onsdag, februari 28, 2018

Så här lite behöver du spara för att förverkliga drömmar


På internet finns det gott om sajter som erbjuder en sparkalkylator. Dessa är ganska käcka då de på ett enkelt och tydligt sätt visar hur lång tid det tar eller hur mycket man behöver spara för att uppnå ett mål. Alla är vi olika och drömmer om olika saker och här skall jag komma visa på ett exempel på en dröm och hur man skulle kunna göra.

Du är 34 år gammal och drömmer om att kunna åka till Thailand varje år när dina barn har flyttat hemifrån om 16 år. Om du sparar ihop ett visst belopp som ger en årlig aktieutdelning som räcker till din resa så är du i hamn. År efter år får du din utdelning som du kan köpa din resa för.

Här räknar jag baklänges för att få fram vad som krävs. Först gick jag in på TUIs hemsida och googlade fram en rimlig resa till Phuket Thailand 22 dagar till priset om 17.685 kronor. Det är också beloppet du behöver få i utdelning årligen för att betala resan. Antaget att du bygger en aktieportfölj som ger 4,5 procent direktavkastning per år så kan vi åter räkna baklänges för att få fram det belopp du behöver ha för att utdelningen skall bli just 17.685 kronor.
Då tar vi utdelningen delat med direktavkastning 17685/0,045= 393.000 kronor.

393.000 kronor är det belopp du behöver spara ihop. Med hjälp av en sparkalkylator online knappar jag fram att det tar 16 år att spara ihop detta belopp givet att jag sparar 1000 kronor per månad och att jag får en årlig totalavkastning om 8 procent. Med totalavkastning menas både utdelningen och kurstillväxten på aktien.

1000 kronor per månad behöver du sätta undan för denna drömmen. Kanske är ni två att dela drömmen ja då gör ni det här sparet dubbelt upp och sparar 1000 kronor per person.


8 kommentarer:

 1. Hej Petrusko.
  Själv sparar vi 13tusen i månaden och har alla pengar på börsen i
  Nordnet Superfonden Sverige 50%
  Nordnet Superfonden Danmark 25%
  Superfonden Norge 25%.
  Blir fin branchspridning många globala fina företag för nästan gratis årsavgift. Skandinaviska börser och företag är välskötta som gör ett hållbart sparande långsiktigt. Den kommer följa indrx fint utan extra onödiga avgifter.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jacke: Du verkar byta fonder titt som tätt. Vad ger dina inlägg där du deklarerar dina fonder och att de utgör ett hållbart sparande långsiktigt? Vad har du för mål med ditt sparande? MVH Nyfiken

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 2. Jacke77, bra val. Själv sparar jag också hos Nordnet men satsar på XACTs utdelande ETFer: XACT Högutdelande och XACT OMXSB Utd. Jag har tagit beslutet att aldrig investera i något som inte ger utdelning/ränta.

  Visst vill jag ta del av kursstegring men under tiden ska jag ha betalt
  i cash för att jag väntar. Sedan när jag ska leva på avkastningen behöver jag ej sälja i ogynnsamt läge om jag har utdelning och räntor.

  SvaraRadera
 3. Problemet är väl att har man barn så är det dom första 16 åren man vill kunna åka till Thailand :) / Johnny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Johnny,
   Tack för din kommentar. Nu ser du problem istället för möjligheter. Du behöver inte välja antingen eller. De flesta har möjlighet att spara både på lång och kort sikt. Spara kring 700-800 kronor per månad i 3 år för att kunna åka till Thailand var tredje år. Det beloppet räcker i runda slängar till en vuxen och ett barn. Så gånger två för två vuxna och två barn då. Just do it.

   Men visst är det så att man gärna vill åka till Thailand under de där 16 åren också. Och det tänker jag mig att man faktiskt gör också.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag som brukar se möjligheter och inte problem :) , ville bara provocera lite, tänker att det är många som inte förstår vilka möjligheter man har med ett sunt ekonomiskt tänk. Tyvärr så tror jag inte att dom läser alla dessa bra ekonomibloggar som finns heller. Dom flesta renoverar kåken eller köper/lånar till en dyr bil istället och spar inte en krona. Kan du kommentera Hufvudstadens rapport, funderar om jag skall köpa lite fler. Mvh Johnny

   Radera
 4. Bra inlägg! Ser att jag om ungefär ett år, när jag är uppe i cirka 750 000 i sparade medel kommer få en månadslön extra om året. Efter bara några års sparande känns ju det helt fantastiskt! Mer än vad en arbetsgivare någonsin kommer kunna erbjuda mig...

  SvaraRadera