Två bra Sverigefonder

Jag investerar huvudsakligen i aktier men man är ju mer eller mindre tvungen att sätta sig in i fonder också, jag tänker främst på PPM. Utöver PPM köper jag även fonder åt mina barn samt i min IPS.

Som jag nämnt tidigare så tycker jag att Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en riktigt fin fond som jag tror kommer prestera bättre än index på sikt. Avgiften är 0,2% och fonden äger de svenska investmentbolagen som historiskt faktiskt presterat riktigt bra. Via de olika investmentbolagen får man exponering i tiotals, kanske hundra olika bolag och är inte olikt en indexfond/Sverigefond.

En annan fin Sverigefond som jag nog inte skrivit så mycket om är Carnegie Sverigefond. Det här är en fond som presterat bra och den sköts av Simon Blecher som är väldigt duktig. Avgiften är 1,4% men de gör skäl för den. Den här fonden har jag i mitt PPM-spar och där har man ju rabatt på avgiften som hamnar kring 0,35% istället.

Jag roade mig precis med att jämföra de här två fonderna och hur de presterat och på alla olika tidsperioder upp till 3 år tar Spiltan Aktiefond Investmentbolag hem vinsten. Ett riktigt fint resultat som visar på vad briljant den här fonden är. Nu skall man inte dra slutsatsen att Simon Blechers jobb och den högre avgiften är obefogad. Jämförelsen här är ju nästan orättvis, Spiltanfonden äger ju investmentbolag som i sin tur har riktigt skarpa placerare likt Simon Blecher. Det är en riktigt tuff match och Carnegie Sverigefond är en väldigt bra fond.

För övrigt kan jag rekommendera att ni tänker på och kollar in att fondavgifterna är väldigt mycket lägre i PPM-sparet. En fond man kanske i sitt privata spar ratar pga att den är för dyr, kanske kan vara högaktuell i PPM där den kan ha mycket lägre avgift.

I dagsläget har jag bara Carnegie Rysslandfond och Tundra Nigeriafond i min IPS men jag funderar på att köpa nedanstående för en liten del av aktieutdelningarna som kommer i maj (Tele2 och H&M).

Tundra Vietnam
SPP Aktiefond USA
Spiltan Aktiefond Investmentbolag
Avanza Zero

I huvudsak planerar jag dock att öka i Castellum i min IPS när utdelningarna från Tele2 och H&M dimper in i maj. Dessa tre aktier är mitt främsta innehav i min IPS. Ihop med fonderna jag nämnde så är det vad den depån innehåller.

4 kommentarer:

  1. Intressant, tack för tipsen! Visste faktiskt inte att fonder kan ha lägre avgifter i PPM. Vet du om detta gäller Tundra Vietnam?

    SvaraRadera
  2. Hej Aktiejuristen,
    Tundra Vietnam finns i PPM och det är rabatt på avgiften, har dock inte kollat hur mycket. Om inte du kollar först så ska jag försöka komma ihåg att kolla nästa gång jag loggar in på PPM.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Tråkigt att man inte verkar kunna ha fonder från spiltan i ppm :(

    SvaraRadera
  4. Mmm, den här fina Spiltan-fonden finns ej i PPM. Jag antar att de inte kommit överens med PPM om avgiften och således står den utanför. Nyare Spiltanfonder är nämligen med i PPM, tex Spiltan högräntefond.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

VIX index och stigande optionsintäkter

  VIX är något du kanske hört tuffa traders slänga sig med tidigare men inte känt någon mening eller intresse att sätta dig in i vad det är....