Heimstaden preferens

Senaste preffen som skall noteras. 1 miljard skall tas in i preferenskapital. Erbjudandet är enligt följande: 320 kr teckningskurs och 20 kr utdelning som betalas kvartalsvis om 5 kr. Direktavkastningen är 6,25%

Bolaget är onoterat och det är en farbror som heter Ivar Tollefsen som äger hela härligheten. Nu skall han alltså casha in 1 miljard på preferensaktier.

Jag tvärnitade när jag såg direktavkastningen i erbjudandet och kände redan där och då att jag behöver inte läsa mer om Tollefsens fastighetsbolag. För mig är det inget svårt val att lägga pengarna på Akelius preferens som handlas på nästan exakt samma direktavkastning.

Det blev ändå att jag läste ett par rader till och konstaterade att belåningsgraden ser ok ut. Dock är avkastning på eget kapital inget att hoppa högt över, speciellt med tanke på att de inte redan har preferensaktier som brukar vara en faktor som försämrar det nyckeltalet. Nu har bolaget en ok genomsnittlig ränta så om de köper nya fastigheter för preffkapitalet de får in och belånar dem till max så bör det inte sänka det nyckeltalet.

Förvaltningsresultatet antas hamna kring 250 miljoner kronor med alla de senaste förvärven inräknade.

Totalt kommer det ges ut 3 125 000 st preferensaktier som kommer kosta 62 500 000 årligen i form av utdelningar. Förvaltningsresultatet täcker denna kostnad med råge.

Om man lägger till 1 000 000 000 kr (preffkapitalet) till det egna kapitalet blir det totalt 4 464 000 000 kr. Ställer man detta i relation till ett förvaltningsresultat om ca 250 miljoner ger det en avkastning på eget kapital om knappa 5,4% (ingen hänsyn tagen till ev skatt).  Detta är utan nya förvärv inräknat (det kommer ju förvärvas för den där miljarden och de kåkarna kommer belånas).

Inlösenkursen är 375 kr de första tio åren och sjunker sedan till 330 kr som är den lägsta inlösenkurs (och ni som följt mig ett tag vet att det är den lägsta inlösen jag fokuserar på). Inlösen 10 kr över ursprungliga emissionserbjudandet, nä det tycker jag inte är bra.

Jag gör bedömningen att risken för en kredithändelse i bolaget är liten. Således bör utdelningen vara mycket pålitlig.  Kanske förtjänar det här bolaget samma värdering (risk och räntemässigt) som Akelius men det ser inte jag, Den här borde handlas till högre direktavkastning än Akelius och absolut vid den ursprungliga noteringen. Det finns så många preffar nu att man kan välja och vraka. Jag kastar mig inte över Heimstaden preferens.

19 kommentarer:

 1. Hej!

  Hur ser du på SAS pref? Själv anser jag att den är köpvärd nu vid ca 473 kr. Känns lite som att den är skyddad av oss skattebetalare?

  SvaraRadera
 2. Hej Fredrik,
  SAS pref är mycket riskfylld. Jag har ett mycket litet innehav i den och är redo att förlora hela eller delar av det jag investerat.

  Med det vi vet idag från bolaget bör de ej ha problem att betala utdelningar närmsta året. Dock kan kursen säcka ihop om det kommer något som pekar på att de kommer få problem att betala.

  Jag tar inget för givet baserat på ägarsituationen. Även om staten skulle vara delaktig i en lösning vid problem så kan preffaktieägare hamna rejält i kläm.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Hej igen!

  Storstrejk! Jo man hinner ju knappt tänka på trollen..

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko!

  Jag har varit med i många emissioner det senaste året och de flesta har varit väldigt lyckade. Sålde av de flesta preffar när de närmade sig inlösennivå och nu har många preffar tappat enhel del i värde. Tappet i värde antar jag bero på att långräntorna rört sig uppåt samt utbudet av preffar ökat. Jag tycker dock det börjar se attraktivt ut igen och funderar på en re-entry.

  Jag har väldigt svårt att se varför man ska teckna Heimstaden när man kan få Klöver&Akelius till samma pris och villkor. Denna emission kommer säkert bli Övertecknad som alla andra, men då betyder det bara att Klöver och Alelius är för billiga! Håller du med i resonemanget?

  Föredrar du Klöver eller Akelius?

  SvaraRadera
 5. Hej Linus,
  Eventuellt har jag redan svarat dig på Börssnack då jag precis svarade på ett mycket liknande inlägg.

  Jag gillar Akelius allra bäst. Bostadsfastigheter som de sysslar med är den minst riskfyllda fastighetstypen. Klövern är fin också.

  Jag tycker det är orimligt att Heimstaden blir fulltecknad då man kan handla bättre grejer (Akelius tex) till samma pris. Men det är ju en tokig marknad så den blir säkert övertecknad som allt annat.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Tjena Fredrik,
  Haha, ja precis. Det blir kostsamt för SAS, får hoppas att parterna kommer överens snabbt och smidigt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Tjo Petrusko!
  Du borde skaffa en "subscriber-ruta" så att man slipper gå in dagligen för att se om det kommit några nya inlägg :P

  SvaraRadera
 8. Tjena,
  Det var ett bra tips, jag skall kolla på det bland alla widgets man kan välja mellan.

