torsdag, januari 18, 2018

PriorNilsson Smart Global


Det här är en relativt nystartad fond med en väldigt intressant inriktning. De placerar i bolag som uppfyller en rad parametrar där en lång trend av stigande utdelningar är en. Fonden har normalt 80-120 bolag och har som namnet antyder en global inriktning. Precis som en "vanlig" globalfond har även denna en tyngd i USA-bolag som väger drygt 60 procent precis som i globalindex. Videon ovan är 3 minuter och förklarar ganska väl varför bolag med lång historik av utdelningshöjningar är intressant.

Produktens avgift: 0,92 procent
Fondförmögenhet: 57 miljoner kronor
Minsta köp man kan göra: 100 kronor
Fonden har 792 ägare hos Avanza

Jag gillar inriktningen på fonden och kan tänka mig att den kan överprestera mot billiga globala indexfonder på lång sikt. Därför skulle man kunna motivera avgiften som är högre än de vanliga passiva indexfonder som kan kosta nedåt 0,22 procent som lägst.

Länk till PriorNilsson Smart Global hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

9 kommentarer:

 1. HÄRLIGT med en fond som tänker lika som mig själv och har ungefär samma filosofi. Där skulle jag ha kunnat jobba...men det gör jag inte :)
  Kronan till miljonen - för varje krona är början på en ny miljon

  SvaraRadera
 2. Såg du problemen som var med XACT Högutdelande idag? Plötsligt slutade Handelsbanken att ställa kurser och det gjordes flera affärer på helt fel kurs innan volymen kom tillbaka. Troligen gick något fel hos Xact, då deras hemsida plötsligt visade en substans på 109 kr att jämföra med ca 111,50 kr tidigare samma dag utan att något hänt på börsen. Troligen drog någon i bromsen och de slutade ställa kurser, men de borde förstås stoppat handeln för alla. Ska bli intressant om det blir några följder av detta.

  Slutsatsen är att man kan inte lita på att volymen alltid finns där, så man måste alltid sätta limits även när man handlar på Xact.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har sett att det under dagarna under korta perioder försvinner market makers volymer. INget jag drar några större växlar kring.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Svar
  1. Tjena Stefan,
   Kul att du gillar den. Jag tycker den är intressant och tror den har potential. Får se om jag kanske tar in den som komplement till min Swedbank Robur Access Global Indexfond.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
 4. Hej

  Är inte avgiften lite väl hög för en sk smart beta fond?

  Typ som Spiltan Global fond. Dessa är inte aktivt förvaltade fonder nämligen. Eller har jag fel?
  Ett annat exempel är Storebrand Multifaktor global fond.

  SvaraRadera
 5. Hej Petrusko,
  Intressant fond, men är inte avgiften i högsta laget, då jag natar att största delen av avkastning ska komma från utdelningar och inte värdestigning? Eller e jag helt ute o cyklar?
  MVH
  Erik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Erik,
   Historiskt utgör utdelningar en stor del av totalavkastningen. Det är inget speciellt med just den här fonden. Många utav innehaven har en låg direktavkastning men presterar en hög totalavkastning. Tex VF Corp som har en direktavkastning kring 2,5 procent men brukar prestera kring 15-17 procent totalavkastning per år.

   Mvh petrusko

   Radera