måndag, juli 17, 2017

Atlas Copco 6 mån rapport 2017 långt under förväntningar

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
Atlas Copco är ett fint bolag och allt det där, de mår utmärkt och presterar bra men de presterar inte tillräckligt bra för nuvarande värdering. Marknaden har handlat Atlas Copco i tron att de skall prestera bättre än de nu visat att de gör och därför faller aktien brant på denna rapport, med rätta!

Rörelseresultatet kom in på 5988 miljoner vs 6443 miljoner som analytiker förväntat sig. Försäljning och orderingång var även den under förväntan och Atlas Copcos egen syn på marknaden var svagare än förväntningar. Atlas Copcos marknadssyn är att den ligger kvar på dessa nivåer medan marknaden väntat sig en uppgradering till snäppet bättre.

Så här fungerar aktiemarknaden, att en aktie kan backa på en bra rapport och det beror alltså på att marknaden tar ut "vinsten" i förväg. Marknaden förväntade sig bättre vinst osv och har redan värderat upp Atlas Copco baserat på det. När nu Atlas visar sig prestera bra men inte riktigt så bra så behöver ju aktien värderas om baserat på denna verklighet.

Likt marknaden är jag besviken över rapporten och den späder på mina tankar kring denna rapportperiod, skall bolagen visa sig ha svårt att nå upp till förväntningarna? Rapportperioden har inte fått en fantastisk start och ge det några dagar till så vet vi väldigt mycket mer, många rapporter är på ingång nu.

Börsen är högt värderad och om bolagen generellt inte når upp till förväntningarna bör index pressas ordentligt nedåt.

Länk till Atlas Copco hos Avanza (affiliatelänk)

Info om affiliatelänkar.

13 kommentarer:

 1. Bolag blir väldigt hårt straffade om man inte når förväntningar, temat verkar faktiskt vara lite av bestraffning om även om man tangerar förväntat resultat. Titta på Sandvik idag som enligt vd Björn Rosengren "Som ni förstår är vi extremt nöjda med rapporten: den är stark på alla punkter", sade han och nämnde en stark orderingång i alla affärsområden, även rensat för stororder, samt ett starkt underliggande resultat.

  Särskilt lyfte han fram lönsamheten inom vändskärsdelen SMS och inom gruvdivisionen, det sistnämnda med en rörelsemarginal på 17,1 procent om man räknar bort Varel, "så nu börjar vi komma upp på de nivåerna det hör hemma på". Hur kan man backa på detta? "Verkstadsbolaget Sandviks resultat före skatt blev 3.045 miljoner kronor i det andra kvartalet 2017. Det var högre än väntat, eftersom analytikerna i genomsnitt hade räknat med ett resultat före skatt på 2.747 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning inför rapporten.

  Stark orderingång i Nordamerika. I det andra kvartalet uppgick Sandviks orderingång till 24.533 miljoner kronor, att jämföra med analytikerprognosen på 23.274 miljoner. Den organiska ökningen av orderingången var 17 procent jämfört med motsvarande kvartal i fjol, vilket gav en orderingång i relation till intäkter på 104 procent."

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja du men ändå är det så simpelt att marknaden hade väntat sig mer. Sandvik har gått starkt inför rapporten och när den inte lever upp till högt ställda förväntningar så skall Sandvik backa med rätta.

   Det där jättestarka som VD är så glad över det är ju nice åså men redan inräknat i kursen.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Först från förra inlägget: Luc Besson är magnifik i sina bästa stunder! Platt fall någon gång ibland. Lite som börsen kanske? Många väntar sig en rejäl dipp, för att inte säga kris, då börser gått bra under många år. Själv är det med skräckblandad förtjusning, tycker det är fint om bättre köplägen uppstår, samtidigt är det ju lite segt med större dippar, för helt likvid kommer åtminstone inte jag stå. Några är inte alls oroliga, såg att någon t.ex påminner om att de 10 åren fram till finanskrisen 2007 hade börsen stigit 143%. De 10 åren sedan, eftersom finanskrisen "fyllde" 10 häromdagen, har inneburit en indexökning på endast 37%. Blir väl ett snitt på måttliga 9% sett över 20 år. Nåja, den som lever får se. Tack igen för dina alltid läsvärda inlägg.
  /Dan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Dan,
   Tack för din kommentar, Luc BEsson jag håller tummarna för ett magnifikt verk även den nya filmen.

   Vi får se vad detta jubileum bjuder på. Kanske firas det med en nedgång. Fortsatta rapportbesvikelser så..

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Vore på tiden med ett kasst år generellt...sitter med 500 K som vill in med inte på dessa nivåer...hoppas på ett skitår

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det har verkligen gått urstarkt på börsen länge nu.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Jag själv brukar undvika bolag av typen Atlas, de är för kapitaltunga, växer för numera lite och för beroende av omvärlden för mitt tycke. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aj aj då, Atlas Copco är ju en superpresterare på börsen. Hoppas du lyckas väl på sikt att investera i ännu bättre bolag.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Jag hade sådant tur med Atlas Copco. Köpte för 171 i jan -16 och sålde nyligen för 305 eftersom jag tror att det snart blir en större nedgång.

  Jag har inte aktier för avkastning, utan kör hellre fonder, men när det rasat en längre tid så brukar jag köpa bra bolag, och säljer när folk i gemen börjar prata om hur bra det är med börsen (tecknet på att det snart vänder).

  Tyvärr hade jag ju inte samma tur med H&M men de får helt enkelt vara kvar tills de går upp en annan gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Bingo bingo vilket flyt med Atlas. Kanske samma flyt med H&M bara ge det mer tid =)

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Undrar hur Epiroc kommer gillas av marknaden nästa år. Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Peter,
   Ja det blir spännande att se. Den delningen blir nog bra och jag planerar att behålla bägge bolagen efter delningen.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej där Petrusko.

  Vad har du för tankar inför Atlas Copcos delning? Kommer du fortsätta att äga och köpa i båda bolagen eller sälja av det ena och koncentrera dig på det andra? Över tid har ju ATCO varit en pålitlig utdelare men hur kan det appliceras på bolaget efter delningen?

  Hade varit intressant med ett inlägg från dig om Atlas Copco och hur man som aktieägare kan se på delningen ur olika perspektiv. Kommer t.ex de båda bolagen ha samma utdelning eller inte? Kommer båda fortsätta dela ut vid två tillfällen eller ett?

  Kommer det ena bolaget ha större potential än det andra?

  Många tankar där...

  Vad tror/tänker/resonerar du som aktieägare till ett riktigt bra bolag som ska snart ska bli två?

  Trevlig fortsatt sommar!

  Mvh,

  Tony

  SvaraRadera