vilket pris anser du att det är läge att slå till på?

  SvaraRadera
 2. Tyckte jag kände igen finansministern :)

  SvaraRadera
 3. Hej Anonym,
  Castellum är alltid köpvärd på lång sikt. Det bästa är att köpa regelbundet, den är kanon att månadsspara i. Då får man ett bra snitt över tiden och många bäckar små blir ju en väldans massa stålar i slutändan =)

  Räknat på nästa vårs utdelning handlas Castellum nu till över 4% direktavkastning och det är riktigt nice!

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 4. Det finns också en risk med att lägga order som gäller i t.ex. 4 månader framåt. Det är väldig lång tid och under tiden så kan t.ex. bolaget vinstvarna, kan komma mutanklagelser mot VD, kan bolagets fabrik brinna upp, etc, etc, Sådana händelser gör kursen kommer att dyka, kanske långt under den limit som Du har satt för köp.

  Trevlig Sommar & semester

  //Krusse

  SvaraRadera
 5. Amasten pref räknas väl ändå inte som en kvalite aktie?

  SvaraRadera
 6. Hej Daniel,
  Inga preferensaktier bör kallas kvalitetsaktie. En kvalitetsaktie är en med lång och fin historik med stadigt stigande vinst och utdelning. H&M, Latour, Johnson & Johnson tex.

  Amasten preferens är Fixed Income och det enda som betyder något där är risk/kreditvärdighet. Det är mycket liten risk för en kredithändelse i Amasten den närmsta tiden.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Du skriver att du alltid är fullinvesterad. Samtidigt som du skriver att du ständigt har långa köpordrar inlagda i systemet, samt köper på dig mer när börsen dippar. Om du har likviditet för att köpa så är du väl inte 100% investerad? Hur många procent likvid brukar du ha?

  SvaraRadera
 8. Hej Petrusko,
  Jag vill fråga en sak. Du skriver att du alltid är 100% investerad. Men du har också likvida medel tillgängliga eftersom du har köpordrar liggande långsiktigt. Vad innebär det för dig att vara 100% investerad?

  Mvh Niklas

  SvaraRadera
 9. Hej Niklas,
  Jag har aldrig likvider utan arbetar med belåning på depån. Mina så kallade långa köporders ökar min belåning om de går igenom. Jag täcker upp dem i efterhand via utdelningar eller insättning. Jag sätter in mer pengar varje månad i depån.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 10. Mycket intressant inlägg men tycker ändå det mest intressanta är dina kommentarer kring belåningsstrategin. Behöver man göra något särskilt för att använda det på Avanza för den typen av ordrar?

  När en order går igenom, vad är din strategi? Utvärderar du bolaget igen och lägger in ett nytt skambud eller är portföljsammansättningen viktigare än eventuellt bra pris?

  Tacksam för svar!

  SvaraRadera
 11. Tjena Erik,
  För att kunna göra som jag gör med mina långa orders krävs det ett helt vanligt låneavtal hos Avanza. Håller man sig under gränsen för superlånet är räntan vettig.

  När en order går igenom är det oftast i en aktie jag gärna vill äga mer av och ofta lägger jag in en ny liknande order på samma eller lägre kurs. Man har ju inte oändliga resurser så för att inte förköpa sig kortsiktigt brukar jag hålla nere köpkursen på nivåer som inte är sannolika att gå igenom var dag.

  Belåningsavtal är även fenomenalt vid nyintroduktioner, då tecknar man och behöver ej ha pengarna på kontot utan det räcker ha tillgänglig kredit. Får man det man tecknat eller färre dras bara det beloppet från kreditdepån och man sätter enkelt in sina pengar på kreditdepån i efterhand för att täcka upp affären.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera

Aktiespararna Direktavkastning en rackarns bra fond

  Att slå börsindex är svårt men det finns vissa strategier som kan göra det över tid. Bolag med hög utdelning är en sådan strategi som visa...