Svolder och preferensaktier


Jag gillar investmentbolaget Svolder som fokuserar på små och medelstora bolag. VD Ulf Hedlundh är riktigt skarp och jag rekommenderar att alltid läsa hans VD-ord i Svolders årsredovisning. De är alltid bra, senaste inget undantag.

Svolder skulle gynnas av ett högre förvaltat kapital då det sänker förvaltningskostnaden procentuellt sett. Jag har under en längre tid tänkt att preferensaktier borde vara något för Svolder och att de borde kunna ta in några hundra miljoner till 5-6% ränta på det viset.
Jag skrev således till Ulf och frågade om deras syn på att ta in kapital via preffar. Samtidigt passade jag på att berömma för bra arbete av hela Svolderteamet som presterat väl.
Nedan är svaret från Ulf i sin helhet.

"Hej P,

Tack för ditt mail och dina berömmande ord.

Vad beträffar möjligheterna att öka förvaltningskapitalet så är det en fråga som styrelsen löpande ser över. Eftersom Svolders aktier handlas med en rabatt i förhållande till substansvärdet, och vi ser låg sannolikhet att värderingen skulle förändras till det bättre genom en nyemission, så bedömer vi att en företrädesemission eller riktad emission skulle vara till nackdel för Svolders befintliga aktieägare. Det utgör huvudskälet till att vi avstått ifrån att göra en nyemission. Skulle rabattproblematiken förändras till det positiva, så kommer vi åtminstone att överväga det mandat om emission av 1,2 miljoner aktier som vi fick på den senaste årssstämman. 

En preferensaktieemission eller liknande vore däremot möjlig utifrån ett rabattperspektiv, då den kan antas kunna göras utan rabatt i förhållande till substansvärdet. Det lilla konglomeratet Volati ska, enligt mediauppgifter, inom kort emittera preferensaktier till en årlig räntesats om ca 7,5 %. Svolder skulle sannolikt kunna göra något liknande, förmodligen till en något lägre räntesats än den Volati som onoterat bolag får. Samtidigt kan vi i Svolders fall konstatera att en preferensaktieemission som årligen kräver 5-7 procent i direktavkastning, kommer att begränsa befintliga Svolderaktiers utdelningskapacitet. Frågan är därför om en preferensaktieemission årligen kommer ge upphov till avkastningstal om upp till 7 procent på det emitterade beloppet. Med nuvarande (höga) börsläge är det inte självklart. Vi på Svolder, dvs. styrelse och ledning, bedömer att en emission skulle vara positiv sedd ur ett förvaltningskostnadsperspektiv, men att vi samtidigt är tveksamma utifrån ovan nämnda begränsning av utdelningskapaciteten för stamaktierna. 

Detta är åsikter jag nämnt i offentliga sammanhang, så de ska inte ses som någon speciell information till dig som aktieägare utan i stället som ett förtydligande på din väl ställda fråga. Hoppas du känner dig informerad utifrån svaret.

Bästa hälsningar


Ulf Hedlundh"

Ovan är alltså svaret från Ulf på Svolder och nu är det åter petruskos tankar/åsikter:

Jag är nöjd med infon i svaret och jag är fantastiskt nöjd att få ett så långt och informativt svar.
Mina tankar kring eventuella preffar från Svolder verkar vara i linje med bolagets. Jag tror nämligen precis som dem att nu inte är optimalt att ta in pengarna den vägen då börsen står ganska högt. Vi verkar ha liknande syn på räntesatsen för en Svolderpreff.

Min åsikt är att Svolder bör via stämman söka mandat att ge ut preffar. Då har man det färdigt att utnyttja om/när tillfälle uppstår.

Disclaimer: Jag har bett Ulf Hedlundh om lov att publicera svaret. Jag tycker det är reko och skulle inte publicera en mailkonversation på det här sättet utan samtycke. 

5 kommentarer:

  1. Kul att få svar från VD, särskilt när det är såpass välgenomtänkt. Jag gillar Svolder, många bra innehav, men som du säger relativt hög förvaltningskostnad räknat i procent pga det begränsade portföljvärdet. Jag noterar att Qviberg genom Öresund fortsätter att tanka på sig aktier var och varannan dag. Tror han har en idé om att göra något för att tillgodogöra sig substansrabatten. Kanske händer något redan i höst.

    SvaraRadera
  2. Hej Aktiejuristen,
    Ja, Qviberg ökar stadigt men det är pyttesmå bitar åt gången. Röstmässigt har han ca halva styrkan vs starkaste ägaren.

    Han är nog långsiktig och som sådan kan han tänkas vänta ut en betydligt större substansrabatt för att agera på sätt jag anar du menar.

    Det vore synd om Svolder försvinner.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Bra fråga men jag tycker att VD borde ha tryckt mer på det faktum att Svolder arbetar utan långfristiga skulder.

    Ett fastighetsbolag har ofta en soliditet på mellan 20 och 45 % och god tillgång till lånefinansiering förutsatt att de kan matcha lånen med en viss mängd eget kapital. Det här innebär att ett fastighetsbolag som emitterar preferensaktier får en helt annan hävstång på sitt kapital än Svolder (om de fortsätter vara obelånade).

    Så om Svolder emitterar preferensaktier med 7 % direktavkastning måste varje krona de tar in återinvesteras på ett sådant sätt att den årliga avkastningen med marginal överstiger 7 öre (dvs 7 % per år). För fastighetsbolag räcker det däremot med att investeringarnas avkastning överstiger 4,3 % om vi antar att man driver bolaget med 33 % eget kapital och har en låneränta på 3 % vilket är normalt i fastighetssverige just nu (exempel på räntor och soliditet http://2.bp.blogspot.com/-hRAUMREwyiU/VOm02SbOqqI/AAAAAAAAA8k/w_I7V83fGac/s1600/L%C3%A5n.png).

    SvaraRadera
  4. Hej P, håller med om att det vore synd om Svolder försvinner men tyvärr kommer det nog att ske. Har mycket svårt att se varför Öresund/Qviberg skulle köpa så pass stor post annars, Det krävs 33% av rösterna vid stämman för att påkalla likvidation, Öre-Q har ca 16% totalt nu vilket i praktiken borde räcka. Långt ifrån alla är ju närvarande på stämman. Däremot tror jag inte det kommer ske iår, som aktiejuristen skriver om inget oväntat händer. Substansrabatten är 12% vilket borde vara svårt att realisera. Svolder har stora poster i små bolag så att sälja ut det utan att driva ner kursen blir inte lätt. Sådär på en höft tänker jag att en 30-40% rabatt borde det nog vara för att det skulle vara lönt.

    Vad gäller pref-aktier håller jag med Ulf, det blir för dyrt. Svolder skulle såklart gynnas av större förvaltningskapital men inte om man måste betala 5-6% för det. Förvaltningskostnaden idag ligger väl på runt 1,5-2% gissar jag så ska man få ner den siffran kan man ju inte utöka kapitalet för en kostnad av 5%...
    Till sist kan man ju konstatera att Svolder gick ifrån sin mycket generösa utdelningspolicy för några år sedan, så förvaltat kapital bör öka sakta men säkert nu år efter år.

    SvaraRadera
  5. Hej Aktieingenjören och Zeke,
    Tack för mycket bra kommentarer som lyfter det här inlägget och diskussionen rejält.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Emilshus rapport Q1 2024 - Höjd prognos

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag var det dags för fastighetsbolaget Emilshus att presentera sin rapport för det fö...