onsdag, maj 13, 2015

Volati preferens nyemission

Volati är en industrigrupp som förvärvar bolag de planerar äga och förädla. Liknande noterade bolag är Indutrade om än dock mkt större. Jag gillar verksamheten i Volati och de bolag de äger.
Volati är onoterat men skall nu ge ut en preferensaktie som kommer handlas på First North. Preffen kostar 106 kr i nyemissionen och ger en utdelning om 8 kr vilket ger ca 7,5% direktavkastning.

Om övertilldelningsoption utnyttjas kommer man ge ut preferensaktier för 700 miljoner kronor. Samtidigt görs en riktad emission av preffar om 150 miljoner kronor till en av huvudägarna. Totalt alltså 850 miljoner kronor.

En del av pengarna som man får in i emissionen skall användas till att lösa befintliga aktieägarlån. Resten till förvärv.

Volati är som sagt onoterat varpå vi inte har ett tydligt värde på bolaget. För att ställa preffkapitalet i relation till värdet på stamaktierna har jag gjort några simpla antaganden. Innan emissionen är eget kapital ca 200 miljoner kronor. Antaget ett resultat om 100 miljoner exklusive engångsposter. Baserat på dessa siffror bör värdet på Volati understiga 1 miljard kronor. De är ett litet onoterat bolag och skall som sådant ha en lägre värdering jmf med tex Indutrade som handlas kring 4,7 ggr egna kapitalet. P/e-tal förtjänar man inget högt heller som onoterat pluttbolag.
Jag har gjort simpla antaganden och kan hända att missat något eller räknar tokigt, jag tror ändå kontentan blir ungefär den samma, nämligen:

Preffkapitalet utgör en mycket stor del i förhållande till stamaktierna. Önskvärt är en så liten andel som möjligt. Detta är en stor risk då kostnaden för preffarna blir betydande för bolaget.

Intäkter och resultat kan variera kraftigt från år till år för Volati och är inte alls lika förutsägbart som för tex ett fastighetsbolag. Givet att erbjudandet tecknas till max kommer kostnaden för preffutdelningarna vara ca 65 miljoner kronor årligen. Det är cirka 10 miljoner mer än redovisat resultat 2014. Förvisso innehåller resultatet 2014 en engångspost på ca -50 msek.
Om det blir tuffa tider för Volatis bolag och intäkterna minskar kraftigt kan det bli en utmaning med den stora kostnaden för preffarna.

Volati är högt belånat och nu ger man ut preferensaktier som årligen kommer kosta 65 miljoner kronor. Som sagt kommer man lösa in ett aktieägarlån och det tar ju ut en del av den ökade kostnaden för preffarna men bara en liten del.

Sett till risken i verksamheten och den höga belåningen i kombination med en förhållandevis mycket stor nyemission av preferensaktier så tycker jag att 7,5 % ränta är för lågt!
Volati preferens är en mycket riskfylld preff och borde yielda väl över 8%. Jag blir inte förvånad om den här handlas under noteringskursen framöver.


Jag har skrivit ett uppdaterat inlägg om Volati där jag har en något mer positiv syn och väljer att teckna. Länk till det inlägget härhttp://petrusko.blogspot.se/2015/05/petrusko-tecknar-volati.html

4 kommentarer:

 1. Intressant läsning, som vanligt.

  Har du eller möjligtvis någon annan som läser denna kommentar en aning om vad ett företag i Volatis storlek får betala i ränta på ett lån? Misstänker också att det absolut inte är möjligt för ett företag att knyta upp ett så stort lån proportionellt sätt.

  Ser att det pratas mycket om hur mindre förtag har så fruktansvärt svår att få lån nu för tiden och det är möjligt att man vänder sig till börsen och just väljer att ge ut preffar just av den orsaken. Att mindre företag inte är intressanta kunder för diverse banker oavsett ränteläge, vilket man kan tycka är konstigt med tanke på de räntor företag verkar vara beredda att betala.

  SvaraRadera
 2. Jag kommer ej att teckna mig för denna preff, men jag gillar företagets koncept. Det är ju lite investmentbolag över dem.

  SvaraRadera
 3. Det är inget unikt att man noterar en pref, men inte stamaktien. Det görs redan idag av t.ex. Akelius Residential och Tobin Properties. Dessa aktier handlas över introduktionskursen. I dessa 2 aktier har inte marknaden krävt någon premie för sämre insyn i bolaget.

  //Krusse

  SvaraRadera
 4. Är det inte märkligt att omkring en tredjedel (200 Mkr) av intäkterna från utgivningen av preferensaktier skall gå direkt till ägarna i form av skuldbetalning, varpå ägarna i en riktad emission kan skyffla tillbaka 150 Mkr genom att köpa aktier.
  Bolaget tycks inte gå bra nog för att med egna intäkter betala av skulderna.
  Det är ett smart upplägg att ta småsparare till hjälp att omsätta skulden till aktier, i synnerhet om skulden är "skapad" snarare än verkligt utlånat kapital.
  / Staffan

  SvaraRadera