torsdag, december 20, 2018

Bra Q1 rapport från Skistar


Idag rapporterade Skistar per det första kvartalet verksamhetsår 18/19 och det var ett betydligt bättre resultat mot föregående år. Verksamheten är starkt säsongsbetonad varav flera av årets månader generar kostnader utan intäkter som väger upp dem. För att under högsäsong dra in rejält med slantar som väger upp förlusterna under övriga året. Att ha en alpinanläggning kostar naturligtvis pengar året runt men skidåkare har man bara mellan jul och påsk (på ett ungefär).

Resultatet per aktie blev -3,47 kronor mot -4,39 kronor året innan.

Bokningsläget är upp 1 procent mot samma period året innan och det reagerade jag lite på och tänkte att visst det är okej men inget att hoppa högt över. I rapporten finner jag en förklaring att då påsken ligger senare det här verksamhetsåret så får man också in bokningar senare varpå den där ökningen om 1 procent verkar rimlig.

En minskad förlust i Q1 och ett högre bokningsläge banar väg för ett högre resultat för helåret. Skistar har dessutom flaggat för att de kommer göra en större vinst från exploatering och utveckling av mark osv det här verksamhetsåret.

5-17 februari står Åre värd för Alpina VM och det tycker jag är ganska fräsigt på flera sätt. Skistar har varit med om detta tidigare och jag vill minnas att de också lyckats kapitalisera på det. Anyhoot, jag snappade upp att ett giltigt säsongskort gäller som entré under VM. Schyrrans för de som har det tänker jag. Lokalbor och folk som gästar anläggningen frekvent är det väl som har sådana.

Jag gillar Skistar och tror på dem i det långa loppet. Sedan något år har de påbörjat sin tillväxtresa i Europa, i alperna. På decenniers sikt kan man utveckla och förvärva mer där och generera växande vinst och utdelning. Den senaste utdelningen var på 7 kronor och hade faktiskt X-datum bara för någon dag sedan och pay-date imorgon. På kursen 210 kronor ger det en direktavkastning om 3,3 procent.

Länk till Skistar hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

6 kommentarer:

 1. Hej Petrusko och tack för en bra blogg. En fråga runt skistar, 40%20år gjorde för ett antal år sen en ordentlig genomlysning och kom fram till att utdelningen i princip enbart byggde på ökad skuldsättning. (http://40procent20ar.blogspot.com/2012/02/skistar-fa-oversikt.html ) nån tanke på hur hållbar deras utdelning faktiskt är på sikt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   TAck för din kommentar. Jag har inte läst inlägget men ett sådant påstående skulle kunna stämma ett enskilt år. Alltså att Skistar ett enskilt år inte riktigt genererat tillräckligt med cash för att supportera utdelningen men de har finanser som klarar det.

   Skistars utdelning över en längre period är hållbar, sett över tex senaste 15 åren så har de genererat cashen för att backa utdelningen.

   Skistar är en bra verksamhet och hållbar i långa loppet.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Bra tajming. Såg precis att 4020 skrev på twitter om Skistar och länkade till sin sajt Börsdata med 10 års översikt för Skistar.
   https://borsdata.se/skistar/analys

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Bra att Skistar sköter sig. Hoppas det går bra även framöver så att utdelningarna täcker mer av liftkorten framöver :) På plats i Trysil (cirka två veckor) så här innan jul känns det som betydligt fler engelsktalande i backar och kring skidlärarna och det kommer nog inte minska när väl flygplatsen blir klar under nästa år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Erik,
   Tack för din kommentar och goa rapportering från backarna. Jag tror det blir en go boost med utländska turister när flygplatsen är up and running.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej!

  Jag har nyligen fått upp intresset för Skistar, som en långsiktig investering. Hur bedömer du köpläget just nu? Jag får känslan av att aktiekursen är något hög för närvarande. Har du någon riktlinje för vilken aktiekurs du planerar att gå in på?

  Tänker framförallt på att det är en generell nedgång på börsen.

  Tack på förhand

  SvaraRadera