Xact Högutdelande omviktas snart


Den börshandlade fonden Xact Högutdelande är en indexfond med inriktning mot bolag med bla god utdelningshistorik. Den följer ett index som heter: Nordic High Dividend Low Volatility Criteria Index. Som namnet antyder är inriktningen nordisk och innehåller en rad bolag med bra utdelning samt låg volatilitet.

Indexet omviktas halvårsvis och det betyder att de synar alla bolag och på nytt väljer ut de 45 stycken som bäst möter de olika kriterier som skall uppfyllas. Stor vikt läggs vid utdelningen där man tittar noga på de senaste tre åren varav det senaste året väger tyngst. Det betyder att bolag som sänkt sin utdelning nu får svårt att komma med. Jag förväntar mig tex att NCC som halverade sin utdelning inte längre hamnar bland bolagen som ingår i indexet.
Utöver det här urvalet vilka bolag som skall ingå så viktas de 45 bolagen enligt ett poängsystem som innebär att de med bäst utdelning väger tyngre. Bäst utdelning är inte riktigt så enkelt som de med högst utdelning utan det poängsätts på de senaste tre åren som väger olika tungt och tillväxt som premieras.

Lite nördig info där kanske men kul för den som gillar sådant. I slutet av maj viktas indexet om och jag har för ambition att skriva ett inlägg när det är genomfört och syns i fonden Xact Högutdelande.

Xact Högutdelande betalar utdelning årsvis i maj och har en policy om en utdelning runt 4 procent. Samtidigt skriver de att de har för ambition att distribuera vidare mottagna utdelningar. Förra året delade de ut 5 kronor och det blir spännande att se hur det blir i år. Skall man gå benhårt på det där med att distribuera vidare mottagna utdelningar så skall ju utdelningen bli högre än 5 kronor eftersom bolagen generellt delar ut mer i år. Jag är lite osäker på vad jag skall förvänta mig och har helt enkelt en tydlig förväntan att utdelningen inte kommer att sänkas. Om några år när de har flera utdelningar i historiken kan man ju få en känsla kring hur de resonerar. Fram till dess bör man inte ha allt för strikta förväntningar kring vad utdelningen landar på. Oavsett hur mycket de delar ut får man alltid del av all avkastning. Totalavkastningen blir alltså den samma oavsett om de delar ut exempelvis 5 eller 6 kronor.

Läs mer: Utdelningsschema 2019 Xact Högutdelande.

Läs mer: Mer info om Xact Högutdelande.

Länk till Xact Högutdelande hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

11 kommentarer:

  1. Tack för info, jag visste inte riktigt hur omviktningsstrategin fungerade för denna fond. Låter ju som en mycket förnuftig strategi! Min egen portfölj rör sig mer och mer mot att ha en hög vikt av xact hög.utd. + investmentbolag. Jag tror man skulle klara sig mycket bra med typ 30% xact hög.utd. + 30% investmentbolag + 40 % Avanza global.

    mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Tack för din kommentar. Ja men visst, det där låter som en mycket sund plan. Mycket bra riskspridning samt god potential.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Bra info! Gillar när du skriver om denna fond! Kan du inte ordna din blogg så jag kan lägga mojis? :) //leif

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Leif,
      Haha, ja det hade varit kuligare med mojis här =)

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej! Jag undrar, sjunker värdet i den här fonden vid utdelning som i en aktie? Eller följer den typ Msci Nordic Countries OCH delar ut pengar?

    Tack för bra blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja på X-datum sjunker kursen på fonden lika mycket som utdelningen.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Eftersom den är en börshandlad fond, så kostar den så mycket som folk är beredda att betala. Den kan alltså kosta mycket mer, eller mycket mindre, än de aktier+pengar som fonden äger per andel.

      Vill du veta det "riktiga" värdet per fondandel (NAS), så uppdaterar Xact detta på sin hemsida varje dag.

      Vad jag har märkt, så svänger kursen på Xact Högutdelande, rätt så annorlunda än vad NAS för fonden gör.

      Så, precis som med aktier, så sjunker ofta kursen ungefär lika mycket som utdelningen, när den inte ingår längre ingår i en andel. Men det är inte alls säkert, det finns mycket annat som påverkar än NAS. När tex en känd bloggare skriver om fonden, så blir det fler som vill köpa den ett tag, och kurs/NAS går upp.

      Fast jag misstänker att Xact har ett avtal med någon, som säljer och köper andelar, för att korrigera allt för stora avvikelser. Iaf tycker jag kursen rör sig som om så vore fallet.

      Radera
  4. Snygg uppdatering, har länge övervägt en investering i fonden så det känns skönt med mer matnyttig info. Vet du vad standard är för andra indexfonder normalt, en gång per halvår känns som ganska sällan i min bok?

    mvh,
    10årsplanen
    https://10arsplanen.blogspot.com/

    SvaraRadera
  5. Visst, de ingående bolagen höjer utdelningen, men om fler fondandelar skapas på primärmarknaden (efter respektive bolags utdelning) så kan ändå utdelningen från fonden sänkas per fondandel ("aktie").
    Men jag tror inte på någon sänkning i år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Det där stämmer inte. Utdelningen hänger ihop med NAV och om man ger ut fler andelar så stiger NAV med motsvarande belopp. Fler fondandelar späder inte ut utdelningen.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Tack för att du förklarar denna fond lite mer. Jag har varit nyfiken men inte tillräckligt för att läsa på. Nu blir det lite lättare. Ett tag kändes den nästan som magi.

    SvaraRadera

Cibus Q1 rapport 2024

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag släppte fastighetsbolaget Cibus sin rapport för det första kvartalet 2024. Verksa...