tisdag, juni 05, 2018

Min kära baby Kungsleden


Född i slutet på 70-talet så närmar jag mig åldern "farbror" och många kärlekar har jag hunnit med hittills i mitt liv. Den som först blixtrade till i mitt minne var Capona men få utav er minns den så rubriken på det här inlägget fick inrymma min kärlek Kungsleden.

Det är börsbolag jag pratar om och jag har haft flera sådana genom åren som jag gillat starkt. Jag har trott på dem och pratat om dem, skrivit mycket om dem. Flera gånger har min kärlek gått i kras och medan det med åren blivit allt mer sällan så förväntar jag mig inget annat än att det kommer bli mer av den varan framöver. Jag har blivit visare och jag har också lärt mig av mina erfarenheter vilket har lett till att jag kan undvika en del minor.  När jag skriver kärlek är det lite med glimten i ögat för medan jag kan gilla ett bolag starkt så har jag inga problem med att kasta ut mina "babys" ur portföljen om de inte sköter sig osv. Nu skulle man kunna säga att Castellum är min baby och jag gillar det ju så mycket, ett fantastiskt fint bolag. Make no mistake jag kastar den babyn i soptunnan utan att blinka om jag får anledning att göra så.

Allting är inte svart eller vitt och visst har jag tålamod som den långsiktige investeraren jag är. Lite svagare perioder osv kan jag hantera men det är vitt skilda saker att härda ut en kort svag period och att klamra sig fast vid masten i ett skepp fullt av ruttna bananer. Ratos är en tidigare kärlek som jag hade för mycket tålamod med. Där väntade jag och väntade innan jag verkligen tog till mig att det här är dåligt nu och en vändning är långt borta. Nu är det flera år sedan jag sålde mitt innehav i Ratos och både aktien och bolagets prestanda har blivit ännu sämre sedan dess.

Att sälja aktier hör till. Det är inte en strategi att behålla och hoppas på allsmäktigt ingripande. "Jag säljer när kursen är åter i 200 kronor", "jag har så lågt anskaffningsvärde för jag ägt dem länge så jag är fortfarande på plus". Det finns många liknande sådana här resonemang och det är en losers fasoner.  Vad du har för anskaffningsvärde på dina aktier är egalt. Det du skall bry dig om är det nuvarande värdet och hur du bäst kan få det att växa i framtiden. Det bästa sättet är sannolikt inte att behålla aktien/bolaget som presterar uselt utan det är sannolikt bäst att sälja den skiten och investera pengarna i något friskt som presterar bra.

Släpp känslor för bolag och släpp känslor för vad du betalat, om du gör vinst eller förlust. Det är okej att tycka om ett bolag jättemycket men du måste kunna mosa ned det i soptunnan om det inte uppför sig. Att ha känslor kring vad du betalat för en aktie är inte okej, det måste du sluta med omedelbart. Väldigt många felaktiga beslut tas på grund av att man tittar på vad man betalat för en aktie.

Dina pengar är på en resa, en resa som stadigt strävar uppåt. Se till att dina pengar vid var tillfälle är investerade i något som tar dem vidare på sin resa i rätt riktning.

12 kommentarer:

 1. Make no mistake jag kastar Castellum i soptunnan utan att blinka, OM DOM SLUTAR PRESTERA UNDER EN LÄNRE TID?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Det finns många anledningar att sälja ett bolag. Ett kan vara att jag tappar förtroende för ledningen av olika anledningar. Det finns mer än aktiekurs och prestanda.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Har du alltså sålt Castellum eller menar du att du utan att tveka skulle sälja om dom slutar prestera?

   Radera
  3. Jag förtydligade det där lite. Nej jag har inte sålt Castellum =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Bra inlägg! Känslor tar lätt överhand, precis som om nästa gång vinner jag på rött!!!! Har ju vart svart 20grr i rad nu... Intellektet är bortblåst.

  // Oscar

  SvaraRadera
 3. Gillar att läsa din blogg, har sparat länge men började investera för ett par år sen. Att följa dig har guide:at mig i flera "fuck should I do" moments.

  Jag tycker att det är jättesvårt att göra bedömningen att kasta aktien, vet ej riktigt vad man ska kolla efter, hur man ska tänka osv.
  Har du någon tips på när en ledningen förlorar t.ex ditt förtroende?
  När blir en bolags nyckeltal oroväckande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar och kul att jag kunnat vara till inspiration. Det finns uppenbara saker så som fiffel och skumraskens, jag skulle tex inte vilja äga ett bolag med brottsanklagad styrelsemedlem. Det kan vara tydliga saker som förändring av finansiella mål. Exvis kan ett bolag besluta att sänka utdelningspolicyn. Rent prestandamässigt så handlar man en aktie på förväntningar om framtiden och det blir således viktigt att ha någon sorts tro om denna. Om man ser en svag framtid kan en pressad aktie kanske backa ännu mer. Det är inte lätt det här att vara före nedgången men det viktiga är att inte hänga med onödigt långt ned. Man måste också göra skillnad på bolagsspecifika och breda nedgångar som drabbar hela sektorer eller marknaden. De sistnämnda är ofta sådant man som långsiktig investerare rider igenom.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Och nu är Ratos på väg tillbaka:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja Ratos kommer repa sig, men de har en bra bit kvar innan deras innehav totalt sett är bra/presterar bra. Aktiekursen kan dock vakna till liv tidigare på tecken av förbättring

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Bli aldrig kär i en aktie, ty den kärleken blir aldrig besvarad. Att inte blanda in känslor och sälja är mycket svårt, men jag jobbar på det och har blivit bättre. Ett sätt är att ha många olika aktier, ty det finns alltid några som går bra och då är det lättare mentalt att sälja förlorarna jmfr att ha en enda aktie som man tror stenhårt på. Då är det svårt att sälja när man är t.ex. back 30% och hoppas på vändning och revansch. Eller när aktien har gått upp kraftigt t.ex. 50% och är övervärderat och borde säljas. Kärleken gör att man sitter fast, oavsett kursutveckling. Många olika aktier i portföljen gör att det är lättare att göra sig av med förlorande och övervärderade bolag.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Tack för din kommentar och en go input.

   Mvh petrusko

   Radera