tisdag, oktober 16, 2018

NCC gör stora nedskrivningar


På bilden här är NCCs VD Tomas Carlsson. Han antog rollen som VD för bolaget tidigare i år och har sedan dess sagt att han gör en översyn av bolaget och återkommer med feedback när han är klar. Nu är han klar med sin genomlysning och håller idag tisdag 16/10 en träff för kapitalmarknaden. I samband med det presenterar bolaget också en preliminär rapport för det tredje kvartalet.

Rapporten förtäljer att man gör ytterligare nedskrivningar på totalt 1565 miljoner kronor som en följd av den här översynen och vägen mot bättre lönsamhet.

Nedskrivningar var väntat men de blev nog större än vissa förväntat sig. Det som verkligen betyder något är dock verksamhetens förmåga att generera vinster och det är ju den som skall förbättras som följd av Tomas Carlssons genomlysning. Jag ser fram emot att följa dagens presentation och synen på framtida vinster.

Sådana här nedskrivningar förändrar inte pengar i kassaskrinet utan det är bokförda värden som förändras. Det är alltså inte 1565 miljoner kronor som betalas ut från ett bankkonto till någon utan det är en förändring i uppskattat värde av tillgångar. Exempelvis om ett bolag har 10 kronor i kassan och gör nedskrivningar på 1 krona har de fortfarande 10 kronor i kassan efter nedskrivningarna.

Jag skriver förmodligen lite mer om NCC ikväll när jag har tagit in dagens presentation.

20 kommentarer:

 1. Antar såklart du behåller NCC. Kommer du öka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jesper,
   Jag har kvar mina NCC. De kämoar ju på bra och gör det de säger att de skall göra. Ingenting har förändrats i min värld kring NCC. Caset är fortsatt att de har en potential till betydligt bättre lönsamhet i framtiden. De presterar dåligt nu.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Det är väll en sanning med modifikation att det inte är kassaflödespåverkande? För det man skriver ner är ju något man betalat för? Man har byggt ett hus för 10 miljarder och inser nu att man bara kommer kunna få 8,5 när man säljer det? Alltså är det 1,5 miljarder av bolagets kassa upp i rök? Bara det att det är pengar man redan lagt ut, inte som man kommer behöva lägga ut iframtiden. Men för en aktieägare som ägt bolaget sen innan huset i fråga började byggas så spelar ju inte det någon roll om kassan flödade ut i förra kvartalet, eller om den kommer flöda ut i det kommande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Med en strikt syn på termen kassaflöde så nej det är ingen modifikation öht.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Det här är ett allt för lättsinnigt resonemang. Pågående tvister som omvärderas kommer ju såklart att innebära ett utflöde ur kassan vad det lider även om det initialt "bara" är en reservering. Och utvecklingsfastigheter som skrivs ned kommer så klart att innebära lägre intäkter. Så kassaflödet påverkas i allra högsta grad och framför allt är det 1,5 miljarder av bolagets kapital som går upp i rök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Jag har på ett enkelt sätt förklarat kassaflöde vs redovisat resultat. Inte gått in på någon djupare förklaring eller åsikter i ämnet. Det är långt ifrån alla som förstår en sådan här sak att man rapporterar en miljarfförlust men det är inte pengar som lämnat bolagets kassa. Min förklaring är ämnad till de som inte vet om detta.

   Vill du veta mer om nedskrivningarna kan jag rekommendera att titta i presentationen från kapitalmarknadsdagen. Komplettera gärna med att se webcasten så får du en god inblick i nedskrivningarna och hur det värdet kan utvecklas framöver.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. @Anonym:
   Det är ju ett välkänt fenomen att nytillträdda VD skriver ned allt det de kan när de tillträder, framför allt det som är relaterat till immateriella saker. Om sen nedskrivningen reverseras så kan VD säga "Se vad jaghar åstadkommit som gjort att bolaget värderas x kr mer", gärna i kombination med ett optionsprogram. Inte direkt ovanligt.
   Att utvecklingsfastigheter i sig skrivs ned behöver ju inte per automatik innebära lägre intäkter, end of the day så är det ju hyresmarknaden som bestämmer vad cash flow blir. Bara för att hyresintäkterna blir lägre behöver ju inte per automatik leda till att det bokförda värdet justeras. Visst hänger de ihop och för stor avvikelse leder till att revisorn inte godkänner men jag skulle inte tro att de är 100% korrelerade.

