När är du rik?


Idag läste jag en krönika av Peter Benson på SVD med rubriken "När är du rik?". Den handlar om några intressanta saker i min värld. Huvudsakligen handlar dock krönikan om hur mycket pengar man behöver för att vara rik. Svaret är korrekt i mina ögon: Att det beror på en rad faktorer och är högst individuellt. Man kan ha en enorm lön men har man lika enorma utgifter blir det inga pengar kvar och man kan ändå ha svårt att få det att gå ihop. Man kan ha en väldigt låg lön och ändå känna sig rik om man har låga utgifter.

Krönikan betar också av några rader om FIRE och bjuder på några uträkningar mm. Det är en kort artikel som man läser på några minuter och jag tycker den var bra. Länk till den här: https://www.svd.se/kronika-nar-ar-du-rik

Peter Benson tar i krönikan upp ett exempel på någon som kan känna sig rik på 7200 kronor per månad och jag tycker det är kul att göra likadant, att ta upp de där extremfallen för att visa att det går att klara sig på väldigt små belopp. En tumregel är att ju mindre belopp desto mer avkall måste man göra och för de allra lägsta kan det framstå väl spartanskt men åter igen: Det är individuellt, somliga kan tycka en sak är toppen medan andra inte alls instämmer utan tycker att en helt annan sak är toppen.

Nyligen såg jag av en händelse att BoKlok säljer en nyproducerad 1-rummare i min stad för 590.000 kronor. Månadshyran är 1821 kronor. Anta att man har en hygglig slant på fickan och väljer att casha den där lägenheten helt och hållet. I månadshyran ingår uppvärmning och vatten. Om man höftar en kostnad om knappt 1000 kronor för hushållsel, bredband och hemförsäkring är vi uppe i 2821 kronor totala utgifter. Man behöver också en mobiltelefon och ett rimligt sådan abonnemang går att få för strax under 100 kronor. Lägg på lite diverse utgifter om 1000 kronor och vi är uppe i cirka 4000 kronor. 2000 kronor för mat och hushållsartiklar kommer man långt på.
 Vi landar på totalt 6000 kronor per månad. Exkluderat matbudgeten så är det här ganska nära rock bottom man kan komma, en sorts extremläge. Ta det för just det också.  Skall man översätta detta med 4-procentregeln så är det 1,8 miljoner kronor man behöver för att täcka 6000 kronor per månad i utgifter.

Läs mer: Smart rutin för ett bra spar.

7 kommentarer:

 1. Mycket intressant Petrusko att det pratas om FIRE på så många ställen nu. Han sätter huvudet på spiken - vem är rik? Den med mest prylar och lån eller den med låga omkostnader? Vem vill du att politiken ska gynna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja precis. Kul att det snackas om FIRE och trevligt med en rimlig artikel på ämnet.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Kul att du och Frihetsgrader postade inlägg med samma rubrik samtidigt idag https://frihetsgrader.com/2019/03/25/nar-ar-du-rik/.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fru EB,
   Bra tajming där och det verkar som FIRE folket är hyggligt nöjda med artikeln. Man är ju annars van med åtminstone en del ifrågasättande och knepiga påståenden.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Gött att du börjar skriva mer om FIRE, bra inspo :)

  SvaraRadera
 4. Det enda jag stör mig på är detta: "Ambitionsnivån för att leva ”minimalistiskt” (vedertagen skönskrivning av att leva sparsamt) sätter vi till ”garantipension”, alltså det som förr hette folkpension."

  För mig är minimalistiskt något helt annat än att leva sparsamt. Jag lever inte sparsamt när jag köper en tröja för 1000 kr, men eftersom jag endast har elva tröjor i min garderob, så lever jag minimalistiskt.

  I övrigt är det intressant att FIRE blivit synonymt med 4 %-regeln. Själv tänker jag inte lämna några pengar till icke existerande arvingar, så jag får tänka på annat sätt istället.

  SvaraRadera
 5. Några futtiga tiotals miljoner kan de flesta gneta ihop till. Når man upp till miljardnivåer, då börjar agnarna skiljas från vetet!

  SvaraRadera

Castellums VD slutar

  Henrik Saxborn VD sedan 2013 har meddelat Castellums styrelse att han beslutat lämna sin roll som VD och koncernchef. Han blir kvar upp ti...