Leva på utdelningar

Många drömmer om att sluta arbeta i förtid, de som har den drömmen inom aktievärlden gör nog dessutom något åt det. Man drömmer då förmodligen om att leva på utdelningar från portföljen.
För den som har många år på sig att nå sitt mål, behöver det inte stanna vid en dröm. Med en bra strategi och disciplin kan man skapa en rejäl aktieportfölj inför den dagen man slutar arbeta. Tiden är din vän och ju tidigare du börjar spara desto bättre. Ränta på ränta-effekten gör underverk över tid. Historiskt har börsen avkastat kring tio procent per år i snitt och för den som sparar 2500 kr per månad tar det mindre än 15 år att spara ihop en miljon. Nu till det fina, efter ytterligare 15 år har man inte dubbelt så mycket för ränta på ränta tar portföljen upp till drygt 5,1 miljoner kronor!

Nu är det ju inte alla som har 30 år på sig att spara men det är aldrig försent att börja spara. För vissa kan det verka omöjligt att lyckas spara ett visst belopp per månad, 1000 kr kan tyckas svårt att hitta i sin budget men gräv ordentligt säger jag, det finns mycket att vrida och vända på. För många är det sannolikt små uppoffringar som krävs nu för att kunna spara 500, 1000 eller till och med 5000 kr per månad.

För den som lyckas spara hela 5000 kr per månad har jag riktigt goda nyheter: När vi är uppe i de här summorna går det undan; På 15 år är portföljen uppe i över 2 miljoner kronor. Fem år senare visar depån 3,6 miljoner kronor.

Vad skall man köpa för aktier då? Det här är inget för mig, jag kan inget om aktier. Ja, många funderingar finns det och jag har glada besked här, man behöver ingen som helst kunskap om aktier och börsen. Faktum är att det mest pålitliga sättet är just det som kräver noll kunskap, nämligen att placera i indexfonder och här är ju gratisfonder som Avanza Zero och Nordnets motsvarighet förträffliga. Ett annat alternativ kan vara att placera i ett antal av de stora investmentbolagen som brukar prestera minst som börsen över tid. Här finns det också en bra fond som jag gillar, Spiltan Aktiefond Investmentbolag, den gör just det jag precis nämnde; investerar i ett flertal investmentbolag. Jag tror denna fonden kommer överträffa index en aning på lång sikt. Den bör i alla fall inte underprestera något nämnvärt.

Så för dig som är ung är det bara gratulera, du har så mycket tid på dig att du nästan är garanterad en fet aktieportfölj även om du bara kan spara en liten summa per månad. Och du som är lite äldre, 40, 50 år, det är inget att vänta på, kom igång direkt du har också många år på dig att spara ihop en rejäl aktieportfölj.

När man väl når sitt mål och faktiskt satsar på att dra sig tillbaka och leva på aktieportföljen finns det en viktig faktor att tänka på; Inflation! Inflationen gör att du för dina utdelningar kan köpa färre och färre varor, mjölken och brödet i affären kostar lite mer för varje år som går. För att parera detta behöver du utdelningstillväxt i din portfölj. Man bör alltså inte bara köpa aktierna med högst direktavkastning, tex preffar för då urholkas köpstyrkan sakta men säkert. Jag räknar med att man klarar sig ok med 3% utdelningstillväxt för portföljen totalt i snitt och på lång sikt. Det bör täcka upp inflationen och lite därtill. Att nå 3% kan man göra på olika sätt, ett är att ha en portfölj där alla innehav har en pålitlig tillväxt om ca 3%. Detta tror jag är svårt då man inte direkt kan välja och vraka bland pålitliga utdelare. En annan strategi kan vara att ha ett antal aktier med hög och pålitlig direktavkastning men utan tillväxt, preferensaktier tex; Blandat med aktier med god och pålitlig utdelningstillväxt. Den bästa utdelningsväxaren är Castellum som alltid höjt sin utdelning och man kan förvänta sig kring 6-7% utdelningstillväxt i snitt på lång sikt.