  Tack för tipset.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 9. Hej. Vad är motivet bakom preferensaktier med god ränta när det är så billigt att ta lån från banken?

  Anser inte bankerna att dessa företag är kreditvänliga?

  /CC

  SvaraRadera
 10. Hej CC,
  För fastighetsbolag är det inte på det viset, att bankerna inte lånar ut till dem.

  PReferensaktier är ett komplement till banklån. Fastighetsbolag kan låna ännu mer från banken efter att de gett ut preffar och köpt fastigheter.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 11. Djingis säger:

  Jämför med kontantinsats vid köp av hus eller bostadsrätt, prefkapital=kontantinsats och övrig finansiering=banklån till exempel

  SvaraRadera
 12. Hej Petrusko, tack för en intressant blogg.

  Jag spanar också på köp av tex Akelius, nu när preffarna har gått ner en del. Jag antar att nedgången är pga av indikationerna på stigande räntor.

  Frågan är vad som händer när räntan stiger på riktigt? Mitt antagande är att "räntegapet" mellan den riskfria räntan och preffen i fråga är konstant, och att marknaden justerar preffens kurs därefter. Har vi en pref som idag kostar 100kr och ger 5% i avkastning, dvs 5kr, och den riskfria räntan går upp från 0.5% till 1.5%, då kommer kursen på preffen ställa in sig så att preffen ger 6% i avkastning, dvs kursen ska ner motsvarande så att 5kr är 6% istället för 5%. Det skulle motsvaraa en kurs på runt 83 kr (83 * 0.06 = 5kr). Håller du med om mitt resonemang? Om så är preffar en ganska dålig sak att äga i dagsläget, där vi vet att räntan är på gång upp, frågan är bara när. Men, sen har vi ju inlösenkursen också, som preffarna nu rör sig en bra bit under, och det borde hålla upp kursen? Hur påverkar detta kursen, och hur långt ner kan de röra sig i omgivning med stigande räntor?

  Matches

  SvaraRadera
 13. Tjena,
  Det stämmer att preffar backar när räntan stiger. Dock är korrelationen ej 100%. Inlösenkursen spelar viss betydelse som du är inne på.

  Ett exempel är när Balder gjorde sin emission av preffar, då var räntan mycket högre än idag och de gav ut preffen till 8%.

  Jag fokuserar på utdelningen och bryr mig inte så mkt om kursen, eller jo det gör jag, jag ser helst att den går ned så jag kan köpa mer till än högre direktavkastning.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 14. Jag kanske köper en skvätt, om inte annat så för att diversifiera portföljen. De börsintroduktioner som jag väljer att anmäla mig till blir bara småposter, ty blir introduktionen kraftigt övertecknad så blir det en småskvätt i alla fall. Endast då det är litet intresse för aktien som jag skulle kunna få en stor tilldelning. Då intresset är litet så kommer kursen inte heller att gå upp och jag blir sittande med en aktie som är svår att sälja. Därför ser jag ingen anledning till att anmäla mig till annat än småposter.

  Trevlig Kväll
  //Krusse

  SvaraRadera
 15. Heimstaden går inte att teckna hos varken nordnet eller avanza? Hittar inget erbjudande..

  SvaraRadera
 16. Hej anonym,
  Nordnet har ett erbjudande om att teckna Heimstaden, det har iaf jag fått av dem.

  Hos Avanza kan du teckna genom att skicka ett internt mail till dem. Detta gäller iaf via en KF. Man kan teckna det mesta på detta viset i en KF hos Avanza.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 17. Hej hur ser du på den här aktien nu när kursen är nästan 10% lägre än teckningskursen? köpvärd?
  (har en väldigt stor andel av mina pengar i klövern å akelius redan så känns inte försvarbart köpa fler där)

  /K

  SvaraRadera
 18. Tjena K,
  Jag har tidigare sagt att jag inte skulle betala mer än 290 kr för Heimstaden pref och där har jag inte ändrat mig. Man skall dock inte vara allt för svart eller vit, den handlas ju kring 290 kr nu.

  Utan att kolla närmre igen på den så tror jag att den här är ok. Det jag ser som störst risk nu är att jag känner ej till storägaren och att denne skulle kunna ställa till det men det får man ta för mindre sannolikt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 19. Utmärkt blog !
  HEIM PREF verkar ligga mera rätt med 278 vs Akelius pref
  som jag redan har tillräckligt.
  Eller är du fortfarande tveksamt ?
  Vänligen
  Okami

  SvaraRadera

Aktiespararna Direktavkastning en rackarns bra fond

  Att slå börsindex är svårt men det finns vissa strategier som kan göra det över tid. Bolag med hög utdelning är en sådan strategi som visa...