onsdag, november 12, 2014

PFF, iShares US Preferred Stock

PFF är en börshandlad fond (ETF) med innehav i amerikanska preferensaktier. Den är den största i sitt slag i värde räknat. Något jag gillar med den är att inget innehav väger tyngre än ca 2,5%. Detta samt den bättre likviditeten ger en lägre risk vs SPFF som jag redan äger.
Avgiften för fonden ligger på 0,47% vilket är i det lägre spannet för den här typen av fonder.
Blackrock som ligger bakom iShares är världens största kapitalförvaltare i pengavärde.

PFF betalar utdelningen månadsvis och precis som SPFF har de ofta en lite större utdelning vid årsskiftet. Denna bonusutdelning gör stor skillnad på totala utdelningen och beroende på dess storlek är PFFs direktavkastning kring 6,5-6,9%. Paydate är den sjunde varje månad då detta inte är en helgdag. bonusutdelningen har paydate 31/12. Fonden skapades 2007 och har betalat utdelning sedan dess. Sju år historik alltså, det är ju ok. Jag brukar föredra lång historik på mina placeringar.

Morningstar har gett denna ETF endast två stjärnor och pekar på risken med exponering mot finanssektorn. En risk jag är bekant med då just den sektor är den med i särklass flest preffar. SPFF har samma risk i detta avseende.

Jag har under en tid sett denna ETF:en som god tvåa på min ranking efter SPFF. Jag är sugen på att ta in den i väskan och det är nog bara en tidsfråga innan jag gör det.

När man köper en ETF som tex PFF eller SPFF hos Avanza eller Nordnet betalar man vanligt USA-courtage. Precis som att köpa en vanlig USA-aktie alltså.

10 kommentarer:

 1. Hej Petrusko !
  Vad är det för mer avgifter/kostnader man bör tänka på innan man köper en sådan ETF genom tex. Avanza ? Någon skatt eller liknande på utdelningen?
  Mvh Chris

  SvaraRadera
 2. Tjena Chris,
  Ja, man åker på 15% skatt på utdelningen. Jag har skrivit ett inlägg om skatt på utdelning från utländska aktier och att ha dem i ISK/KF:

  http://petrusko.blogspot.se/2014/11/utlandska-aktier-i-isk-eller-kf.html

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Hej, hur mycket delar ETFen ut? kan jag hitta det på Black rock hemsida? hade velat jämföra tex spff och pff. det är en hög spread på spff via Avanza iaf

  Mvh Legetth

  SvaraRadera
 4. Tjena Legeth,
  Jämför direktavkastning hos Morningstar: http://etfs.morningstar.com/quote?t=PFF

  Det där spread som Avanza uppger i samband med ETF:er på sin sajt är direkt felaktigt och ointressant. En ETF är en börshandlad fond och och handlas alltså som vilken aktie som helst. Om du intresserar dig för spreaden skall du räkna på den under USA-börsens öppettid. Det brukar omsättas över en miljon st PFF per dag. Dålig spread har den ej.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Hej,
  PFF har ju (förutom längre historik) en långsiktigt positiv kursutveckling till skillnad från SPFF som har långsiktigt negativ kursutveckling. Ska man bara köpa en av dem så tror du ändå på SPFF?

  /J

  SvaraRadera
 6. Längre historik i PFF är nice. Innehållet i de två är inte så olika ändå, de har en radda amerikanska preffar i grova penseldrag.

  PFF är mer poppis och får mer attention för den är mycket större och lockar även det stora (större) kapitalet. Det är en positiv faktor naturligtvis.

  Jag vill gärna ha PFF också men är fortsatt nöjd med mitt beslut att börja med SPFF som gett högre direktavkastning.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Hej!

  Är inte innehavet i stort sett likadana, bara att den procentuella fördelningen är lite olika emellan ETF:erna?
  Känns onödigt med två i stort sett likadana fonder?

  SvaraRadera
 8. Hej Anonym,
  Jo, det kan tyckas onödigt att äga både PFF och SPFF då de båda bjuder på riskspridning i form av många innehav osv. Risken är något lägre i PFF då de inte viktat något innehav lika högt som SPFF gör.

  Jag har SPFF och har i dagsläget inga planer på att köpa PFF.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 9. Såg inte att du skrivit om denna förrän nu (gammalt inlägg), jag har kollat på ETF-preffen ett tag och känns som en rätt trygg placering. Har du PFF idag förresten? //PI60

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena PI60,
   Jag äger inte PFF i dagsläget men jag gillar den. Den har lite lägre avgift än vissa konkurrenter och den har bättre riskspridning då den har fler innehav samt de största innehaven väger mindre jämfört med vissa andra preffETFer.

   Jag håller koll på den och är öppen för att ta in den i framtiden.

   Mvh petrusko

   Radera