Ökat i Realty Income

Igår passade jag på att inviga Avanzas nya minicourtage om $1 på USA-handel och ökade i Realty Income. Aktien har backat på sistone precis som hela REIT-sektorn i USA i spåren av högre marknadsräntor. Mekaniken bakom detta är att REITs som grupp är högavkastande och tävlar om samma kapital som obligationer till viss del. Investerare tittar och jämför avkastningen på obligationer vs REITs och värderar dem på liknande grunder. När marknadsräntan stiger skall också avkastningen på REITs vara högre.

Realty Income eller O som de ofta kallas (pga att deras ticker är just O) har bästa möjliga strategin kring sitt fastighetsägande, de hyr ut fastigheterna på triple-net basis vilket innebär att hyresgästen står för alla kostnader inklusive skatt, försäkring. Det här upplägget ger ett mycket stabilt och pålitligt kassaflöde.

Bolaget har höjt utdelningen 71 kvartal på raken och senaste höjningen meddelades idag/inatt. Höjningen var liten men det är ok när man höjer så ofta, hittills i år har de redan höjt över 3%.

Utdelningen är efter senaste höjningen $2,28 på årsbasis och kursen just nu är $45,15 vilket ger en direktavkastning på lite drygt 5%. Det är riktigt bra för en stark och pålitlig utdelningshöjare, hög direktavkastning och pålitlig utdelningstillväxt är riktigt nice.

Realty Income har en bra diversifiering i hyresgäster där den största utgör endast 5,5% av intäkterna. Fastigheterna är i de flesta fall av sorten "en hyresgäst-fastighet" och typiska hyresgäster är apotek, gym och de så populära endollar-butikerna som det finns många olika varianter av. Ovan är en lista med 20 största hyresgästerna.

Jag planerar att öka rejält i Realty Income på lång sikt och ser det redan som ett kärninnehav, den behöver väga lite tyngre i min väska innan jag klassar om den. Mina kärninnehav skall vara större/tyngre än övriga innehav och just nu har jag något enstaka innehav som är större än Realty Income utöver H&M och Castellum som är mina befintliga kärninnehav.

20 kommentarer:

  1. Halloj!

    Jag funderar på att om räntorna stiger på obligationer, känns det då inte mer säker att köpa en obligation?
    Just nu kanske räntan på obligationen inta är så bra, men om den börjar knapra in på avkastningen på REIT:s så tycker jag man borde flytta över pengarna till säkrare papper.

    Har köpt lite mer SAS pref iaf :)
    men endast mycket lite..

    SvaraRadera
  2. Hej,
    Tack för en bra blogg.
    Jag är investerar själv i utdelningsaktier - men är en nybörjare.
    Jag har en fråga kring utdelningar från aktier i Usa.
    Om du har svenska aktier och amerikanska aktier i en ISK så (om jag har förstått det rätt) betalar du ingen skatt på utdelningarna från svenska aktier (förrutom shcablonen), men på utdelningar från USA, betalar du 15% källskatt på utdelningen.
    Detta bör beaktas vid en investering i amerikanska aktier, 15% skatt på utdelningen påverkar utdelningen tämligen mycket jämfört med att inte betala skatt på utdelningen från en svensk aktier.

    Hur tänker du kring detta ? tar du med det i beräkningen - eller är det jag som är ute och cyklar ?

    Ha en fin kväll!

    SvaraRadera
  3. Hej Fredrik,
    Obligationer är generellt säkrare än REITs men ger sämre totalavkastning på sikt. När räntorna stiger sjunker värdet på befintliga obligationer precis som att aktiekursen blir lägre och därmed direktavkastningen högre i en REIT.

    Hej Anonym,
    Utländska aktier är bäst att äga i en kapitalförsäkring hos Avanza eller Nordnet. De löser så du får källskatten på USA-aktier i retur. Googla petrusko isk och läs mer i mitt inlägg om just det.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  4. Är där reavinst skatt i USA på försäljning av USA aktie?

    SvaraRadera
  5. Tjena Byron,
    Om man äger USA-aktier i en KF eller ett ISK är det ingen skatt vid försäljning. Om man äger i en vanlig depå är det 30% skatt på vinsten totalt precis som för svenska aktier.

    Däremot dras det 15% skatt på utdelningen från USA-aktier även i ISK eller KF. Det är det vi pratar om i kommentaren ovan.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  6. På 3 månader är jag ned nästan 10% i HCP,SPPF och HEI.
    Har normalt en stoploss på 10%.
    Nedgången motsvarar nästan 1,5 års utdelningar..
    Står således vid ett vägskäl hur jag ska agera.