Hur stor portfölj man faktiskt behöver för att leva på utdelningar är högst individuellt. Det är mycket som spelar in, familj, intressen, var i landet man bor mm. Jag har en gång sagt att man skulle kunna leva på så liten portfölj som 1 miljon kronor. Jag står nog fast vid det men då är det extremt och riskabelt då man är känslig för höjda kostnader. På vissa orter i landet kan man köpa en liten lägenhet för så lite som 10.000 kronor och ha en hyra på 1500-1700 kr. Detta är utgångsläget i mitt påstående. Andra går inte runt på en portfölj på 8 miljoner kronor. Som sagt, det är individuellt och man får syna sin egen situation och räkna fram sitt belopp.


Alla beräkningar är exklusive skatt och med antagandet att börsen avkastar 10% per år.

20 kommentarer:

  1. 10 millar räknar jag på för att vara på säkra sidan., men då för hela familjen.

    SvaraRadera
  2. Hur långt har du kommit på vägen nu Petrusko? Hur stor del av dina årliga levnadskostnader täcker dina utdelningar? Ge en hint ;-)

    SvaraRadera
  3. Älskar såna här inlägg! Såna här inlägg som motiverar ännu mer och tillåter en själv att drömma bort lite! Tänk vilken känsla det kommer vara den dagen du kan titta på kontot och säga "om jag inte vill behöver jag inte arbeta mer" ! Fantastiskt!

    SvaraRadera
  4. Hello,
    James: Tack för din kommentar.

    Sandmann:
    Hint: jag kan inte leva på portföljen i dagsläget.

    Aktienovisen: Ja, mäktig känsla. En fantastisk prestation.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Jättebra post, både om resultatet av långsiktigt sparande och priset man kan behöva betala för att kunna spara mycket. Själv kan jag inte leva på utdelningarna men däremot kan jag leva på portfölhen i trettio år - och det tror jag räcker för mig.

    SvaraRadera
  6. Jag är väl lite tveksam till att mina utdelningar kommer att täcka alla våra månadsutgifter, men om de drygar ut månadsinkomsten avsevärt kanske jag och min sambo kan sluta jobba vid 55 -60 års ålder istället för 65.

    Mvh
    Ekonomisk Trygghet

    SvaraRadera
  7. 10% avkastning per år låter mycket, 7-8% låter mer rimligt. I synnerhet om man inflationsjusterar avkastningen (vilken man bör).

    SvaraRadera
  8. Emellertid får man ta med den osäkerhetsfaktor som våra politiker innebär. Den dubblering av schablonbeskattningen som föreslås förändrar spelreglerna en del.

    Men när man nått ett visst kapital bör man nog flytta sig själv och sitt kapital utomlands.

    SvaraRadera
  9. Hej Ekonomisk Trygghet,
    Det låter ju underbart. Precis som du planerar kan ju utdelningar från portföljen dryga ut kassan. Finns många olika lösningar. En kan vara att leva upp hela kapitalet under en period för att sedan leva på pensionen.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  10. Hej Reitka,
    Svenska börsen har faktiskt avkastat kring 10% per år på lång sikt.

    Det där med inflationsjustera som du nämner fungerar ju inte så att man drar bort avkastningen varje år och bara räknar på 7%. Avkastningen är 10% och det är vad man skall räkna med. Man måste dock ta hänsyn till inflationen när man beräknar hur mycket man behöver för att leva på portföljen. Idag kanske det är fem miljoner men om 20 år är det sju.

    Beträffande inflation har jag ju skrivit om hur man parerar den när man vill leva på utdelningarna från portföljen.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  11. Tack för ett pedagogiskt inlägg. Jag försökte på mig något liknande för ett tag sedan och räknade på hur många år det tar tills man uppnår ekonomiskt oberoende genom olika sparkvoter/årsavkastning. Kika gärna!

    http://utdelnings91an.blogspot.se/2015/02/ekonomiskt-oberoende-via-sparkvot-via_4.html

    SvaraRadera
  12. Bra och inspirerande inlägg! Alltid kul läsa sånt här då och då. Antar du känner till bloggen Mr Money Mustache och boken Early Retirement Extreme av Jacob Lund Fisker?
    Tack för en mycket bra blogg om utdelningsaktier.

