måndag, mars 26, 2018

Kvinna och pension


Jag läste precis en artikel om kvinnor och pension. Den handlade om kvinnor som går i pension nu och en betydligt högre del som får garantipension än män. Förklaring menar de är inte i första hand lägre lön utan snarare kortare tid i arbete. En stor bov är jobb i offentlig sektor där knappt hälften av kvinnorna arbetat och deltid är vanligt. Garantipensionen är på cirka 7000-8000 kronor per månad beroende på om man är ensamstående eller inte.
Länk till artikeln:  http://www.e55.se/artiklar/halften-av-kvinnorna-blev-fattigpensionarer/

Det kan finnas många anledningar till att man väljer att arbeta deltid, kvinna som man. Anledningen till att man får låg pension kan också vara olika. Även de med hög lön och många år i arbetslivet kommer få betydligt lägre pension än den lön de fick från arbete.

Oavsett om du är doktor eller städare på deltid är det en god ide att själv ta kontroll över din framtid med ett eget pensionspar. Även det minsta månadssparet blir till en betydande peng på lång sikt. Exempelvis kan 250 kronor per månad mynna ut i 1,4 miljoner kronor på 40 år. Beräknat på 10 procent avkastning som börsen historiskt avkastat. Ett relevant exempel för den som är kring 30 år. Då är det förmodligen 70 år som är gränsen för pension och man har således 40 år på sig att spara.

Ju närmre pension man är desto mer behöver man spara om man inte redan gjort det sedan tidigare. Det är absolut inte för sent att börja spara, det är aldrig för sent. Låt säga att du har 7 år kvar till pension och sparar 1000 kronor per månad kan du få ihop 120.000 kronor och det är pengar det med.

Har du läst det här inlägget och samtidigt undrat över bilden och hur den hänger ihop med det hela? Låt mig då berätta; Jag sökte i min bildbank på kvinna och bland annat kom den här bilden upp. Jag tyckte den var så fin att jag bara blev tvungen att använda den.

För vissa är det tight i ekonomin och att spara pengar kan vara riktigt tufft. Ge inte upp för det ty även det minsta beloppet blir till något stort på lång sikt. Man kan spara så lite som 50 kronor per månad i vissa fonder. Lyckas man spara 100 kronor per månad blir det till en miljon om man sparar  tillräckligt länge. Läs mitt inlägg om hundringen och miljonen.

4 kommentarer:

 1. Precis, det är aldrig för sent att börja, och varje liten krona räknas. Det skriver jag om idag på min blogg under inlägget som heter Too Soon Old, Too Late Smart. Alla kan börja. När som helst. Jag försöker peppa folk och tala om att man inte behöver vara rik och ha flera tusen för att börja investera i aktier. Har man hundra kronor kan man köpa en aktie i något företag och sedan fylla på varje månad.

  Ang. kvinnor och pension, tänk vad mycket pensionsgrundande arbetstid som går bort för kvinnor när de är mammalediga! I vårt jämlika Sverige!! Jag har själv en mamma som har jobbat inom vården sedan hon var 17 år och hon har en pension på 6000 kr efter skatt.

  Ha det gott!
  Mvh, Anneli

  SvaraRadera
  Svar
  1. Borde det inte försvinna lika mycket som när män är pappalediga? Och ersättningen man får då är väll pensionsgrundande?

   Radera
 2. Hej Petrusko och tack för en bra blogg! Kan bara hålla med dig om vikten att pensionsspara privat, särskilt som kvinna. Jag tog examen ca ett år före min man, har alltid haft högre lön än honom och aldrig jobbat deltid. Jag tog något längre föräldraledigheter, totalt skiljer det kanske 4 månader. Ändå får han en högre prognos än mig i orangea kuvertet. Snacka om att vi kvinnor jobbar i motvind i dagens system! Löneväxling och utdelningsportfölj är mitt sätt att kompensera, men man kan ju tycka att orättvisan är rätt obefogad.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt, det är orättvist att ni lever längre.

   Radera