Halvårsavstämning portföljen 2018


Börsåret 2018 har hittills varit väldigt bra för min del och avkastningen efter att halva året har gått ligger på 8,44 procent. Det är en avkastning jag tycker är helt okej på ett helår. Samtidigt har index avkastat 2,42 procent. Med defensiva aktier och en stor del fixed income har jag till lägre risk presterat betydligt bättre avkastning än index och detta är jag klart nöjd med. Så här har jag presterat i flera år nu och den extra avkastning jag fått i form av stigande aktiekurser på mina preferensaktier borde nått sin peak nu. Må hända att preferensaktierna håller sig kring nuvarande värderingar under en lång tid men jag har svårt att se att de kommer fortsätta stiga i den takt de gjort de senaste åren.

Hittills i år har som sagt preferensaktierna bidragit med avkastning både i form av utdelningar men också stigande aktiekurser. Investmentbolagen har dragit ned portföljen medan mina innehav i USA-aktier gått bra plus att dollarkursen gett en extra boost. Fördelningen är nu 34 procent Fixed Income och 66 procent aktier. Mina nya köp har jag fokus på aktier och fonder då jag strävar efter utdelningstillväxt. På sikt skulle jag gärna komma upp i 5-6 procent utdelningstillväxt totalt i portföljen och det förutsätter en betydligt lägre del fixed income. Jag har i dagsläget inga planer på att sälja och vikta om utan jag ser det på längre sikt och tänker att jag via nya köp sakta men säkert når en högre viktning aktier. De senaste åren har min organiska utdelningstillväxt varit kring 3 procent. Förvisso med en andel fixed income på cirka 43 procent varpå jag redan nu har bättre läge inför nästa år.
Det här jag pratar om nu är en viktig del i min utdelningsstrategi, utdelningshöjningar/utdelningstillväxt. Att bolagen höjer sina utdelningar och jag får mer pengar varje år utan att göra något annat än att äga ett knippe bra bolag. Johnson & Johnson har höjt varje år i över ett halvt sekel. Castellum har höjt varje år sedan börsnoteringen 1997. Investor och Latour har länge varit flitiga utdelningshöjare. Förutsättningarna är ganska goda för fortsatt stigande utdelningar i min portfölj.

Hur ser portföljen ut då? Jag har alltid mina innehav listade på sidan "Min Portfölj" här på bloggen. Några gånger per år postar jag även ett inlägg med aktuell fördelning av innehaven och här är en länk till det senaste sådana inlägget. Det ser ungefär likadant ut nu i portföljen.

Go sommar på er hörrni

14 kommentarer:

  1. Följde din länk dit man såg din viktning i portföljen i %.. Du tänker inte öka din andel av latour, jag menar bara att det sista året har du skrivit väldigt gott om dom så jag trodde väl bara i min egen enfald att de borde fått en större viktning hos dig. Eller är det för att latour inte har tillräcklig DA nu? Ha de gott��

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena anonym,
      Tack för din kommentar. Jag ökar regelbundet men smått i Latour för att hålla en balans på min portföljs direktavkastning. Som du är inne på så tar jag det lite lugnt pga den låga direktavkastningen.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Grattis, bra jobbat!

    Grafen ovan från Avanza, är den inklusive utdelningar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det är totalavkastning, alltså inklusive utdelning i både min graf och i det index jag jämför med. SIX30RX.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Härligt Petrusko!
    Själv ligger min portfölj på 9% upp. Så vi ligger väldigt lika. Lycka till med resterande månader.

    //MM

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena MM,
      Tack för din kommentar och bra gjort hörru. Lycka till tillbax =)

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej!
    Varför har du inte SIXRX som jämförelseindex??
    Jämför mig själv med detta då jag inte ligger
    särskilt tungt på storbolagslistorna.
    Precis som du är jag mer av en utdelningsinvesterare.
    Ha de gott i värmen!!
    //Jojje

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Jojje,
      Tack för din kommentar. Jag använder SIX30RX/OMXS30 för att det är det vanligaste. Det index många andra jämför om och det index det pratas mest om.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Tjena! Hör inte riktigt till blogginlägget men jag undrar om du har tittat något på Xtrackers börshandlade fonder? Där finns ETF:er som följer tex MSCI USA och MSCI World index och är möjliga att köpa i Sverige. Flera av fonderna är handel via fysisk replikering men jag har svårt att med hjälp av produktdetaljer och faktablad avgöra om fonderna är vettiga. Kostnaderna är helt okej. Önskar gärna en bred exponering mot USA eller världsindex med ETF som komplement till Xacts svenska marknad. MVH Christian

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Christian,
      Tack för din kommentar. Jag har tyvärr inget att bidra med när det gäller Xtrackers. Jag tycker de är helt bedrövliga att läsa om och få komplett info.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. själv ligger man på stadiga 2,84 % plus. Så länge index blir slaget så är det helt ok för mig i nuläget. Läser väldigt mycket ifrån dig och de bloggare som jag anser mest kunskapsberikade i ämnet samt en del böcker för att hela tiden höja mina egna kunskaper. Tack för en bra blogg och god fortsättning!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena anonym,
      Tack för din kommentar. I årstakt blir det där kring 6% och det är inte fy skam men låt oss hoppas på några procentenheter ytterligare. Go sommar på dig.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. 7,2% iår och är väl inte jättenöjd med det, har personligen lite för mycket risk. Har börjat bygga om portföljen så jag kastar in det mesta av mitt xact omxsb utd och xact högutdelande. Tänkte de skulle bygga upp runt 30-40% av totalen för att sedan titta mer på småbolagsfonden samt mina stockpicks :) Känns som jag har plockat lite fel i de flesta av mina bolag.

    (legat lång i ncc ett bra tag nu innan crashen och straffar sig med mina 20% -)

    Grymt bra med din avkastning med så låg volatilitet.

    SvaraRadera
  8. 12,5%. Nöjd, särskilt med tanke att året började så där. Min portfölj finns på Shareville. Lycka till.

    SvaraRadera

Detta gör Nasdaq för att främja fler svenska ETFer

  Vad gör egentligen Nasdaq för att främja fler börshandlade fonder på Stockholmsbörsen? Det har jag frågat mig genom åren men nu har jag fa...