torsdag, december 28, 2017

Ditt bästa nyårslöfte


Nu är 2017 snart till ända och sedvanligt skall många nya löften utlovas på nyårsafton. Det lovas om ditten och datten, många skall ta tag i sin träning och gymmen är knökefulla under januari för att sedan snabbt återgå till normal beläggning.
Bra där om du satsar på träning och hälsa, lycka till med det.
Oavsett vad du lovar har du här tips på ett fantastiskt löfte. Det är inte värst svårt att införliva och du kommer tacka dig själv för att du gjorde en så bra grej.

Ditt bästa nyårslöfte är ett regelbundet spar i aktier eller fonder. Om du redan har ett spar lovar du med fördel att öka på det. Om du inte redan sparar regelbundet så är det nu du börjar. Även små belopp blir till betydande summor på lång sikt.
Historiskt har börsen avkastat kring 10 procent per år och man kan anta att den gör det även i framtiden. Om du sparar 250 kronor per månad har du efter 36 år 1 miljon kronor. Känn på den, 250 spänn i månaden det kan de allra flesta mäkta med. Väldigt många skulle kunna spara 1500 kronor per månad och då tar det 19 år att spara ihop en miljon kronor. Om man fortsätter att spara 1500 kronor per månad i 11 år till (totalt 30 år) är man tack vare ränta på ränta effekten uppe i hela 3 miljoner kronor.

Om du idag är 30-35 år och sparar 1500 kronor per månad så har du alltså 3 miljoner kronor lagom till pension.

Inget belopp är för litet, en hundring per månad blir till något större det med.

Billiga indexfonder är ett smart och enkelt alternativ. Nedan är länk till två av mina favoriter som jag själv sparar i.

Swedbank Robur Access Global

Xact Högutdelande.

Avanza har en indexfond helt utan avgifter, den är ett mycket smart val.
Länk till Avanza Zero hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

1 kommentar:

  1. Hallå petrusko.
    Bra att du tar upp ämnet det är enkelt men svårt för många att förstå ändå, speciellt ungdomar som har allt att vinna på att börja spara direkt.
    Återstår väl bara att citera Einstein ränta-på-ränta-effekten är världens åttonde underverk eller den starkaste kraften i universum är ränta-på-ränta.
    Mvh lg

    SvaraRadera