fredag, oktober 05, 2018

Jag ökade i Castellum


Fastighetsaktier backade rejält igår och även idag är de under press. Dels är det räntespöket som härjar där snabbt stigande räntor får investerare att anta ett högre avkastningskrav (vilket betyder att de värderar tex de här aktierna lägre). Dessutom har det från bank/analytiker kommer nya riktkurser och rekommendationer som sänker sektorn.
Inga konstigheter tycker jag, flera fastighetsbolag har en ganska hög eller åtminstone långt ifrån låg värdering nu varpå i det korta perspektivet kan se ansträngt ut.

Idag ökade jag i Castellum en bit under 154 kronor vilket är strax under senast rapporterat substansvärde (EPRA NAV) och inte på något sätt ett fyndköp på kort sikt. I det långa perspektivet är jag dock övertygad om att Castellum (och flera andra fastighetsbolag) från dessa nivåer kommer ge en god avkastning. Inte samma fantastiska avkastning som de genererat under en tid nu men ändå en god sådan.

Castellum är mitt största innehav och jag har ingen uttalad plan att öka till en specifik nivå utan jag gör lite småköp då och då när det faller mig in. Som idag när jag tyckte det var ett helt okej köpläge. På kort sikt kan det mycket väl backa ytterligare och då kommer jag sannolikt passa på att köpa igen.

Den 17 oktober släpper Castellum sin rapport för det tredje kvartalet och med den kan man göra mycket goda antaganden om året i helhet samt storleken på utdelningen nästa år. De första 6 månaderna växte Castellum sitt förvaltningsresultat med imponerande 14 procent.

Länk till Castellum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

9 kommentarer:

 1. Själv håller jag mig undan fastigheter. Peter

  SvaraRadera
 2. Jag gillar också Castellum men har inte så mkt som du, och undrar varför svenska bolag backar pga räntan är hög i USA?
  Svenska räntorna är ju inte direkt höga, även om Riksbanken säger de ska närma sig noll räntan vid årsskiftet ungefär.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Att räntebilden i USA påverkar här i Sverige handlar om att kapitalmarknaden är global. Man målar i breda penseldrag och när man ändrar sitt avkastningskrav gör man ingen skillnad i om fastigheterna är i USA eller Sverige. Man tittar på sektorn och drar alla över en kam. Tittar man lite närmre kan man också se i ägarböckerna att amerikanska kapitalförvaltare äger en hel del i våra svenska fastighetsbolag och när deras kunder säljer sina andelar i fastighetsfonderna har fondbolagen inget val utan måste trycka på säljknappen.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tjenare Petrusko,
  Vill först bara säga att du gör det utmärkt på Fondpodden och hoppas du fortsätter på inslagen linje med nya intressanta intervjuer.

  Vet sedan tidigare att du är ett stort fan av Castellum och jag förstår det med tanke på historik men har även en fråga gällande ett av mina stora innehav (du vet sedan tidigare) Hemfosa men skulle gärna vilja veta vad du tror om utdelningen av Nyfosa som kommer rattas av Jens Engwall?

  Tacksam om du kunde ge dina kommentar om detta och även om du skulle kunna tänka dig att även lägga till dom på din lista även om du som jag är tung i fastigheter.

  Trevlig helg till er alla.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din feedback. Jag var nära att köpa Hemfosa idag då jag tycker ca 120 kronor är attraktivt men jag stod till slut över. Japp jag gillar bolaget och framförallt deras samhällsfastigheter som är en stark tillgång att äga. Jens Engwall är duktig och kommer säkert växla upp Nyfosa bra. Hade jag ägt Hemfosa in i delningen så hade jag sannolikt sålt Nyfosa och fokuserat på Hemfosa då det passar en försiktig investerare som mig bättre.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Varför surar industrivärden och latour idag? Såg väl bra ut. Tack för en bra blogg

  SvaraRadera
 5. Tjena Petrusko, såg du om artikeln i DI rörande H&Ms omförhandling av hyrorna? Säkert en orsak till dagens nedgång men vad tror du på sikt? Jag vet företag som omförhandlar sina hyror hos tidigare Briggen, nu Castellum och de får igenom sänkningar och kostnadsfria uppgraderingar så lite oro finns det. Hälsningar, T

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Toscana,
   Den typ av fastigheter som utgör handelslokaler i citylägen är inga bra tillgångar förutom på de starkaste lägena i Stockholm och Göteborg. Hufvudstaden och Wallenstam har fina sådana fastigheter. Castellum har sedan länge fokuserat på att fasa ut sådana skitfastigheter och äger i dagsläget endast en liten andel sådana. I vissa fastigheter kan det tex vara kontor men i markplan är det butiker/restauranger. Skiten i botten är inte fokus utan det som är ovan är det goa. Men nej, för Castellum är detta inte ett problem då de generellt inte har sådana här fastigheter.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Appropå tidigare inlägg.
  Fick i onsdags utdelning från Brookfield Property Partners. År ju i USD och kom i fyra poster. Fick följande förklaring:
  Hej Ulf,

  just BPY är ett speciellt företag, Limited partnership har en annorlunda skattefunktion, och just BPY har sin skattehemvist i Bermuda och då drar vi ingen skatt enligt instruktionen som gäller.

  I och med detta speciella skatteupplägget så får vår utländska depåbank in dessa utdelningar i olika poster och det brukar bero på att pengarna till företaget kommer via olika länder och sedan bokar vi in dem efter de fördelningar som råder och kan inte riktigt klumpa ihop dem till en utdelning då de kommer ifrån olika delar inom företaget BPY.

  Utdelning från detta bolag är alltid i USD även om aktien handlas i CAD och i Toronto.

  För att vara helt transparent så har vi inte någon fördjupad insyn i hur dessa bolag planerar sin skatt, utdelningar och hur de agerar utan vi mottar instruktioner om utdelningarna som vi sedan skiftar över till de privata ägarna.

  Ulf

  SvaraRadera