Castellum höjer utdelningen


Castellum har höjt utdelningen varje år sedan börsintron 1997. En imponerande historik slagen av inget annat börsbolag. En mycket pålitlig utdelningshöjare och mitt största innehav.

Senaste utdelningen nu i våras var på 4,25 kronor och det var en höjning om 7,6% från 3,95 kronor året innan. Genomsnittlig utdelningstillväxt under tioårsperioden 2004-2013 är 6,7% per år. Direktavkastningen har under samma perioden varit 4,2% i snitt. 

I niomånadersrapporten för 2014 visade Castellum upp en tillväxt i förvaltningsresultatet (där utdelningen tas ifrån) om fina 10%. Det är troligt att förvaltningsresultatet för helåret ökar med cirka 10% och här har vi ju fokus på utdelningar och går rakt över till det istället.

Givet 10% tillväxt hamnar utdelningen till våren på 4,67 kronor (hoppas de avrundar uppåt till 4,7 kronor) och på en aktiekurs om 121,4 kronor ger det en direktavkastning om ca 3,85%. En bit under snittet de senaste tio åren men man kan argumentera för att Castellum förtjänar en högre värdering nu då prognosen framåt ser starkare ut än historiska tillväxten. 

Det är hyggligt goda tider och ränteläget ger på sikt lägre finansieringskostnader. Castellum bör ha goda förutsättningar att prestera minst 10% tillväxt under 2015. Lyckas de med det kan utdelningen tänkas bli 5,15 kronor våren 2016.

21:e januari 2015 presenterar Castellum sitt bokslut och med det förslag till utdelning. Cirka en månad bort alltså. Något att se fram emot.

Castellum är Stockholmsbörsens bästa utdelningsaktie. Ohotad etta! Sveriges främsta aspirant som "Dividend Aristocrat".

9 kommentarer:

 1. Ja den känns given i portföljen, 4,7 skulle sitta fint

  SvaraRadera
 2. Inom konjunkturkänsliga stabila högutdelare så tycker jag Castellum ett givet val.

  Jag tog nyligen in NCC, vad tror du om "byggarna" framöver?
  /John

  SvaraRadera
 3. Tjena John,
  Jag tror på byggsektorn framöver och tittar även på Veidekke. Tror vi får se höjda utdelningar i flera år framöver från byggbolagen.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 4. En självklar kandidat i en utdelningsjägares/värdeinvesterares portfölj. Har haft i flera år och kommer ha i måånga fler.
  Deras belåningsgrad tycker jag är okej med. Hoppas du haft en bra helg! Mvh Stiernhammar

  SvaraRadera
 5. Hej Stiernhammar,
  Tack för din kommentar och en god jul önskar jag dig.
  Vi kommer vara så lyckliga med våra Castellum i många år framöver. =)

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Hur ser du på peab kontra ncc?

  SvaraRadera
 7. Peab har för dålig direktavkastning.
  När jag har läst om dem har jag dessutom gillat NCC bättre.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Hej!

  Kikat lite på Castellum ett tag och
  dom verkar inte så tokiga!

  Kvartalsrapporterna verkade positivt!

  Vad anser du om att gå in för första gången till nuvarande kurs och inför årsrapporter?
  Långsiktigt.

  mvh

  SvaraRadera
 9. Hej,
  På lång sikt är det bara handla på i Castellum. Jag ökade själv för bara några veckor sedan och planerar köpa än mer inom någon vecka.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera

Nytt innehav Blackrock inc

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Blackrock är världens största kapitalförvaltare och jag investerar själv i deras fonde...