Riksbanken inför minusränta

Idag meddelade Riksbanken att de inför en ränta om -0,10% (minus noll komma en procent!) som ett försök att få upp inflationen. Om detta är en bra eller dålig lösning och om den fungerar eller ej låter jag vara osagt.

Nu vänder vi blickarna mot aktiemarknaden som intresserar mig i huvudsak och tittar på ett par effekter den här historiska räntesänkningen medför.

Valutan: Den redan svaga svenska kronan tappade rejält på beskedet och en svag svensk krona finns det naturligtvis vinnare på. Sverige är ett exportberoende land och när kronan försvagas får exportbolagen mer kronor när de växlar hem Dollar, Euro osv. Exempel på några valutavinnare: Sandvik, Rottneros, Ericsson, Boliden, Volvo mfl. Listan kan göras mycket lång. Enkelt kan man säga att alla bolag som har kostnader i Svenska kronor och intäkter i en utländsk valuta som dollar är valutavinnare. Vi kan hoppas på fina vinstökningar i flertalet bolag pga valutan.

Avkastningskrav: Ett lågt ränteläge medför lägre avkastningskrav. Vad innebär egentligen detta? Uttrycket är ju inte solklart, lågt avkastningskrav? Jo, kapitalet söker alltid en viss balans i risk/reward. När räntan är låg ger räntespar, obligationer mm såpass dålig avkastning att investerare kan tänka sig mer risk i form av aktier för att få en ok avkastning. Kapitalet flödar således in på börsen och med simpel tillgång/efterfråganteori har man här en förklaring till stigande börs. Ytterligare en förklaring som jag egentligen inte läst mig till utan klurat fram på egen kammare kan vara att kapitalet som flödar in på aktiemarknaden kommer från placeringar med ännu lägre avkastning. Det kommer alltså in med lägre förväntningar och kan acceptera än lägre avkastning på aktierna för alternativen är ju ännu sämre. Lägre avkastningskrav kan även uttryckas i att börsen stiger pga högre multiplar, aktiekursen/värderingen stiger alltså utan att fundamenta i bolaget nödvändigtvis påkallat detta.
Börsen steg kraftigt på beskedet om minusränta, cirka 2% upp stängde vi på idag.

Blickar man framåt är det fortsatt börsen som gäller för kapitalet för att få avkastning. Svenska kronan är förmodligen fortsatt svag. Börsen kan tänkas fortsätta gå bra men man får inte glömma varför den går bra! Högre multiplar är en stor förklaring till börsuppgången och alltså inte att bolagen nödvändigtvis går bättre. Förr eller senare kommer vi till punkten när detta bryts. Vinster osv måste hänga med uppåt i slutändan. Kanske slutar uppgången med ett brak eller kanske varar den länge och vinster växer sakta ikapp.

Hur detta påverkar mina investeringsbeslut framöver får tiden utvisa. Jag hittar lätt investeringar i USA men där har jag också risken i valutan. På lång sikt är jag inte rädd för att gå in i dollarn på de här nivåerna. Vissa placeringar kontrollerar man dock inte själv när man måste gå ur, tex inlösen av en preff. Då kan det vara olyckligt om valutan ställt till det. Jag går inte in i USA-preffar som kan lösas in inom mindre än 4 år, valutarisken blir för stor. Fixed Income som preffar och vissa ETF:er lockar i USA men jag är lockad av flera vanliga stamaktier också, tex JNJ kring p/e 15 på innevarande år och en direktavkastning kring 3%. HCP som jag redan äger har backat pga rädsla för räntehöjning i USA och den yieldar nu 5,3%. När det gäller svenska aktier tittar jag på att öka i Castellum och Tele2 härnäst. Castellum som år efter år höjer utdelningen, den aktien ökar jag nog fortfarande  i om 20 år. Tele2 som är ett relativt nytt innehav för mig ökar jag gärna på 97,5 kr som är högsta priset jag tidigare betalat för den. Deras utdelning kommer  höjas med 10% årligen de närmsta åren. Den vetskapen gör placeringen extra attraktiv.

Jag kommer köra på som vanligt, och köpa regelbundet. Fullt investerad alltså.

 

12 kommentarer:

  1. Hej Petrusko!

    Har du möjligtvis kollat in Millicom? Handlas till P/E 4 i dagsläget.

    SvaraRadera
  2. Hej Anonym,
    Millicom har jag ej koll på. Har den så lågt som p/e 4 beror det på engångsposter. Du får kolla i deras rapport efter resultat exklusive engångsposter, det är vad som är inttressant. P/e 4 säger ingenting dessvärre.

    Mvh

    SvaraRadera
  3. Hej, tack för en intressant blogg. Vad tror du om Serendipity preferensaktie?

    SvaraRadera
  4. Du har en bra portfölj redan och fortsätter köpa kontinuerligt vilket jag helt köper.

    Hur skulle du gjort i det här exemplet.

    - Ponera att du har aktier för ca 1.5M som du köpt under senaste 12 månadersperioden.
    - Nu har du fått ytterligare ca 3MSEK, som ligger på ett bankkonto.

    Hur hade du gjort i denna situation, vad gällande nya aktieköp i dagens marknad?

    SvaraRadera
  5. Hej Anonym,
    Tack för din kommentar. Serendipity ogillar jag starkt. Utöver att de har ett tokdumt namn så har de en verksamhet jag ej vill beblanda mig med samt de äger skitbolag jag inte vill veta av.

    Deras verksamhet är att försöka hitta och ge pengar till förlustbolag i förhoppning att de skall må bättre...

    Perfekt verksamhet för shady business, Tex gödsla pengar till ett förhoppningsbolag med ägarintresse osv.

    Nej tack!

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Serendipity äger bolag såsom Organoclick där Anders Wall är den största medinvesteraren.

      Personligen anser jag att sektorn är alldeles för komplicerad och riskfylld för de flesta investerare. Men att kalla det skitbolag kan jag verkligen inte hålla med om.

      Radera
    2. Just det här erbjudandet är jag dessutom skeptisk till då man får alldeles för lite tillbaka för riskerna.

      Radera
  6. Hej Anonym,
    Jag hade tagit flera år på mig att köpa aktier för de tre miljonerna via regelbundna köp.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  7. Vilka amerikanska prejar tycker du är intressanta?
    Jag har hitta en del..

    SvaraRadera
  8. Hej Petrusko,
    är nybörjare på börsen o har följt din blogg en tid.
    Har nu fått ett kapital på 2 milj som jag behöver förvalta väl så det växer till framtida pension.Kommer troligen behöva börja plocka av det om 5år.
    Hur skulle du göra för att maximera tillväxten, kan tänka mig att ta lite högre risk på en del av kapitalet.
    Ser med intresser fram emot dina åsikter / CA

    SvaraRadera
  9. Hej CA,
    Om du kan komma behöva börja ta av pengarna inom fem år tycker jag du skall ta endast en liten risk. Har du ställt dig frågan om du kan tänka dig att dina pengar är värda 40% mindre om fem år? Att börsen står 40% lägre från de här nivåerna om fem år är inte otänkbart!

    Om dina två miljoner är nere i 1,2 miljoner om fem år, är det ok?

    Som en del av risktagandet kan Telia och eller Tele2 vara något att fundera på. Båda dessa har hög direktavkastning och de har redan nu meddelat att utdelningen kommande år blir den samma eller högre.


    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  10. Hej Petrusko,
    Tack för ditt svar. Förstår att jag måste se det på längre sikt.
    Då eventuell 40% nedgång på 5 år inte blir så bra.
    Mvh CA

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...