söndag, mars 11, 2018

Börsveckan som gått v.10 2018


En urstark börsvecka är till ända, OMXS30 steg över 4 procent i veckan. Kommande vecka drar utdelningssäsongen igång och då skall man ha i åtanke att OMXS30 är ett index exklusive utdelningar. Det betyder att när utdelningar avskiljs från aktier kommer det resultera i nedgång i OMXS30.  Då bör man snegla på indexet SIX30RX som är samma index men inklusive utdelningar. Det ger en bättre bild av hur börsen faktiskt går under utdelningsperioden. I veckan som gått har det varit mycket politiskt som påverkat börsen, ståltullar hit och dit, räntor mm. Det är ett kraftfullt politiskt spel som pågår i världen just nu och det påverkar bolag i stor utsträckning. Hur det skall komma att påverka i verkligheten vet vi först i framtiden när nya tullar osv är på plats. Just nu är det oron och antaganden som får aktiekurser att svaja upp och ned.
I veckan tog jag in NCC i min portfölj igen. Läs mitt inlägg om köpet av NCC.

Artiklar mm jag sett och läst i veckan:

Andra Farhad var med på TV4 och pratade om spar och investeringar. Hon bjöd på rimliga tankar och jag gillar verkligen tipset om att ha flera olika "pengaströmmar". Joel Bladh är med också och pratar om sin vistelse i Thailand och vägen till "frihet". Jag störde mig lite på TV4-gubben som upprepade gånger påpekade att många är avundsjuka på Joel och hans frihet men men, fokus på allt annat istället och det var bra. Länk till klippet.

Marcus Hernhag skrev på Privata Affärer om Johnson & Johnson. En lockande och pålitlig utdelningshöjare. Länk till artikeln.

I veckan som kommer har Axfood X-dag för sin utdelning. Den 15/3 handlas aktien utan rätt till utdelning och betalningsdag är 21/3. Axfood är mitt näst största innehav. Utdelningen är på 7 kronor per aktie och på en aktiekurs om 153,5 kronor ger det en direktavkastning om 4,5 procent. Läs det senaste jag skrivit om Axfood.

Följ mig på Twitter och på Facebook.

1 kommentar:

 1. Hej Petrusko,
  Tack för en bra blogg först.
  Vad tror du om Axfoods möjligheter att fortsätta höja utdelningen?
  Dom gjorde enligt årsrapporten en vinst på 6,98 kr per aktie och delar ut 7 kr per aktie känns inte hållbart i längden?(Eller har jag missat något?)
  Varför höjde man så mycket om vinsten sjönk något i år?
  Tror man att nästa års vinst kommer öka rejält i och med alla förvärv som gjorts under 2017? Ser man inga vidare investeringsmöjligheter själva så man delar ut alla pengar till ägarna?
  Eller sitter man på en väldigt bra kassa redan som kan användas till det?
  Blir lite orolig då Axfood är ett av mina lite större innehav att dom delar ut så mycket av vinsten nämligen!

  Mvh Kalle

  SvaraRadera