tisdag, januari 13, 2015

Är Ratos ett dåligt bolag?


Jag har ägt Ratos i väldigt många år och i flera år gav aktien en fantastisk avkastning. På senare år har det nog inte undgått någon att aktien presterat oerhört dåligt. Detta i en tid när börsen gått riktigt bra.
Senast jag ökade i Ratos var i mars 2014 och då pyntade jag lite drygt 60 kr st för aktien. Ett tag efter det bestämde jag mig för att avvakta med vidare köp. Främst för att få klarhet kring utdelningen där jag var orolig att den skulle sänkas våren 2015. Sekundärt också för att aktien under en så lång period surat och inte velat ta sig upp igen.

Som Ratosägare har man verkligen blivit prövad. Jag hänger dock i fortfarande och anledningen är att jag fortsatt tror på bolagets strategi och deras förmåga att göra bra affärer. Utan tro på bolaget kan jag inte äga det!

Sedan jag ökade senast kring 60 kr har aktien backat rejält till nuvarande cirka 46 kr. Samtidigt har en rad transaktioner skett hos Ratos, både köp och sälj. Nu har Ratos en kassa och tillgång till finansiering som medger bibehållen utdelning till våren. Jag är alltså inte orolig på samma vis att utdelningen skall sänkas i närtid.

Jag vill aldrig vara med om en utdelningssänkning. I Ratos har jag redan fått stå ut med en och blickar jag framåt 10 år är det viktigt för mig att utdelningen är pålitlig. Bolaget och dess strategi tror jag som sagt på, då tror jag per automatik på utdelningen på lång sikt. Om Ratos presterar bra de närmsta tio åren bör nuvarande aktiekurs vara ett makalöst fynd. Svaret på detta har vi först om tio år. Det är när bra bolag har tillfälliga problem man kan göra riktigt bra köp. Ratos är ratat av många och aktiekursen nedpressad rejält från historiska nivåer. Klart den kan sjunka mer men när det väl står klart att de levererar kommer aktien dra norr ut och nuvarande nivåer förhoppningsvis visa sig vara fynd. 19/2 2015 släpper Ratos bokslutsrapport och med den presenteras förslag till utdelning.

Något jag skulle vilja se hos Ratos är aningen högre förvärvstakt. De måste omsätta pengarna i en högre takt för att skapa mer värde åt ägarna på lång sikt. Framförallt om inte alla exits håller sig över 20% IRR.

Tittar man på Ratos innehav måste man ju säga något om Aibel. Deras största innehav som är verksamt inom oljeserviceindustrin och den går riktigt dåligt sedan en tid. Ingen visste om i förväg att oljan skulle rasa varpå det rör sig om otur med tajmingen för detta köpet. En exit de närmsta åren är nog utesluten. Det här innehavet kommer troligtvis inte bjuda på något roligt den närmsta tiden och det bör hämma Ratosaktien. Flera utav innehaven tycker jag är väldigt intressanta och senaste köpet Ledil är jättespännande med sin verksamhet kring LED-belysning.


Ratosaktiens utveckling under Susanna Campbells tid som VD har inte varit rolig men det lägger jag inte på henne. Ratos har samma kompetens och förutsättningar som när Arne Karlsson var VD och Susanna en viktig spelare i laget. Hon har varit en viktig del av Ratos sedan 2003.

Då Ratos har backat under en tid och jag inte ökat på snart ett år har det blivit ett allt mindre innehav i portföljen. Jag funderar nu på om jag skall öka igen. Fynda nu och vara en vinnare om tio år.
6,5% är direktavkastningen på 46 kr och med tro på bolaget och utdelningen på lång sikt är det köpläge nu.

Mmm, inte bestämt mig för att öka ännu men lutar mer åt det hållet. Jag tror Ratos är ett bra bolag!

Kurshistorik, nyckeltal, ägarinfo mm för Ratos: https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/5397/ratos-b

10 kommentarer:

 1. Hej Petrusko, jag tror att du är en vinnare redan på några månader, sannolikt ser vi bottenlägen nu. Främsta skäl att kursen alltmer närmat sig EK. Aibel ja, problembarn som förhoppningsvis återhämtar sig på sikt. Har du tittat något på det numer ganska omtalade Bonheur och har du någon uppfattning där?

  SvaraRadera
 2. Tjena och tack för din kommentar.
  Jag kan inte säga att jag tittat på Bonheur något nämnvärt.
  Aktiekursgrafen ser intressant ut och inger förhoppning om en förestående vändning. Verksamheten i Bonheur är inte något som rakt av lockar mig fast å andra sidan kanske den är toppen om man bara sätter sig in den och bolaget. Om de inte sänker utdelningen och tjänar pengar framöver bör det vara en fin potential i den.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Gick in i Ratos de senaste dagarna. Vill absolut ha en del i onoterat och värderingen av aktien är rimlig.

  SvaraRadera
 4. Ang Bonheur bör tilläggas att dem har en kassa på 6 Miljarder NOK. Börsvärdet är 50% mindre än kassan och man får dessutom tillgångarna på köpet.

  SvaraRadera
 5. Ledil kan vara ett spännande bolag,ja, men priset man betalar är högt. Branschen är redan idag mycket hårt konkurrerad och det skall mycket till för att kunna försvara det köpet. Mediokert bolag till bra pris , istället för bra pris för mediokert bolag...

  SvaraRadera
 6. För en lekman, vadan denna skillnad i kursriktning för ratos a och ratos b?

  SvaraRadera
 7. Skillnad i pris på Ratos a och Ratos b uppstår pga betydligt lägre omsättning i antal aktier av den röststarka a-aktien. Handeln i a-aktien är mer hackig och hänger inte alltid med b-aktiens rörelse på daglig basis.

  Enda skillnaden på a och b-aktien är att a-aktien berättigar till fler röster vid stämman. Storägarna håller hårt i dessa röststarka aktier varpå handeln blir liten och hackig.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Sälj skiten och ta förlusten den kommer inte se 60 kr på ett par år....

  SvaraRadera
 9. Tuff sits, slits mellan att snitta ner mig, vilket går mot min investeringsfilosofi eller ta tappet. Tycker det är svårt att värdera bolagen de äger. Bra inlägg!

  SvaraRadera
 10. Ratos är över 60 kr en gång om året kring utdelningen, man ska bara äga Ratos från februari till april och definitivt alltid skippa utdelningen...

  Djungel ordspråk från Fantomen

  SvaraRadera