Viktat om portföljen ytterligare

Idag slog jag till på PCN från Pimco som jag skrev om häromdagen. Det är en börshandlad fond med innehav i företagsobligationer. För att få loss pengar till detta köpet har jag viktat ned Industrivärden.

Jag är nu uppe i 35% andel fixed income i portföljen och den närmsta tiden kan det komma öka. Under sommaren planerar jag att köpa mer preffar bla men till höst vinter som senast har jag tänkt öka i Castellum, JNJ och HCP. Om den lockande värderingen står sig slår jag nog till på Senior Housing Properties SNH också. Så även om andelen fixed income kan komma öka ytterligare nu under sommaren tror jag inte den kommer vara mycket högre än nuvarande nivå vid årsskiftet

Denna viktning härleds till min riskbild på börsen samt att jag vill få upp direktavkastningen rejält i portföljen. Dessa två hänger dock ihop, med ett starkt kassaflöde i form av utdelningar står jag alltid redo när goda möjligheter uppstår.

På sistone har de svenska preffarna pressats ned i pris och jag hoppas och tror att det fortsätter lite till den närmsta tiden. Akelius och Klövern handlas nu strax under 320 kr och det är inte långt ifrån 307 kr som jag satt som kurs jag gärna ökar till. Det ger 6,5% direktavkastning och det är en attraktiv värdering på de här två preffarna.

15 kommentarer:

 1. Kanske lite off topic, men hur går dina tankar kring Realty Income?
  Vet att du har bolaget i portföljen. Jag har börjat kolla lite på dem (mycket arbete återstår dock) och tycker spontant att det ser lite intressant ut på dessa nivåer.

  Med vänlig hälsning
  /Vägen till Frihet

  SvaraRadera
 2. Tjena VtF,
  Tack för din kommentar. Jag tycker Realty Income är ett fantastiskt bolag av flera anledningar. De främsta: Oerhört smart och bra strategi där de lägger alla fastighetsrelaterade kostnader på hyresgästen. Det ger ett stabilt och pålitligt kassaflöde. Samt deras fantastiska historik.

  Nu handlas den kring 5% direktavkastning och utdelningen kommer höjas iom declaration av nästa utdelning. Den här kan backa mer innan vi långsiktigt är på högre nivåer men det är bara ta emot och se det som ett tillfälle att köpa än mer isf. Den här tror jag är kalasbra att köpa regelbundet och behålla på mycket lång sikt.

  Jag vill gärna öka på de här nivåerna men som vanligt har jag planerat långt i förväg vad jag skall köpa och jag planerar köpa en del annat innan jag har cash att köpa mer Realty Income.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Tack för svar Petrusko.
  Då ska jag ta och gräva vidare känner jag så att hemläxan blir gjord. Verkar i alla fall inte vara helt fel på bollen med tanke på ditt svar =)

  Med vänlig hälsning
  /VtF

  SvaraRadera
 4. Hej! Uppskattar din blogg som har gett mig bra tips. Jag är nybörjare på preffar och investerade en del i April och har sedan sett priserna gå ner. Nu funderar jag vad som kan hända på lite längre sikt. Om räntorna stiger faller priserna och en allmän börsnedgång kan också ta ned värdet på portföljen med preferensaktier. Om man behöver pengarna om 3-5 år kan alltså värdeminskningen ha ätit upp utdelningarna. Hur ser du på det här?

  Mvh

  Legolas

  SvaraRadera
 5. Hej Legolas,
  Det är en knivig sits det där, ofta vill man både ha kakan och behålla den. Börsen ger bäst avkastning men då du behöver pengarna så snart som 3-5 år är det nog en god ide att begränsa risktagandet och titta på en del i rent räntespar. Fråga dig själv om det är ok att kapitalet är 25% lägre när du väl behöver det. Vore absolut inget konstigt eller unikt om börsen backat såpass på den tiden.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. "Akelius och Klövern handlas nu strax under 320 kr och det är inte långt ifrån 307 kr som jag satt som kurs jag gärna ökar till. Det ger 6,5% direktavkastning och det är en attraktiv värdering på de här två preffarna."

  Jag är nyfiken på varför du valt just 307kr, en väldigt specifik siffra. Är det enbart pga att de då uppnår 6,5% DA, eller har du något annat bakomliggande resonemang?

  Samt stort tack för en välskriven och intressant blogg

  Mvh
  än så länge anonymous

  SvaraRadera
 7. Hej anonym,
  preffar värderas som sagt via risk och ränteläge. Min syn på Akelius och Klövern är att med den risknivån de besitter så är 6,5% direktavkastning en mycket attraktiv värdering.

  Det är så här man värderar preffar.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Varför behåller du sänket Ratos?

  SvaraRadera
 9. Tycker du har en intressant, och läsvärd blogg.

  Med vänlig hälsning
  Lars

  SvaraRadera
 10. Då jag är en random walker investerade jag faktiskt i ett av dina investeringsuppslag. Jag menar Xactfonder OMXSB UTD här blir tydligen utdelningen 15,10 kronor. Förvaltningsavgift 0,15%. Bred exponering mot de största bolagen. En intressant investering för den som vill ha utdelningar att leva på. Har skrivit lite om detta på Lundaluppens blogg.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
 11. Hej Lars,
  Ja den där ETF:en gillar jag. Kan nog bli att jag investerar i den i framtiden. Du som äger den får ju snart utdelning =)


  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 12. hur ser du på ränterisken i preferensaktierna nu när långräntorna börjat stiga? som jag ser det finns det en hög korrelation mellan långräntorna och (det teoretiska) priset på preffar. Tycker också att många är felprissatta just nu, med kurser en bra bit över inlösenkurserna. Rädd att det är för mkt okunniga investerare inne som driver upp kurserna..

  SvaraRadera
 13. Hej Anonym,
  Jag tror vi kommer se låga räntor länge. De långa räntorna har nyligen vänt upp och preffarna har samtidigt pressats ned i kurs. Jag tror det kan backa lite till i närtid. Jag blir ej förvånad om vi kan köpa Akelius och Klövern till 307 kr inom kort.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 14. Hej Petrusko,

  Tack för en grym blogg. Jag är också inne på att växla om portföljen till preffar, men min kunskap om dessa är limiterad. Har du något inlägg tidigare som går in på vad man skall tänka på innan man köper en viss pref? Om inte kanske det kan bli ett intressant blogginlägg. Jag tänker mig lite om relationen mellan dagspris, inlösenpris, inlösendatum, avkastning etc.

  Mvh,
  Peter

  SvaraRadera
 15. Hej Peter,
  Det är en bra ide. En Preff 101 kan man säga. Jag filar på det, en introduktion till preffar.
  Tack för din kommentar och tipset.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...