söndag, augusti 19, 2018

Aktiespararna Direktavkastning


Det här är en ganska käck fond, av flera anledningar. Dels är innehaven likaviktade vilket ger en sund riskspridning. Man är alltså inte extra exponerad i något specifikt innehav i fonden som man är i en vanlig indexfond där tex Nordea och H&M väger jättemycket mer än många andra innehav. En annan sak som är nice med fonden är just det där med inriktningen på bolag med bra direktavkastning. Inte bara sållar det bort halvdana bolag det finns också studier som visar på att det ger en bättre avkastning än breda börsindex. Det är naturligtvis ingen garanti för att den här fonden skall ge bättre avkastning men den har åtminstone potentialen. Det är en passiv indexfond som följer indexet: SIX Sweden Dividend 15. Så här skriver fondbolaget om indexet:
"Detta index består av de 15 storbolag på Stockholmsbörsen med högst direktavkastning. För att ingå i indexet måste aktierna vara bland de 40 mest omsatta i SIX60 index. Därefter väljs de 15 aktier som uppvisar den högsta viktade direktavkastningen de senaste tre åren. Direktavkastningen viktas enligt följande; årets föreslagna utdelning viktas till 60 procent och de två föregående årens utdelningar viktas till 30 procent respektive 10 procent."

Produktens avgift är: 0,33 procent.
Fondförmögenheten är cirka 250 miljoner kronor.
Minsta köp man kan göra är 100 kronor.
Den har 5370 st ägare hos Avanza.
Köp och sälj innan kl 13 sker samma dag. Köp syns på kontot dagen efter medan sälj syns efter 2 dagar.

Jag gillar den här fonden som kan vara en bra komponent i ett långsiktigt spar. Med 15 st olika bolag som väger lika mycket ger den en bra risksprinding och kan komplettera vanliga indexfonder som enskilda aktier väl i en portfölj. Den ger riskspridning i en portfölj av enskilda aktier och den ger ett vanligt indexspar potentialen att nå lite högre avkastning. Ett litet tillägg: Jag kom på att det absolut inte är solklart för alla vad innebörden av urvalet till indexet innebär. Att utdelningarna innevarande år och de två senaste viktas olika i urvalet betyder att en stigande utdelning premieras. En sänkt utdelning slår hårt vid urvalet och eventuellt medför det att ett sådant bolag ersätts av ett "bättre".

Länk till Aktiespararna Direktavkastning hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

10 kommentarer:

 1. Intressant tips! Får man utdelningen likt xact högutdelande eller återinvesteras utdelningen direkt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Fonden återinvesterar utdelningarna inom fonden varpå man själv måste sälja lite andelar om man vill ha loss cash. Så gör jag med de vanliga fonder jag äger. Jag säljer 6% per år för att motsvara en fet utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Den här gillar jag! Innehaven stämmer ganska bra överens med vad som brukar vara poppis hos utdelningsbloggarna.

  Däremot ser jag Boliden som innehav, men mig veterligen har jag inte läst något om Boliden på länge i dessa bloggar. Närmast är väl Atlas Copco men dom är väl mer tillverkaned och tjänster medans Boliden bryter gruvorna?

  Vad säger du petrusko? Är Boliden värt en investering? Är glad amatör så verkligen grön med bolagsvärdering, men kursen sedan 2001 i jämförelse med diverse index, DA på 5.5% och med tanke på att dom bryter metaller som mer eller mindre alltid kommer att behövas med växande världsbefolkning...så what gives?

  Hälsningar
  Andreas


  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Andreas,
   Tack för din kommentar och kul med snack om just Boliden. Det är säkert ett bra bolag i sin bransch men jag gillar inte verksamhet där man inte har makt över priset på sin "produkt". Det råder världspris och det är tillgång och efterfrågan. Mycket spelar in och priset de får betalt för det de gräver upp ur backen kan variera kraftigt. Bra intjäning i goda tider och ruinens brant vid tuffa tider.
   Jag håller mig ifrån denna typ av bolag. Då är det ett bra sätt att ändå få exponering via indexfonder som denna eller en annan. Man kan ju ha helfel i sin analys och via indexfonder får man exponering även i sådant som man annars ratar.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tjena! Då är jag med på hur du tänker, tackar!!

   /Andreas

   Radera
 3. Boliden vid ruinens brant?!? Bolaget kommer nog att gå bra i minst 94 år till. Malmen räcker flera hundra år.
  Dessutom är de ett viktigt led i återvinnings-kedjan för t.ex. elavfall, och för att oskadliggöra en del farligt avfall. Konstigt nog värderas de sopinsamlingsbolag, runt om i världen, som är beroende av dem för att komma åt metallen i skräpet, betydligt högre än Boliden. Dessa bolag lever betydligt mer konkurrensutsatt, och tjänar mindre på skräpet de samlar in, än Boliden.
  Boliden har en billig process redo för att återvinna metallerna ur batterier från elfordon, som använder redan existerande utrustning (som skulle kosta ett hundratal miljoner att köpa ny). Men för att sätta igång den, så krävs mer gamla batterier än vad som finns i världen just nu. Men om elbilstrenden håller i sig, så kommer alla nuvarande batteriåtervinnare att sopas av banan, och de är ju vansinnigt högt värderade på börserna.
  Dessutom har man, ur sina gamla slagghögar, börjat utvinna nickel, kobolt, palladium och andra metaller som under hundratals år inte gått att sälja, men som nu är efterfrågade. De behöver alltså inte ens bryta malm, äger redan råvaran, och råvaran är redan delvis processad.
  https://www.boliden.com/operations

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko!

  Tack för en grym blogg som jag läser varje dag, du är den som ger mig mest inspiration att bygga sin egna utdelningsstrategi blandat med aktier och fonder! :)

  Jag försöker sätta ihop en liten fondportfölj till min sambo.
  De ska vara lite defensiva och "stabila".
  Har kommit fram till denna listan. Vad tycker du om den?

  AMF Räntefond Lång
  Avanza Auto 4
  AVANZA ZERO
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  Spiltan Aktiefond Stabil
  Spiltan Högräntefond
  Swedbank Robur Access Global

  Sedan kan jag inte bestämma mig mellan nedan 2,

  Didner & Gerge Småbolag
  Handelsbanken Gl Småbolag Ind Cri A1 SEK

  Tacksam för input :)

  Mvh
  /M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej M,
   Tack för din kommentar. Det är rimliga fonder det där och passar hyggligt in på det du strävar efter det med stabilt. Beträffande D&G Småbolag eller Handelsbankens indexfond så är ju D&Gs fond lite mer opportunistisk på det sätt att den är aktivt förvaltad och innehåller inte så många olika bolag. Potentialen är större där. Handelsbankens globala småbolagsfond är en bra fond med många olika innehav i olika valutor. Den passar nog bättre in på ditt "defensiva och stabila"

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för snabbt svar!
   Har du någon annan fond som skulle passa in bättre så är jag väldigt mottaglig på tips så att säga.

   Tack!
   /M

   Radera
 5. tjena petrusko,
  hade varit intressant att höra lite dina tankar runt "dividend retirement" och familjesituation. Hur många barn har du, har du nån tanke kring portföljens storlek och antal i familjen etc?
  Är själv 3 barnsfar ( barn mellan 0-7 år) och det är klart att hade jag bara haft mig själv att tänka på så är det ju en. Hur tänker du, hade varit väldigt intressant att höra din syn på detta då jag tror vi är rätt många som "jagar" den dröm som du lever dvs att portföljen försörjer oss och våra familjer.

  SvaraRadera