    SvaraRadera
  13. petrusko, självklart är det inflationsjusterade värdet det intressanta. Hur annars ska man kunna resonera om värdet? Vad betyder fem miljoner? Vad kan vi köpa för den summan? Hur mycket pengar behöver vi per månad? Det enda vi kan relatera till är vad pengar är värda idag. Vi vet vad ett mjölkpaket kostar idag. Vad hyran kostar. Som vi alla vet är exponentialfunktioner svåra att förstå, och inget vi i regel kan räkna ut i huvudet. På samma sätt som ränta-på-ränta är exponentiell, så är även inflation det. Således kan vi inte förstå vad värdet av fem miljoner om 20 år är om vi inte inflationsjusterar värdet, eftersom vi människor är så dåliga på att förstå exponentialfunktioner.

    SvaraRadera
  14. Tjena Reitka,
    Ja, jag får backa på mitt svar till dig där. Att utgå från nuläget och räkna med inflation är ett sätt att räkna på och du har naturligtvis rätt i det. Så måste man göra om man vill räkna ut när man kan nå sitt mål.

    Jag snöade in mig väl mycket på mitt sätt att se på det, jag räknar inte så utan ser det som ett nolläge eller startläge, tillfället då man kan leva på utdelningarna och från den dagen är det A och O att parera inflationen.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  15. Jag erkänner att jag förstår inte skillnaden på avkastning och avkastningstillväxt och de olika aktier som gäller för respektive benämning.

    Alltså vet jag inte ens om jag klarar att leva på aktier och avkastningar - helt enkelt eftersom jag inte förstår.

    Jag har sparat länge, men tyvärr på konto långa tider, och blivit rådd av bank att spara kortsiktigt (för bil) i aktiefonder med hög risk, vilket ledde till stora förluster när jag var tvungen att ta ut och hade hälften kvar. Självklart blev jag besviken, arg och rädd och använde sedan konto.

    I nu läget har jag 1 500 000 kr, vilket är fantastiskt (sparat i konto långa tider, haft lågriskfonder, varit sjukpensionär nästan hela livet, men sparat varenda krona som blivit över, aldrig fikat och sådant, utan sparat frenetiskt sedan jag vara 18 och är nu 44). Ihop med sjukpension räknar jag med att slippa gå på bidrag om jag sköter mig rätt. 4 % ger redan idag 6 000 per månad, vilket motsvarar vad jag skulle få i bidrag om jag gjorde mig av med pengamaskinen. Och bara 6 000 kr extra skulle ge mig vad som känns som lyxliv.

    Men hur ska jag göra? Jag har fonder nu. Avanza zero ger sämst, Spiltan investmenbolag ger överlägset bäst, har lite Sverigefonder och USA-fonder också som ligger där emellan.

    Hur lär jag mig som komplett novis att använda aktier och utdelning i stället? Och är det bättre än indexfonder som ger minst som OMXS30, eller kräver det bara mer jobb och mer oro över börsen?

    Hoppas du har något tips om hur man lär sig, jag fattar ju inte facktermerna. Eller om du tycker att man lika gärna kan köra fonder.

    SvaraRadera
  16. Hej Anna,
    Stort tack för din kommentar, jag beklagar att du fått dåliga råd från storbanken. Avanza Zero och Spiltan Aktiefond Investmentbolag som du nämner är två jättebra fonder. I ett långsiktigt sparande behöver man inte mer än de två. En billig USA-fond kan vara ett trevligt komplement att ha en liten liten del i men behövs egentligen inte. Så länge man är nettosparare (inte behöver/använder pengarna) är ett sådant här fondsparande kalasfint. Man minimerar risken genom breda innehav i fonderna och man håller nere avgifterna som är låga.

    Om man däremot behöver använda en del av pengarna kan en strategi vara att äga investmentbolag som Investor, Lundbergs, Industrivärden och Latour. Stora bolag med breda fina portföljer. En samling av dessa ger i princip lika fin riskspridning som en indexfond. Skillnaden blir att du får utdelningen kontant och kan använda den som du önskar. Förvisso kan man sälja fonder och på så vis skapa sin egen utdelning men att löpande sälja och beta av kapitalet är ju inte kul och kan ge ett sämre utfall om man tex behöver sälja vid ett tillfälle då börsen backat mycket.

