Avanza Zero slår aktiv fond och bredare index!


Nyligen publicerade Dagens Industri en artikel där de pushade budskapet att aktiva fonder är bättre än passiva och att de bredare indexen är bättre än OMXS30 som Avanza Zero följer. Det ansågs smalt osv. Artikeln har fått spridning och många har ställt sig i kören och hyllat aktiva fonder samt hävdar att OMXS30 är ett för smalt index som alltid kommer underprestera mot de bredare indexen.

Jag var inte helt förtjust i den där artikeln då den är missvisande. Man har tagit en kort period om endast 5 år och just den korta perioden så har banker inte presterat på topp vilket slår hårdast mot OMXS30 oxh Avanza Zero där bank väger tyngst. 5 år är alldeles för kort tid för att avgöra vad som är bäst och det kan ge väldigt olika resultat beroende på vilka 5 år man lyfter ut. De kommande åren kanske de aktiva fonderna presterar dåligt som tusan jämfört med passiva fonder. De aktiva fonderna som var så himla bra..

I bilden ovan har jag lyft ut en annan 5-års period där Avanza Zero slår både det bredare indexet OMXSBGI samt den aktivt förvaltade och hyllade fonden Carnegie Sverigefond.

Den senaste perioden har alltså Avanza Zero presterat lite sämre än de bredare indexen för att just bank har halkat på efterkälken. Kanske är det bank som går extra bra de kommande 5 åren. Vi får se hur det går. En sak kan vi konstatera att en 5-års period är för kort tid för att säga att aktiva fonder är bättre än passiva. Eller tvärtom.. Jag kan ju med min 5-års period i bilden ovan hävda att aktiva fonder är sämre. Vad som går bäst en viss period är omöjligt att säga på förhand men vad jag vågar påstå är att Avanza Zero är en sund fond för ett långsiktigt spar. Historik och studier visar dessutom på att aktiva fonder misslyckas att slå index på riktigt lång sikt. Därför är billiga indexfonder ett bra val för ett långsiktigt spar.

Länk till Avanza Zero hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

9 kommentarer:

  1. Jag håller med dig. Man ska jämföra över en längre tid, åtminstone en hel konjunkturcykel (upp, ner och "tillbaka" - hur man nu mäter det exakt). Det finns ju andra billiga och breda indexfonder än Avanza Zero, men nog tror jag att en bas av indexfond(er) har en plats i de flestas portföljer.

    Tack för bra inlägg.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
  2. Vilket larvigt inlägg.. du fick leta hårt för att hitta en femårsperiod där Zero hamnade i nivå med Carnegie-Simon...vad är problemet med att erkänna att Zero inte hängt med?...du pratar om senaste tiden...prova med 10 år , prova med 5 år , prova även med 3 år...men de kanske är för korta för dig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eller varför inte Didner o Gerges aktiefond. Den har krossat SIX30RX och SIXRX totalt sen dess start 94....

      Radera
    2. Håller med tyvärr. Avanza Zero är inte bäst bara för att avgiften är 0.

      Radera
  3. Allt tyder på att index vinner i längden. Helt rätt!
    Sen är det ju roligare att välja bolag själv, men det är en annan sak.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fel! Allt tyder på att Index vinner om man inte har intresse av att hitta de bästa fondbolagen. Att välja bland fonddjungeln är nästan lite som stock picking. Visst finns det fondförvaltare som är värda sina avgifter. Om du fick hoppa tillbaka i tiden och chansen att låta Mr Buffet o Co ta hand om dina pengar skulle du då tacka nej? Precis som med stock picking så är de flesta fonder skräp precis som de flesta bolag är antingen skräp på sikt eller mediokra som bäst.

      Radera
    2. Gäller väl att ha mer än intresse för att hitta de "bästa" fondbolagen. Eftersom det blir lite som "stock picking" så är nog en indexfond inte helt fel för den stora massa. Bättre att aldrig hamna under index än att vissa år slå index.

      Med facit i hand är det väl klart att Buffet har gjort en fantastisk resa. Men hur många andra gubbar längs vägen har misslyckats. Förstår inte relevansen av den frågan i detta sammanhanget.

      Som du avslutar så kan vi väl ändå hålla med om att följa index kommer ge dig bra pengar, det går ju också att bevisa genom att titta tillbaka i tiden. Då behöver du dessutom inte göra några aktiva val. De finns garanterat fler som förlorat pengar på aktiva fonder jämfört med indexspararna.

      Lycka till Anonymous!

      Radera
  4. Det skulle vara intressant att få Petruskos synpunkter på några av Morgan Stanleys globalfonder, som gått som tåget de senaste åren. MS INVF Global Opportunity tex. Vad tror du om den typen av fonder framöver? Vågar man satsa på dem tro?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det går inte säga annat än att den fonden har en imponerande historik och prestation. Totala avgiften är väldigt hög men så länge den presterar så där makalöst bra är den ju värd sin avgift flera gånger om. Jag tycker gott att man kan satsa på en sådan fond men man måste bevaka den noga och vara beredd på att den kanske inte presterar så där i all framtid.

      Fonden har en bred strategi och alltså inget specifikt som tex utvecklingen i ett visst land som drivit på. Sådana fonder kommer och går. Med lite flyt kan den här fonden fortsätta prestera bra.

      Mvh petrusko

      Radera

Storebrand Global All Countries B - Global indexfond med cash utdelning

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det har varit några vändor med den här fonden. Jag har bearbetat Avanza och fondbolage...