söndag, december 17, 2017

Krönika av Anders Haskel om Investmentbolagen

Jag brukar själv uttrycka mig i de här slängarna som Haskel skriver i denna krönika och jag tycker detta är suverän information för den som sparar på lång sikt.

Läs Haskels krönika där han skriver om investmentbolagens förträfflighet och hur du enkelt kan slå börsen.

http://www.e55.se/kronikor/investmentbolag-battre-an-fonder/


12 kommentarer:

 1. Vilket/vilka investmentbolag tror du framledes på? Vilka/vilket skulle du satsa på 10 års sikt utifrån rådande förutsättningar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Albin,
   De jag tror främst på är Investor och Latour. De satsar jag på.
   HIstoriskt har de presterat bra. De har fina innehav och bägge har en onoterad del som presterar riktigt bra.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Lägger min röst på Investor + Svolder.
  Sedan några gobitar från övriga investmentbolag: Hexagon, Assa Abloy och Note.
  Lycka till!
  Med vänlig hälsning, Hankiis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Hankiis,
   Det låter som en bra plan. Svolder har presterat bra och har generellt fina innehav men är litet och man får hålla koll på den lite noggrannare än Investor bara så blir det bra.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Svar
  1. Tjena anonym,
   Traction är litet och har inte imponerat på mig.

   När det kommer till pålitlig prestanda och bekymmersfri investering så är det de största investmentbolagen som avses. Traction är en fis i rymden jämförelsevis och är inte alls lika pålitligt och bekymmersfritt.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Varför tror du inte på Kinnevik? Jag har den som mitt absolut största innehav i den långsiktiga portföljen..

  SvaraRadera
 5. Varför tror du inte på Kinnevik? Jag har den som mitt absolut största innehav i den långsiktiga portföljen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Jag har inte varit värst imponerad av ledningens kompetens och skicklighet att göra bra affärer. Var på väg att svälja den tanken så investerade de i Com Hem som jag tycker är ett dåligt bolag att äga. Investeringen har gått bra för dem hittills och Kinnevik är stort och stadigt så jag borde bara släppa det där och ge dem mitt förtroende.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Okok. Ja den affären kändes lite märklig o med det priset också. Men känns ju annars som deras andra bolag går riktigt bra just nu. Men visst, allt kan vända. Hopppas verkligen Zalando kan få upp vinstmarginalerna också. Lite oroväckande där kanske med tanke på amazon käkar ju upp allt.
  Mvh Robin

  SvaraRadera
 7. Jag tycker det finns lite mycket bakåttittande i utvärderingen av investmentbolagen. De som har gått bäst har inte enbart gått bäst pga bra portföljutveckling, utan även pga de förvandlat en rabatt till en premie. Det finns inget som är givet av ödet med dessa premier och de kan försvinna lika snabbt som de skapades.

  Vi har sett exempel på det i Melker Schörling som handlades med hög premie trots att portföljen bara innehåller noterade bolag. När Melker meddelade att han drar sig tillbaka pga sjukdom började premien urholkas och tidigare i år handlades bolaget till rabatt på 5-6%. Nu ska den ju köpas ut till substansvärde, men det är en påminnelse om hur starkt premien är kopplad till vissa personer.

  Det finns dock fler investmentbolag som står inför generationsskiften. Latour har en åldrande Gustaf Douglas vid rodret. Hur kommer marknaden att se på hans söner i framtiden - har de ärvt hans fingertoppskänsla? Lundbergs döttrar tar nu över mer och mer i Lundberg sfär. Kommer de senaste årens förälskelse i allt som Fredrik Lundberg rör att fortplantas till nästa generation?

  Jag tror man ska vara mycket försiktig med att anta att dages premier eller rabatter kommer att bestå på nuvarande nivåer. Å andra sidan så spelar det mindre roll för den riktigt långsiktige. Det som har överlägset störst betydelse för en investerare som tänker t.ex. 10-20 år framåt, är utvecklingen i det underliggande värdet. Samma princip kan tillämpas på fastighets- och skogsbolag.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mattias,
   Bra input. Jag har planerat ett inlägg på det där temat med kontenta att det är en fördel att ha ett knippe investmentbolag då de tenderar prestera olika över tid.

   Värderingen går upp och ned över tiden men har aldrig varit så här hög tidigare. Kinnevik och Investor handlades tex kring 50% substansrabatt för ett antal år sedan.

   Mvh petrusko

   Radera