lördag, juli 15, 2017

Vad blir Essitys utdelning?

Inlägget innehåller affiliatelänkar.

För oss vanliga spelemän är det ju svårt att gissa och svårt med förväntningar om Essitys utdelning. Efter delningen av SCA/Essity vet man ju inte riktigt vad man skall förvänta sig. Utan att göra några egna riktiga beräkningar eller antaganden skall jag ändå spekulera kring utdelningen.

Jag läser titt som tätt fondförvaltares månadsbrev för att se hur de agerar och lyssna till deras resonemang osv. Simon Blecher spekulerar tex om SCAs utdelning i sitt senaste månadsbrev där han pratar om en utdelning om 1-1,25 kronor för bolaget. Det här kan man ju använda för en gissning kring Essitys utdelning. Innan uppdelning betalade SCA 6 kronor i utdelning om de efter väntas betala 1 krona kan man ju anta att 5 kronor av utdelningen förra året hör till Essity.

En oförändrad utdelning för Essity nästa vår kan alltså vara 5 kronor ungefär.

För att ytterligare stärka vår uppfattning och gissning kring utdelningen nästa vår använder jag SME direkt som sammanställer analytikers förväntningar och om allt är uppdaterat hos dem efter bolagets uppdatering så är deras estimat 5,82 kronor utdelning nästa vår.

5,82 kronor utdelning låter som en rimlig förväntning, det innebär en ganska god tillväxt från året innan om vi tänker att 5 kronor var Essitys del av utdelningen då. God tillväxt men absolut inte orimligt. På en kurs om 235 kronor är Essitys direktavkastning ungefär 2,5 procent antaget att utdelningen faktiskt blir 5,82 kronor.

För att det är relevant i spekulation kring utdelningen lägger jag in Essitys utdelningspolicy nedan även om den är intetsägande i det här skedet.

"Aims to provide long-term
stable and rising dividends
to its shareholders

When cash flow from current
operations exceeds what the
company can invest in
profitable expansion over the
long-term – and under the
condition that the capital
structure target is met – the
surplus shall be distributed to
the shareholders"


4 kommentarer:

 1. Jag har inte riktigt koll på hur omsättning och vinst var fördelade men jag har för mig att Essity stod för hott och väl 5/6-delar av kassaflöde och vinst i gamla SCA.

  SvaraRadera
 2. Jag tror du menar lekmän, inte spelemän :) En speleman är typ Kalle Moreus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jens,
   Du tror alldeles riktigt.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Har du eller någon läsare en uppfattning om hur stor utdelningsandelen kan tänkas vara i Essity? Noterar i deras rapport att omsättningen stiger, men med blygsamma siffror.

  SvaraRadera