   Radera
 4. Så, vad gör de med nedskrivna? Säljer till någon billigt som gör en fin vinst vid senare återförsäljning? Säljer till sig "själv"? Kallas då stöld? Soliditeten minskar också eller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Nej. Googla lite på nedskrivningar och läs sedan NCCs presentation om du är genuint intresserad.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. NCC och Volvo mot 100 kr i ett första skede nu ska jag vara beredd....äntligen så är lågkonjunkturen snart här...cash is king

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sänkta utdelningar 2019 bara att avvakta till sommaren.

   Radera
 6. Att säga att "Sådana här nedskrivningar förändrar inte pengar i kassaskrinet.." är som att säga nedgångar på börsen inte påverkar aktieutdelningar och kassaflödet för en aktieportfölj. Förvisso sant, men aktieportföljen blir mindre värd och bolaget NCC likaså.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 7. Förvisso blir bolaget "mindre" värt rent redovisningsmässigt, men så länge verksamheten generar samma pengar (och bidrar till jobb och utveckling) Its all good!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om det inte är några nackdelar med nedskrivningar utan bolaget bara tickar på som vanligt trots dom. Varför då nöja sig med 1,5 miljarder? Hade inte varit bättre att skriva ned alla värden i hela bolaget? Då hade man ju fått ett enormt förlustavdrag och inte behövt batala skatt på flera år. Så nedskrivningar är väll i själva verket kassaflödespositiva eftersom dom sänker skatteinbetalningarna? Varför gör inte alla bolag såhär hela tiden?

   Radera
 8. Delar av nedskrivningarna gäller kontraktsdispyter. Får se imorgon om inte vissa av nedskrivningarna Också rör projekt som skrivits upp tidigare. Skulle bli förvånad om de inte tagit i mer än nödvändigt och kanske kan värden bli högre än tänkt framöver. Självklart vill Hr Carlsson bygga in lite kuddar för framtiden och det är nu han har chansen. Behåller säkert utdeningen också för att visa att de tror på sina åtgärder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Toscana,
   Tack för din kommentar. Initierat oc intressant frågeställning. Jag är inne på samma linje att man tagit det säkra före det osäkra när de bokat nytt värde på de här tillgångarna. Att de faktiskt kan få loss mer pengar i de "dispyter" det gäller samt att de kanske kan sälja projekt och tillgångar något högre än de nu bokat dem till.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Nu har ju inte jag svart bälte i redovisning men om man VILL förstå så kan man tänka sig att kassflödet är ditt eget lönekonto där månadens alla tranaktioner bokförs. Lön, hyra, mat, kläder, öl etc.
  I balansräkningen finns däremot dina tillgångar: Villa, bostadsrätt, bil, aktier etc.

  Det som händer vid nedskrivning kan ju liknas vid att marknadsvärdet på ex. ditt hus faller med 20%. Effekten av det är att tillgångarna minskar, och eftersom dina skulder är intakta så minskar ditt egna kapital och balansmått som soliditet m.fl. försämras. Men ditt kassaflöde påverkas inte..

  Eller?

  /bengel

  SvaraRadera
 10. Tittar också lite på NCC, men just nu har de en utdelningsprocent på 229%, vilket låter oroväckande på sikt speciellt med en väldigt minskande kassa. Har inte kikat så noga på NCC dock, bara tittat snabbt på börsdata.

  SvaraRadera
 11. Hej, tror tyvärr du gjort ett dåligt köp i NCC. Ett bolag som hackat i många år. Visst, utdelningen är OK men frågan är hur länge det varar med ständiga motgångar. Jag sätter SÄLJ.

  SvaraRadera