    Mvh/SO

    SvaraRadera
  7. Sälj inte. Det är inför räntehöjningar reits tar stryk. Är du långsiktig och vill ha utdelningar så köp mera i stället, satsar du på kvalité så blir det bra på sikt, men skakigt lär det vara minst några månader efter att fed börjar höja. Jag köper bara reits för tillfället, räknar med att fortsätta så ett bra tag till. Med vänlig hälsning, magnus

    SvaraRadera
  8. Vad tror ni om Fortum nu, för utdelningar på lång sikt? Den har fallit ner fint. Med vänlig hälsning, magnus

    SvaraRadera
  9. Finns det goda skäl att sälja, har det skett något fundamentalt annorlunda i bolagen på bara 3 månader?
    Man kan se nedgången som en köpsignal. Ger lägre GAV. Har svårt att se ex. HCP som konkursmässigt. Viss fluktuation i aktiekursen får man räkna med.

    SvaraRadera
  10. Hello,
    Jag instämmer och ser nedgången bland REITs som köpläge. Realty Income, HCP mfl är bra bolag som kommer fortsätta höja utdelningen, att aktien backar på kort sikt har inget med bolaget att göra.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  11. Hej Magnus,
    För Fortum räknar jag med en oförändrad utdelning om 1,1€. De har en stor kassa på bortåt hmm 7€ tror jag, det var ett tag sedan jag räknade på det där men de fick loss 5€ per aktie i samband med försäljningen av svenska nätet och hade en rejäl slant i kistan sedan tidigare. Det kan hända att det blir extrautdelning men inget jag tar för givet.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  12. Har haft PCN endast 3 veckor och är back 9% på denna korta tid. Skall man bita ihop och vänta på bättre tider eller ta smällen och sälja av innan FED börjar att höja?
    Har även läst att det varit lite skakigt kring PIMCO sedan Bill Gross och diverse andra nyckelpersoner lämnade skutan i slutet på förra året. Förvisso börjar dom sakta men säker få ordning på saker och ting men Alliance som de förvaltar stora pengar för verkar inte helt nöjda ännu.

    SvaraRadera
  13. Hej Anonym,
    Jag är back också på PCN men det är inget konstigt i det. Valutan har gjort sitt och kursrörelser på kort sikt är svåra att förutspå. Det går upp och det går ned. Vad som däremot är stabilt är utdelningen.

    PCN är en CEF vilket betyder att den ej kan drabbas av kapitalflykt. Pengarna i fonden stannar i fonden. Vill någon ur placeringen är det sälja över börs som gäller. Kan pressa kursen kortsiktigt men den kan ej kollapsa. Om vi nu skall se över domedagsscenario tänker jag =)

    PCN pyntade oförändrad utdelning genom hela finanskrisen och det om något är ett styrketecken. Kursen backade rejält som allt annat men hämtade sig.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  14. Hej Petrusko och tack för ditt svar angående PCN.

    Jag är medveten att det är en CEF det är frågan om och den verkar ju vara välskött och populär bland investerare.
    Den enda risken skulle väl vara om en majoritet av befintliga investerare skulle lämna den så att PIMCO inte anser det vara lönt att drive den längre och då avvecklar fonden och återbetalar kapitalet till kvarvarande kunderna till gällande kurs, dock ser jag detta som väldigt osannolikt i dagens läge.

    Vad är dina åsikter angående Pimco's High Income Fund med ticker(PHK)? Har ju funnits sedan 2003 och betalar för tillfället 14.4 % per år i utdelning. Vore inte detta ett säkrare alternativ än att investera en slant i säg en ETN såsom Credit Suisse SLVO?

    Vänligen,

    /Danne

    SvaraRadera
  15. Någon som kollat in Capio noteringen?

    SvaraRadera
  16. Tjena Danne,
    För Pimco gör det ingen skillnad om en CEF blir mindre populär, de tar ut samma avgift i vått och torrt oavsett och kapitalet blir de ju inte av med eftersom det är en CEF och det är just vad det betyder, att fonden är stängd och kapitalet är fondens, ingen annans. PRecis som att Industrivärden har samma avgifter oavsett om deras aktie blir impopulär och sjunker i kurs.
    Jag gillar ej Pimcos High Income Fund, minns ej exakt varför men tror det var så att deras NAV är betydligt under ursprungliga NAV och eller att den handlas långt över NAV.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  17. Hej Anonym,
    Capio har jag ej kollat på då verksamheten inte tilltalar mig nämnvärt. Jag brukar heller inte delta i IPOs då jag vill ha historik kring utdelning mm. PReffar är undantaget då utdelningen är känd osv.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  18. Hej igen Petrusko,

    Du har rätt angående PHK, den handlas för närvarande till ett premium av 34,6% över dess NAV, slarvigt av mig att missa detta.

    Förvisso finns även wells fargo advantage income opportunities fund med ticker EAD, som ger 9,57% i direktavkastning per år, dock handlas den till -10,45% under sitt NAV, vilket gör mig tveksam, trots diverse påståenden om att det skulle ske någon form av kraftig uppgång detta år i denna CEF.

    Vänligen,

    /Danne




    SvaraRadera
  19. Hej Petrusko

    Vad är din syn på dollarn framöver, backat några procent nu sen toppnoteringen.

    Mvh

    SvaraRadera
  20. Tjena,
    Jag tror att dollarn kommer vara "stark" framöver.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...