Plötsligt händer det, eller?

Plötsligt händer det är en slogan som Svenska Spel använder vid reklam för Triss och lockar till drömmar om rikedom. Tyvärr tror jag nog att många nybörjare på börsen spekulerar i aktier med drömmen om den där snabba rikedomen. Ett beteende som leder till alldeles för stort risktagande och förmodligen lika dåliga odds att lyckas som trisslotteriet.

Jag läste precis om Finanskvinnan och att hon lyckats spara ihop till en miljon i aktier. En riktigt bra prestation, kul för henne. Av någon anledning dök den där "plötsligt händer det" upp i mina tankar när jag läste hennes blogg och bedriften men näe! jag viftade snabbt bort de där tankarna, and this is why:

Alla kan bli miljonärer genom att spara i aktier. Mmm, det förringar inte på något sätt Finanskvinnans bedrift, det är varken tur eller slentrian, det är en bedrift men alla kan göra den. Genom att spara långsiktigt i aktier via regelbundna köp är det bara en tidsfråga innan man är uppe i miljonen.

Om man sparar tex 3000 kr per månad till 9% avkastning tar det 14 år att nå miljonen. Lyckas man spara 6000 kr per mån tar det 9 år.

Det är alltså inget "plötsligt händer det". Det händer och det är inte en på miljonen eller fifty/fifty, det kommer inträffa. Köp aktier i bra bolag på lång sikt och du är en vinnare.



11 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag ser att du äger och skriver en del om pref. aktier. Jag äger idag lite i SAS Pref. och funderar på att köpa fler preferensaktier. Vilken ref. aktie skulle du köpa idag? Funderar på Klövern.

    SvaraRadera
  2. Om man vill räkna på hur man når ett sparmål kan man använda min Sparkalkylator

    SvaraRadera
  3. Tjena Lejf,
    Jag tycker Akelius pref är väldigt fin. De äger bostäder vilket är lägsta tänkbara risk. Direktavkastningen i förhållande till risken är riktigt nice på den.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  4. Tjena Stefan,
    Tack för länken men jag är tveksam om den fungerar ok.
    Sparkonto gav ca 550.000 kr lägre avkastning vs aktiedepå och marginellt lägre skatt men slutvärdet är bara ca 170.000 kr lägre än aktiedepå.

    Dessutom, varför ger de olika avkastning när exemplet är baserat på 9% värdeutveckling per år som jag knappat in.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Du e tung mannen, har följt dig ett tag o skaffat mig en egen blogg nu. Shoooo vi syns bre...

    SvaraRadera
  6. Den ska fungera, behöver dina exakta siffror för att kunna verifiera huruvida ditt exempel stämmer eller ej.

    Att sparkonto avkastar mindre än depå är för att avkastningen beskattas med 30% / år i kontofallet medans i depå tas all skatt ut i slutet ("buy-and-hold"). Detta ger stor skillnad i ränta på ränta.

    Funderar på att införa någon parameter för utdelningar då dessa i depå beskattas med 30% årligen vilket gör att det är mer likt sparkonto.

    SvaraRadera
  7. Ditt exempel i inlägget:

    Månadsinsättning 3000
    Avkastning 9%
    Spartid 14 år

    Detta ger ca 1 miljon på depå före skatt enligt min kalkylator

    504 000 (inbetalt) + 507 080 (avkastning)

    Jag räknar månad för månad vilket gör att den effektiva årsavkastningen blir något högre

    SvaraRadera
  8. Hej Stefan,
    Tack för förklaringen. Jag tycker den är otydlig. På Aktiedepå summeras beloppen och skatten dras av medan de andra i exakt samma uppställning summeras utan att skatten dras av. För att vara tydligt och lättbegripligt bör de summeras på samma sätt.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  9. Nu hänger jag inte med, det redovisas lika för alla sparformer och med antagandet att man utlöser upplupen skatt efter sparperioden.

    Inbetalt + Avkastning - Skatt = Värde

    Detta eftersom skatten på ISK/KF samt sparkonto debiteras årligen

    SvaraRadera
  10. Ja, jag överanalyserade den nog i kombination med att jag inte förstod. Ingen bra kombo =)

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  11. Ingen fara, med dina siffror når man nästan upp till miljonen skattat och klart i ISK/KF beroende på vad man tror om statslåneräntan de kommande 14 åren

    SvaraRadera

Emilshus rapport Q1 2024 - Höjd prognos

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag var det dags för fastighetsbolaget Emilshus att presentera sin rapport för det fö...