Ferronordic, hög risk med rysskräck

Ferronordic Machines är auktoriserad återförsäljare i Ryssland för Volvo Construction Equipment, Man startade verksamheten 2010 och har växt snabbt. Dock ser det dystert ut framledes.  Det är tuffa tider i Ryssland och man avvaktar med att köpa nya maskiner.

Bolaget har flera tunga ägare bla: Öresund, Creades och Rune Andersson.

Ferronordics preferensaktie finns listad på First North och planen var att stamaktien skulle noteras nu i höst. Detta skjuter man nu på framtiden då rysskräcken sätter käppar i hjulen på flera sätt för denna notering. Planen på sikt var också att lösa in preffarna i utbyte mot stamaktier. Det finns incitament för detta i reglerna för preffen. Om preffarna inte löses in i oktober 2014 ökar inlösenbeloppet med ett belopp varje år fram till 2016 då taket om motsvarande 1200 kr nås.
Någon inlösen är alltså inte aktuell närmsta tiden då noteringen av stamaktien är inställd.

Preferensaktien har en årlig utdelning om 100 kr och är uppdelad på två tillfällen per år, april på våren och oktober på hösten. 29 oktober betalas höstens utdelning om 50 kr ut. Igår stängde aktien på 690 kr vilket ger en direktavkastning på ca 14,5%.

Med den politiska risken, tex hot om att förbjuda utländskt ägande, och det faktum att bolaget har det tufft med inbromsad försäljning är Ferronordic en placering av hög risk. Man skall inte ta utdelningen för given. Den kan ställas in och  man  kan förlora hela sitt satsade kapital.

Om bolaget överlever och betalar utdelning på preffen och löser in den efter 2016 är det en riktig fullträff att köpa på 690 kr. Det är många ifs and buts kring denna och den som chansar på en investering i Ferronordic Machines preferensaktie skall vara beredd på att förlora hela eller delar av satsat kapital.

Tillägg:
Ett alternativ om man är ute efter hög direktavkastning är AllianceBernstein Global High Income Fund, ticker: AWF. Den ger drygt 9% direktavkastning och har placeringar i högavkastande företagsobligationer A.K.A junk bonds. Risken är inte låg i denna, främsta risken är sänkt utdelning och går den ner så backar troligtvis även kursen. Risken är dock avsevärt lägre jämfört med Ferronordic. AWF har många innehav och överlever om ett eller några av dem går under.

2 kommentarer:

 1. Är lite nyfiken på denna avseende en mindre andel av kapitalet. Med så stora ägare borde det ju krävas typ ett katastrofscenario (Som det du nämner med förbjudet utländskt ägande) för att detta inte skulle kunna vara en bra affär? /Pjotr

  SvaraRadera
 2. Tjena Pjotr,
  Ja den jättehöga utdelningen lockar och visst skulle man kunna göra som du säger att satsa en mycket liten del av kapitalet som en lottsedel.

  Sedan jag skrev det här inlägget har dock utsikterna för Ferronordic grumlats ytterligare. Volvo har beslutat att upphöra med en typ av maskin som står för ca 18% av Ferronordics försäljning. Rubeln har ytterligare försvagats.

  Nuvarande starka ägare vill nog inget hellre än att gå ur denna investering men det går ej för det finns inga köpare.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera

Här kan man köpa - Börsindex

  Här kan man köpa, här kan man köpa, här kan man köpa, här kan man köpa, här kan man köpa, här kan man köpa.... Så här har jag regelbundet ...