fredag, januari 12, 2018

Därför gillar jag Xact Högutdelande samt vad är Smart Beta?


Xact Högutdelande är en smart beta-fond och kortfattat är innebörden av det att det är en passiv förvaltning baserad på en uppsättning kriterier som skall uppfyllas. Kvinnan från världens största kapitalförvaltare Blackrock förklarar mer i videon ovan. Speltid ca 3 minuter.

Xact högutdelande följer ett index som heter SHB Nordic Smart Beta Index. Det har bla regler om utdelning och volatilitet. Indexet innehåller 50 olika bolag som alla är sunda och betalar utdelning.
I en vanlig indexfond får man både bra och dåliga bolag och det här är en sak jag verkligen gillar med den här smart beta fonden: Den innehåller inga skitbolag. Visst går de olika aktierna i indexet olika bra och dåligt över tid men det innehåller inga riktiga rötägg som man kan få på köpet på annat håll.
Jaha, funkar det då?
På fem år har det här indexet avkastat 131 procent. För att avgöra om det är bra eller dåligt jämför vi det med annat.

Avkastning 5 år*:
SHB Nordic Smart Beta Index: 131 procent.
Avanza Zero: 73 procent.
Carnegie Sverigefond: 113 procent.
Didner & Gerge Aktiefond: 112 procent.
Six Return Index (SIXRX): 97 procent.

Uppgifter om avkastning hämtade hos Avanza 2018-01-12. Uppgifter om avkastning för SHB Nordic Smart Beta Index hämtat hos Handelsbanken.

Historisk avkastning är ingen garanti men jag tror på den här smart beta-strategin i fonden Xact Högutdelande. Att sålla bort de sämsta bolagen och bara ha vettiga bolag, jämnt fördelade dessutom. Den här tror jag är ett jättebra innehav på lång sikt och jag planerar att öka regelbundet.

Länk till Xact Högutdelande hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

32 kommentarer:

 1. Spelar det någon roll för skatten att en del av ETF:ens innehav är utländska? Tänker på om den passar bäst i ISK eller KF.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej det spelar ingen roll för din skattesituation. Fonden har svenskt säte och ses på samma sätt som svenska bolag eller den svenska indexfonden Xact OMXSB Utd.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Har det blivit någon klarhet i när fonden tänkt dela ut pengar? Vilken månad? Hur mycket kan det tänkas bli?

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mailade dem för ett tag sedan och fick detta svar.

   Fonden kommer att lämna utdelning i juni men vi har inte fastställt datum än. Vi kommer i god tid att meddela detta på vår hemsida, www.xact.se.

   Radera
 3. Bra inlägg, gillar också denna ETF.

  Vet du om det finns fonder som använder sig av smart beta på andra marknader?

  SvaraRadera
  Svar
  1. I USA finns det massvis. De har vi tyvärr inte tillgång till längre.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. SHB Nordic Smart Beta hittar inte den på Avanza?

  Mvh Ulf

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://borsrum.handelsbanken.se/Handelsbankens-Index/Aktieindex/Nordic-Smart-Beta-Index/

   Radera
 5. Planerar också att köpa in denna Petrusko. Men en fråga som du kanske kan svara på, just nu står den i ca 110 kr och vad jag förstår har de sagt att målet är att ha 4% DA. Är detta mål obundet från värderingen så att säga, kan man räkna med 4% "alltid" eller är fonden analog med en enskild aktie där direktavkastningen påverkas av kursen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena.
   Avsikten är att distribuera vidare alla utdelningar de tar emot.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Så långt är jag med tror jag, men det jag inte förstår är om säg att en andel på sikt kostar 200 kr i denna fond, betyder det då att direktavkastningen har halverats från 4%?

   Radera
  3. Tjena,
   I takt med att aktiekurser stiger kommer sannolikt bolagens utdelningar att Stiga.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hur kan man förvänta sig att denna reagerar vid längre börsnedgång? kan man tro att den klarar sig något bättre än index då den innehåller stabila utdelningsaktier?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Andreas
   Ja lite mindre dåligt än index vore rimligt.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Jag är tämligen skeptisk till strategier som nyttjar historisk data under hög volym. Det är bara en tidsfråga innan det kör i diket rejält, i princip. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Investeraren,
   Vad grundar du detta i?
   Historisk data ja men hög volym?
   Vi pratar om hög DA och låg volalitet. Förstår inte riktigt vad du menar?
   Trevlig helg.
   // Malte

   Radera
 8. Gillar den också mycket, enda jsg inte fillar med utdelande fonder är osäkerheten HUR mycket de kommer att dela ut.. Särskilt om börsen går sämre framöver vad händer då med framtida utdelningar, alltså 2019+

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tomas,
   Inte Petrusko här men väl Malte.
   Tror denna fråga är omöjlig att svara på. Vad kommer HM, Ericsson, Telia, Castellum mfl dela ut 2019+? Ingen vet, men det vi vet med denna Smart Beta strategi är att Xact Högutdelande troligtvis kommer dela ut mer än innehavet vi själva skapat. De har sagt mellan 4-5%. Går företagen bra och delar ut mer får vi mer och vise versa.