    Det här knippet investmentbolag ger inte mer jobb eller oro än indexfonder. Om du däremot köper andra bolag så är det direkt något helt annat. Då ökar du din risk och du behöver sätta dig in i innehavet och dess verksamhet på ett helt annat sätt.

    Fonder är jättebra, vill man ha utdelning är de stora investmentbolagen jättebra.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  17. Tack för att du svarade :) Jag tittade på dina föreslagna aktier, och de verkar ju inte ge någon vidare utdelning. Däremot ser de ut att växa desto bättre (bättre än de flesta andra aktier om jag tittar över den tid som man ser i översikten på Avanza, 3 år) och ligger långt över index. Har inte jämfört med Spiltans investmentbolagsfond än.

    Har du någon bok eller webbsida att föreslå, för att man bättre ska förstå när och om man ska köpa aktier för att de ska öka i värde, eller satsa på sådana som ger mer utdelning men kanske inte öka i värde så mycket.

    Själv hittade jag Havsfrun investment som ser ut att ligga på eller lite under index i tillväxt, men har hög direktavkastning.

    Jag skulle vilja lära mig mer om när jag ska välja vad. De böcker jag köpt (av Schildfat och Börjesson, olika böcker) berättar mest det jag redan visste. Jag har även Haskels bok (för min nivå). Har inte läst, men gissar att jag återigen kommer att få lära mig det jag redan vet. De ger inga direkta praktiska råd om hur man väljer aktier för att leva på tillväxt och/eller avkastning.

    Till alla som tror att man måste spara minst 8000 kr/mån: nej, det har jag aldrig gjort. Jag har nått 1,5 miljoner trots felaktigt sparande i några år, och onödigt försiktiga placeringar ett antal år. Jag har haft mycket små marginaler. Jag avsätter ALLT som kommer in extra. ALLT. Även om jag får en ynka hundralapp av någon, så åker den in på kontot. Hade jag skött mina kort rätt gällande placeringar, så hade jag troligen haft minst det dubbla nu. De få år jag arbetade, sparade jag 3-5000 per månad (lågavlönad). Sedan allt som är extra. Även smågrejer som att sälja av gammalt skräp på Tradera. Där betalar kunderna direkt till mitt Avanzakonto, och just där dessa pengar hamnar, har växt osannolikt fort om man jämför med vad man tänker sig att 19-200 per pryl skulle kunna ge. Man inser inte alltid hur kraftfulla "många bäckar små" kan bli.

    Nu när jag nått 1,5 miljoner kr, så växer det på av sig självt så mycket att sparandet inte längre är ett måste, även om jag självklart fortsätter att spara på samma sätt så länge jag bara kan.

    Jag är nästan garanterad att klara mig lika bra på egen hand, som om jag hade haft de bidrag jag skulle kunna få.

    Jag uppmanar alla, även oss fattiglappar, att spara på något sätt. Det går nästan alltid, om man inte lever på socialbidrag. Jag är (som fattiglapp) även expert på att leva bra, men billigt - och att lära sig det, gör att man kan leva på färre miljoner än om man aldrig tänker sig för när man ska fika, köpa mat eller handla saker. Man måste faktiskt inte missunna sig jämt och ständigt, men det finns bra val att göra.

    SvaraRadera
  18. Hej Anna,
    Den bok jag läst som jag tycker är i särklass bäst och som jag tror du kommer finna mycket lärorik är "The Single Best Investment". Den handlar uteslutande om att placera i utdelningsaktier, hur man skall göra, hur man kan leva på det osv.

    Den boken är Kick ass! =)

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  19. Tack Petrusko för dina tips :)

    SvaraRadera
  20. Tack för en bra blogg och ett intressant inlägg! Är själv inne på att i framtiden leva helt eller delvis på utdelningsaktier som passiv inkomst, så detta inlägg passar mig perfekt.

    Ska kolla in boktipset du gav Anna också. Passar nog mig bra också :)

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...