måndag, mars 25, 2019

Löning, budget och rutin


I dagarna är det löning och förhoppningsvis har du fått in en slant på kontot. Jag vill pusha för en bra rutin som jag nämnt flera gånger tidigare men den är värd att nämnas igen. Kort och gott handlar det om att betala dig själv först. Lägg in i ditt månatliga spar i din "budget". Precis som elräkningen och mobilräkningen skall du ha pengar till ditt spar varje månad. En riktigt bra rutin för detta är att i samband med löning sätta undan sparpengarna, gärna via ett autogiro. Då blir det gjort och det rullar på i ur och skur. Exempel på en dålig rutin är att se vad som är kvar i slutet av månaden och föra över en slant då om det finns någon.

Ett regelbundet spar växer till något riktigt stort över tiden och det är just tiden som är nyckeln. Du får ränta på dina sparade pengar och sedan får du ränta på räntan och så är det i rullning. Effekten av ränta på ränta är mycket kraftfull, långt rejälare än vad många tror. Jag har skrivit ett inlägg om ett månadsspar på endast 100 kronor blir till något stort med ränta på ränta. Läs det i denna länk.

Så om du inte redan har ett autogiro kolla genast på att fixa det. En stående överföring till ditt spar varje månad. Det är en grymt bra rutin. De flesta mäklare/banker erbjuder även automatiskt fondköp så att det hela sköter sig självt. Att pengarna förs över och fonderna köps.

Och du, en sista grej till dig som är ung: Du har tiden på din sida. Se till att utnyttja den väl! Sätt igång ett månadsspar, även en liten slant växer till något stort. Är du tex runt 20 år gammal så är det lätt som en plätt att spara ihop miljonbelopp till den dag du går i pension men du måste komma igång nu! För varje dag du väntar minskar tiden och effekten av ränta på ränta.

9 kommentarer:

 1. Vill bara säga att din blogg är jättebra! Jag går in på den dagligen och kollar om du skrivit något. Såg att någon kommenterat med att du skriver för ofta och att det blev mer kvantitet än kvalitet. Håller inte med! Fortsätt som du gör och ha en fin måndag!/Lotta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lotta,
   Tack för din kommentar och feedback. Kul att du gillar bloggen och go måndag i retur till dig =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko.
  Har en sambo dom ska börja mån spara 500kr varje mån på isk.i 10år sen använda pengarna..vad skulle du satsa på .? Kanske fond då..svårt med aktier så lite pengar.sen kostar ju cortage.
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Matte,
   Tack för din kommentar. Jo men fonder låter som en utmärkt plan där. Det är lite knepig sits när man vet att man skall använda pengarna om 10 år. Har man maximal otur så skulle det kunna hända att avkastningen blir negativ men det är i ett mycket dystert scenario och det känns avlägset. Även om börsen har en mindre bra 10 års period tror jag ändå den blir hygglig. Framtiden får utvisa.

   I generella termer så tycker jag att Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en attans bra fond. Den ger väldigt bred exponering likt vanliga indexfonder men man får extra potential. Investmentbolagen har historiskt avkastat bättre än index och det kan gott bli så att de gör det även i framtiden. Det är ju inte av ren tur de presterat bättre utan pga att de gör ett bra jobb och äger bra bolag generellt. Vill man hålla nere risken så kan man kombinera eller gradvis skifta över till något annat som tex en blandfond. Jag tycker att Swedbank Robur Access mix är bra. Den har 50% ränteplaceringar och 50% i ett brett svenskt börsindex. Avgiften är kring 0,25 procent. Med en blandfond är risken lägre men så är också potentialen, lägre.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Just det där med att betala sig själv först, tror jag många missar! Ett annat bra tips är vid den ev årliga löneförhöjning att lägga en del av det direkt på ens sparande!

  SvaraRadera
 4. Tjäna Petrusko.
  Riktigt bra skrivet. Kör automatisk månadssparande i Avanza Global 100% just nu. Ibland kör jag 50% i Sverige index och då brukar det bli Spiltan aktiefond investement och Seb Sverige index. Riktigt bra biliga indexfonder och det är ända som behövs för långsiktigt månadssparande. Lycka till.
  Mvh. Jacke77

  SvaraRadera
 5. Hej på dig Petrusko :)
  Det är guld värd detta rådet och är mycket generös av dig egentligen tar din tid och ger den gratis ut. Problemet är att inte så många och speciellt inte så många unga kan förstå vikten och ofta man först tror på snabba genvägar typ vinna på lottori i en bio-aktie/option osv. Jag själv är en levande ex, tyvärr förstod detta sent (för att då var inte så mycket info ute) då jag provade först alla "chans"-aktier, optioner, certifikater osv... jag minns började om ca 3 ggr från noll när hela min insats ruinerades. Först när var över 45 år som började ge upp dumheten och fattade den rätta vägen. Jag är glad ändå att jag kunde iaf hitta vägen ca 10 år och tack vare bara denna korta perioden är jag på väg bli ekonomiskt oberoende och om 2 år kan säga upp mig helt. Precis som du säger man anar inte hur kraftfullt är detta med ränta-på-ränta effekten. Och det bästa är att man behöver inte göra själv något, utan pengarna gör jobbet.

  Mvh

  SvaraRadera
 6. Hej!
  Tack för en inspirerande blogg. Är inne ett par gånger i veckan för att hålla mig uppdaterad. Att betala till sig själv först är viktigt. Vad jag brukar göra vid slutet av månaden är spara det som finns kvar vid löneinsättning. På så sätt får man lite extra sparpengar att köpa fonder/aktier för.

  SvaraRadera
 7. Min rutin är att när lönen kommer in på kontot och räkningar ska betalas ser jag till att ha 10000kr kvar som marginal. Normalt blir det 50% till sparkonto eller aktier beroende på konjunktur. Funkar för mig!
  Mvh Aktiemamma

  SvaraRadera