   Oavsett vilket tycker jag detta är en bra investering på sikt.

   Trevlig helg.

   //Malte

   Radera
 9. Hej!

  Ska in med några hundra tusen på börsen. Överväger att gå all in i Sverige/norden - hur ser du på att enbart äga Xact Högutdelande? Tänker att man får bra riskspridning i bra bolag, men man missar ju övriga världens tillväxt. Är det korkat, hur ser du på det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det tycker jag går alldeles utmärkt. Dels klarar man sig gott på Sverige/norden som presterat bra historiskt och dessutom har många bolag stor försäljning i vida världen och tar del av dess tillväxt.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. varför inte köpa aktierna och vikta på samma sätt som fonden är uppdelad och således slippa avgiften på 0,3%? skulle vara intressant att höra eran syn på detta...

   Radera
  3. Tjena,
   Det är fritt fram att göra det. Indexet uppdateras 1-2 ggr per år så det är smidigt att följa och köpa/sälja det som ändras. Blir mycket courtage på 50 innehav men har man några tiotals miljoner att lägga i detta lyckas man hålla nere courtage riktigt lågt.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Vad anser du om fondens femte största innehav Telia Company? Det har onekligen gått dåligt de senaste åren och frågan är om de kommer att behålla den höga utdelningen. Tycker att det blottlägger en svaghet för denna typen av fonder.
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena
   Fondens 50 innehav väger ungefär lika mycket. Om ett bolag ej presterar väger de andra upp det. Det här indexet har valt bolag med omsorg. Alla vanliga index innehåller rena skitbolag. Telia sänkte sin utdelning för något år sedan och nuvarande nivå om 2 kronor har de mycket god täckning för.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Hej!

  Tack för bra blogg som vanligt. En fråga som kanske är av dummaste rang....
  När man läser en del andra bloggar, ta tex. Hemberg så talar man ibland om att ETFer som denna eller andra från Xact el. dylikt. är ett bra ställe att "parkera" pengarna tillfälligt, dvs innan det att man väljer att ta pengarna vidare mot ett enskilt bolag etc.

  * Varför ger man de råden för ETFer medan fonder ges råd att spara länge i. Man borde väl enligt samma konstens regler spara lika gärna i ETFER som speglar delvis samma index?
  * Går väl bra att spara över tid i denna typ av fonder. Men kritiken mot ETFer verkar stor i Sverige. Går väl inte ens en månad i EFN börslunch utan att någon förvaltare skriker ut att "de är läskiga", "kan sänka börsen". Talar de inte alla lite för egen bok här och är oroliga att ETFer kommer sluka mer och mer fondpengar?

  Ha en bra söndag.

  //C

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena c
   Gästerna hos EFN är i de flesta fall förvaltare av en aktiv fond med höga avgifter. De är livrädda att tappa kapital till billiga bra ETFer.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Tjena! En fråga gällande MTG A. Hur är det möjligt att den har ökat nästan 100 kr på två dagar? Det står inget på nyheter så förstår ej hur det är möjligt att den stiger så mycket? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   MTG A är en väldigt illikvid aktie. Det finns nästan inga säljare och tillgång/efterfrågan styr kursen istället för hur bolaget presterar. Titta på MTG B, den aktien är det man skall köpa om man vill investera i MTG. Den utvecklar sig baserat på bolagets prestationer.

   Mvh petrusko

   Radera
 13. Hej!

  Vart kan man köpa denna fonden? Hittar den inte på Avanza.

  SvaraRadera
 14. Gillar också denna skarpt men det finns ett problem: fonden förlorar 27% av utdelningarna från Danmark i källskatt. Den betalar dock ingen källskatt till Norge eller Finland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har varit i kontakt med Xact om dansk källskatt och svaret var att de betalar 15% källskatt på danska utdelningar. Länk till inlägg: http://petrusko.blogspot.se/2017/04/sa-har-hanteras-utlandsk-kallskatt-i.html

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Mailade dom och de angav att de försöker kräva tillbaka 12% men ej lyckats än så länge iaf.

   Radera