fredag, november 23, 2018

How to Win the Loser's Game


Det här är en dokumentär om att spara på börsen. Om fonder och avgifter, om indexfonder och avkastning. Superkändisar i finansvärlden är med i dokumentären, bla Fama, French och Bogle.

Det är en välproducerad dokumentär, förvisso några år på nacken nu men ändå högst relevant.
Cirka 1h 20min lång.

10 kommentarer:

 1. Såg den häromdagen. Rekommenderas.

  SvaraRadera
 2. Vad är kontentan för den som är lat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, ja okej. Indexfonder är grejen och aktiva fonder ger sämre avkastning i långa loppet.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Att aktiva fonder är meningslösa och dyra och all forskning visar att indexfonder is die beste!

   Radera
 3. Tjäna Petrusko.
  Avanza Global 100% laddas 12000 kr automatisk månadsvis. Brett och riktigt billigt 0.10% avg. Underhållsfritt och följer världs index. Jag tycker att det borde ge skaplig utdelning på 20 årssikt. 3000 kr går in i buffert månadsvis på sparkonto. Ingen belönining på aktier. Skuldfri på alla möjliga sätt. Månadsinkomst netto fru och jag ca 33000 kr. Hela barnbidraget sparas i våra namn Isk för min 5 åring. Lycka till.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 4. Jag såg den där tidigare. Håller delvis med om innehållet, framför allt om betoningen om lång vs kort sikt och vikten av att hålla sig till en strategi.Men, att teorin om effektiva marknader skulle vara korrekt i sin helhet? Nej, det håller bara inte. Mycket av problemet med fonder tror jag har sin grund i helt felaktiga incitament genom tiderna. Fondbolagens intresse är att bli så stora som möjligt så att procenten maximeras. Hur det går föär kunderna har varit sekundärt i många fall. Att slutsatsen av det skulle vara att index alltid är bäst, det tror jag är en rätt farlig slutsats dock. Som Einstein sade, allt bör göras så enkelt som möjligt, men inte för enkelt.
  Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Mycket av problemet med fonder tror jag har sin grund i helt felaktiga incitament genom tiderna. Fondbolagens intresse är att bli så stora som möjligt så att procenten maximeras. Hur det går föär kunderna har varit sekundärt i många fall." Håller helt med. Det är så det funkat/r, åtminstone i USA (och jag har inga skäl att tro att det är annorlunda i Sverige).

   För att citera Brian Feroldi på Motley Fool: ‘Money management is a lot like politics; money managers spend the majority of their time raising funds and building assets, not working for their investors’. So, when you think about how a money manager makes more money, the answer isn't necessarily what you think. You would think 'The higher the returns, the more money they would make.' That's true to some sense, because the higher the returns, the bigger their assets grow and the more money they extract. But what's more important for money managers, job number one, is raising funds. If you have a 100-million-dollar fund vs a billion-dollar fund, that billion-dollar fund literally earns ten times the fees as a 100-million-dollar fund. So, money managers are in the asset undermanagement business, they are not in the investing business."

   Radera
 5. Verkar vara en bra dokumentär, hinner inte se hela just nu, men tack för rekommendationen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Minimalistspararen,
   Tack för din kommentar. Hoppas du gillar den när du väl ser den.

   Mvh petrusko

   Radera