torsdag, oktober 25, 2018

NCC tar hem avtal om 400-700 msek

Foto: Erik Mårtensson
I tisdags skickade NCC ut ett pressmeddelande om ett ramavtal med Staffanstorps kommunfastigheter. Avtalet löper på två år och omfattar ombyggnation av befintliga fastigheter samt byggnation av nytt. En ny skola för 550 elever skall byggas.
Avtalet är av typen strategisk partnering med ett uppskattat ordervärde om mellan 400 och 700 miljoner kronor.

Avtalstypen strategisk partnering innebär ett tätare samarbete med beställaren där man delar vissa risker och kostnader. Det hela mynnar ut i en bättre produkt, bättre kvalitet och en stadigare lönsamhet för NCC. Bolaget har lagt stort fokus på den här typen av avtal sedan de gick in i sitt lönsamhetsfokus för något år sedan. Det är nu cirka ett år sedan förre VDn fick lämna bolaget i spåren av svag lönsamhet. Sedan dess har bolaget fokus på just lönsamheten och de har nyligen tagit stora steg på vägen i detta arbetet när de presenterat sin stora genomlysning av bolaget. Nedskrivningar och ny organisation är bara några få av alla saker som nu görs för att ta bolaget till en rimlig lönsamhet. Det kommer inte vara i hamn över natt men på några års sikt bör vi se tydliga effekter.

Så här säger Henrik Landelius, NCC Building Sweden om strategisk partnering. 

"Samarbetet sker i strategisk partnering, som är en samverkansform där bägge parter bidrar med kunskap och erfarenheter redan tidigt i projektet för att tillsammans skapa en bättre slutprodukt. Arbetet med det första projektet, Norra skolan, inleds omgående. Beräknad byggstart är 2019.

– NCC har lång och god erfarenhet av att arbeta i strategisk partnering och vi är också en av de aktörer som bygger flest skolor i Sverige just nu. Vi tar med oss dessa erfarenheter och lärdomar när vi nu fortsätter vårt mångåriga samarbete med Staffanstorps Kommunfastigheter."

Landelius är direktör för affärsområdet NCC Building Sweden och vid bolagets kapitalmarknadsdag talade han gott om avtalsformen. Själv gillar jag och tror på upplägget medan jag samtidigt förstår att det inte är någon sorts "fool proof" lösning. Den verkar dock fungera väl för NCC och deras kunder/beställare verkar uppskatta det också. Mer fun facts som Landelius nämnde på kapitalmarknadsdagen är att de är störst aktör på sjukhus med 10 st pågående projekt. Han ser en extrem efterfrågan på skolor, sjukhus och vårdfastigheter.

Länk till NCC hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

 1. Måste säga att jag älskar dina såna här små uppdateringar om diverse bolag. Har inte kollat något på NCC rapport ännu, men såvitt jag kunde se på börsdata så såg det ut som förlust (gissningsvis pga nedskrivningar?). Äger inte NCC själv, men jag är intresserad av att plocka in 1 eller 2 byggare i framtiden. Skanska och NCC var jag väldigt negativ till från början men allt eftersom blir jag mer och mer positiv till båda - mycket på grund av dina inlägg som ger mig information som jag missat.

  Ska göra ordentliga analyser på båda bolagen i framtiden innan de hamnar i portföljen, men jag ser mer och mer anledning till att analysera dem efter såna här inlägg från din sida, tackar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej CNC,
   Tack för din kommentar och feedback. Kul att du gillar inläggen. Det är ungefär i linje med vad jag tänkt mig, att de skall vara ett enkelt och snabbkonsumerat sätt att läsa om dem och hållas sig lite uppdaterad. Ingen helhetslösning utan en liten bit.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Ingen kommentar om NCC's rapport? Gjorde nedskrivnignar på 1565 miljoner. Men kollar man i kassaflödesrapporten så står det: Justeringar för poster som inte påverkar kassaflödet 1311 miljoner? Alltså var lite drygt 200 miljoner av nedskrivningarna kassaflödespåverkande ändå? Eller hur förklarar man annars att NCCs kassaflöde var så svagt i perioden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym,
   Nej inga kommentarer om rapporten eftersom den är helt i linje med den preliminära rapport de släppte på kapitalmarknadsdagen för ett par veckor sedan.

   Mvh petrusko

   Radera