tisdag, november 20, 2018

Surt på börsen och jag köpte sura godsaker


Börsen bjuder på ännu en sur dag varpå jag passade på att köpa mer sura godsaker. Idag blev det ett gäng Xact Högutdelande för 109,5 kronor. Jag tycker att det är är en makalöst bra fond. Den innehåller cirka 45 innehav som alla är relativt sunda bolag med bra utdelning. Riskspridning och god potential i ett slag.

Läs mitt inlägg jag skrivit om fonden.

När börsen backar så här är jag gärna med där på köpsidan. Jag håller mig till relativt sunda placeringar och sådana blir inte mindre sunda för att börsen har en dålig dag. Det är väldigt mycket känslor, psykologi och omvärldsfaktorer som spelar in i hur börsen utvecklas på en dag och på kort sikt. På lång sikt däremot så är det bolagens prestanda som speglas i aktiekurser. Sunda bolag kommer sannolikt prestera god avkastning på lång sikt.

10 kommentarer:

 1. Då kanske du köpte mina andelar. Tänkte över mitt innehav och kunde inte riktigt motivera det, så jag sålde då jag tror att index kommer att fortsätta backa. En annan fundering - är det inte bättre att en fond kontinuerligt återinvesterar utdelningar? Att dela ut pengar kommer ju att hämma kursutvecklingen. Vill man som sparare få loss cash är det ju enklare att bara sälja fondandelar. Utdelning är skoj men man får väl ändå se till totalavkastningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Tack för din kommentar. Jo men visst är det så att man enkelt själv kan sälja ett antal procent i vanliga fonder för att motsvara en utdelning. Återinvesterade utdelningar ger ränta på ränta.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag har samma tanke som Anonym ovan. Om jag återinvesterar utdelning i fonden själv, så betalar jag courtag, i onödan. Men i en fond som själva återinvesterar utdelningen slipper jag den kostnaden, om än liten. Sen beror det väl vad man avser att använda utdelningen till. Tänker man konsumerar den är väl utdelning att föredra, tänker man återinvestera den i samma fond är utdelning endast en kostnad, tänker man återinvestera på annat håll är återigen utdelning att föredra då man slipper betala courtag för att få lös pengarna.

   (Jag kan ha missat något, relativy ny i branschen)

   Radera
  3. Det kanske finns fall där du inte vill återinvestera i samma innehav.

   Som Petrusko själv hade i sin podd så kan man köra på Aktiesparanas HighDiv fond.
   Samma idé som xact högutdelande :-)

   Radera
 2. Hej, hur långt ner tror du börsen går och när kan man kalla en stor nedgång för finanskris?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Krisen kring 2007-2009 kallades finanskrisen av den anledning att det var i finanssektorn det hela började och sedan också där det stormade som värst. Det var lån och knepiga finansiella produkter.

   Det kan alltid backa 100%. Ingen nedgång är den andra lik. INgen ide att försöka förutspå eller tajma det där alltså.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej Petrusko,
  Om en fond som Xact Högutdelande skulle gå i konkurs eller bolaget bestämmer sig för att stänga ner fonden, vad händer då med mina andelar?

  Tack för en intressant och lärorik blogg!

  Mvh jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jonas,
   Tack för din kommentar. Fonder är hårt reglerade och spararna har ett bra skydd. Vid konkurs eller nedläggning får du dina pengar i retur. Det får vara olagligheter/stöld för att du skall bli av med dem.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej, Jag är rätt ny på att "utdelningsinvestera". Har tidigare hållit på med att rida på olika hype-vågar bland olika företag, har fungerat bra mer ofta än inte men är trött på all tid jag måste lägga för det. Tid är ändå det jag vill ha mest av!

  Tycker din blogg är väldigt intressant och den var en av faktorerna att jag sadlat om till långsiktigt tänk, så hatten av för dig!

  Hur ser du ur ett "utdelningsperspektiv" på en kommande lågkonjunktur samt en överhängande risk för börsras pga handelskriget som pågår nu samt den successivt ökande styrräntan i världen (vilket kan trigga det enorma skuldberg som finns bland världens företag)?

  Blir inte även utdelningarna lägre under lågkonjunkturer?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar och kul att jag kan inspirera till ett långsiktigt spar i aktier. Jag har själv en stor börsportfölj och är inte det minsta orolig för en eventuell nedgång, sämre konjunktur osv. Det är sådant som kommer och går, har alltid gjort och kommer alltid göra. Jag är trygg i att äga sunda bolag och fonder på lång sikt, igenom goda och mindre goda tider. Att försöka tajma det där är dömt att misslyckas, mäklares och fondbolags statistik över kunders agerande visar tydligt att så är fallet.

   Jag fortsätter mina regelbundna köp när börsen surar, då får jag mer för pengarna och det är ju trevligt. Blir det riktigt dåliga tider kan utdelningar komma sänkas men det repar sig på sikt.

   Mvh petrusko

   Radera