Läge att vara försiktig på börsen!

Ni vet hur det är i tecknad film hur de ibland porträtterar en elak tuffing på ena axeln och en snäll mjukis på andra som ger dig råd. Liknande det där har jag titt som tätt en intern diskussion om risk och om det är läge att fega mer. Igår kväll gick jag en rejäl omgång med den där interna dialogen och det resulterade i en omstuvning i portföljen idag.
Jag tycker det finns anledning att vara försiktig nu och i takt med att placerarkollektivets avkastningskrav minskat har samtidigt den teoretiska avkastningen på börsen gjort det. Jag tror att Fixed Income på ca 7% direktavkastning eller mer kommer stå sig bra mot index, kanske till och med slå det.

Igår kväll kom jag fram till att jag vill vikta upp Fixed Income ytterligare och jag antog även ett nytt förhållningssätt kring mina investeringar framöver. Det jag köper närmsta tiden skall ge kring 7% direktavkastning eller mer, undantaget är om jag vill öka i mina kärninnehav eller utdelningshöjarna Johnson & Johnson, HCP och Realty Income där det är ok med en lägre direktavkastning.

Som en följd av detta beslutade jag att avyttra mina nya mindre innehav som jag planerade öka i regelbundet för att komma upp i en vettig vikt i väskan. Jag sålde idag Latour, Atlas Copco och NCC. Det var väldigt små innehav och meningslösa om jag inte köper mer.

För att få loss mer kapital att vikta över till fixed income passade jag på att minska lite i Industrivärden och Ratos också. Industrivärden har stigit rejält och drar numera ned direktavkastningen i portföljen. Ratos har en hög direktavkastning men då de fortfarande efter flera år står och stampar svider det ju inte direkt att minska i den.

Som ni ser i diagrammet ovan har jag nu 30% Fixed Income och jag planerar öka ytterligare. Uppviktningen idag består av två affärer. Jag ökade rejält i Oscar Properties och jag tog in Pimco Municipal Income som jag skrivit om tidigare. Jag är beredd på att Pimco ETF:en kan backa ytterligare närmsta året och kring 7% direktavkastning ökar jag gärna i den.

Den här omstuvningen ökade min totala utdelning i portföljen samtidigt som jag också tar ut en slant och löser in en del av mitt lån hos Avanza.

16 kommentarer:

 1. Ser bra ut, jag har efter veckans köp hamnat på exakt 30% fixed income, då räknar jag in likvider på 10% och resten aktier.

  SvaraRadera
 2. Ja, jag tror inte att vi kommer behöva sörja detta valet framöver. Missa lite avkastning kan jag leva med och ett rejält fetingrally har jag svårt att se i närtid. =)

  Ps. Jag har noterat på din blogg att du köpt mer preffar de senaste dagarna.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Bra inlägg som vanligt. Tack för en bra blogg :)

  Jag har gjort ungefär likadant i veckan, minskat cykliskt ökat i svenska preffar, Nackdelen med obefintlig tillväxt kan man ju fixa själv genom att återinvestera utdelning :)

  Jag tog en rejäl post i HCP idag också, att kunna handla en dividend aristocrat på nära 6% direktavkastning MÅSTE ju bara vara rätt?

  SvaraRadera
 4. HEj Anonym,
  Ja HCP med sin fina historik mm är mycket aptitlig på nuvarande kurs. Den vill jag öka i.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Vill du fortfarande avvakta med att öka i HCP till årsskiftet?

  SvaraRadera
 6. Hej Ingrid,
  Jag har mjuknat på den punkten och kommer nog öka tidigare än så om den håller sig kring de här nivåerna. Jag har en del annat i plan först så det blir nog ändå inte på ett antal månader. Det är inte ultimat att HCR står för så stor del av hyresintäkterna och att de nu står inför en stämning men HCP faller ju ändå inte med dem.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är inte helt optimalt. Men fina bolag handlas inte billigt utan nån form av skit i cirkulation...

   Radera
 7. Smart att sälja Ratos, bland det sämsta bolag man kan äga. Skulle inte köpa ens för 40 kr

  SvaraRadera
 8. Var försiktig med amerikanska aktier. Om du har amerikanska aktier för mer än 60.000 dollar när du dör, tvingas dina arvingar betala 35 % amerikansk arvsskatt på den del av värdet som överstiger 60.000 dollar. Det kan bli dyrt.

  SvaraRadera
 9. Hej Anonym,
  Jag har dem i en kapitalförsäkring och vad jag hört behöver man inte oroa sig då eftersom det tekniskt sett är ett företag som äger aktierna (Avanza Pension) och regeln du nämner bara gäller privatpersoner.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 10. Det där är inget problem ifall både den som dör, den som ärver och depån är svensk. Dödsboet säljer bara de amerikanska aktierna. Därefter har IRS inget krav på skatt. Ifall ena parten är skattemässigt bosatt i US eller aktiedepån är amerikansk blir det annorlunda.

  SvaraRadera
 11. Hej!

  Bra blogg detta, många bra tips på intressanta aktier, preffar, ETFer. Försiktighet låter sunt just nu. Men jag tror ändå att dippar är köpvärda framöver. jag sitter och väntar på köplägen..kanske kommer det aldrig?

  Hur som så håller jag på att knåpa ihop ett litet inlägg om contango och backwardation, detta då många ETFer och cert följer futuresmarknaden och inte spotpriser. Verkar vara många som inte vet mad man köper när man ex köper bull olja eller bull vix.

  Mvh

  SvaraRadera
 12. Hej!

  Själv ligger med cirka 45% i fixed income, 5% aktier och 50% likvida medel. Fixed income är uppdelad mellan Akelius och Klövern (köpt till teckningskurs ish). Ska man ligga kvar i de eller har man anledning till att tro stora risker i fall det börja händer grejer på marknaden?

  /Julian

  SvaraRadera
 13. Hej Julian,
  På lång sikt behöver man inte vara värst orolig för Klövern och Akelius. Deras kurs påverkas främst av ränteläget men annat kan påverka också. Tex vid finanskrisen rasade det mesta, även preffar.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 14. Hej Petrusko
  Angående Akelius preffar. Jag har en större del av min portfölj i Akelius och Klövern pref. Inlösenkursen är väl på 375:- 2019? Kan detta ändras? Försöker förtså varför det är ett sådant säljtryck.
  mvh

  SvaraRadera
 15. Själv ligger jag drygt 9 % back i EHI,SPFF och HCP på ca 3 månader.
  Nästan 1,5 års avkastning back således.
  Känns så där.

  Mvh/Olle

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...