torsdag, oktober 16, 2014

Rannsaka mitt agerande

Under dagen har jag inte suttit lika mycket framför börsskärmen som jag brukar. Därmed inte sagt att jag ej funderat kring börsen och aktier, snarare tvärt om. Mina tankar har gått kring mitt agerande när jag köpte Sandvik.
För ett par veckor sedan slog jag till på Sandvik, ett fint bolag i mina ögon och ett bolag jag tror finns kvar om 20-30 år. Jag pyntade strax under 84 kr och den har ju som bekant backat över 10% sedan dess.
Men det är inte vad jag hakat upp mig på, faktum är att jag har inga problem alls med att den backat på det viset sedan jag köpte, jag tror fortsatt på bolaget och inget i dess förutsättningar har ändrats.
Dessutom har det mesta på börsen backat. Betsson som jag sålde för att finansiera köpet av Sandvik har backat ungefär lika mycket sedan bytet.

Vad jag hakat upp mig på är varför jag köpte Sandvik. Den är ju lite av en udda fågel i portföljen. Sandvik är ju ingen utdelningsaktie, även om jag köpte den till en ok direktavkastning.
Dessutom är det ett cykliskt bolag och sådana är generellt inte populära bland utdelningsinvesterare. Självklart finns det undantag. Alla mina övriga innehav kan man kalla utdelningsaktier.

Jag köpte alltså ett cykliskt bolag med en ok direktavkastning men ändå inte en utdelningsaktie. Anledningen till köpet är således spekulation i en högre aktiekurs. Ju mer jag funderar på det desto mindre nöjd blir jag över det hela.
Jag skall köpa aktier med fokus på utdelning! Inte spekulera i kurstillväxt i något som inte är en utdelningsaktie som jag gjort i detta fallet.

Min tro på Sandvik är som sagt oförändrad men jag kommer ändå utvärdera denna placering.

5 kommentarer:

 1. Kan nog vara bra att blanda in lite annat ibland om man tror på stabil vinstillväxt, själv hade jag Unibet länge och saknar den redan, men inte någon utdelningsmaskin kanske

  SvaraRadera
 2. Ja, det är nog så. Sandvik är ett bra bolag och troligtvis en bra placering på sikt men jag höll mig inte till min strategi. =(

  SvaraRadera
 3. Kul att höra dina tankar i alla fall och att man inte är den enda som ältar tidigare beslut.

  SvaraRadera
 4. Mycket intressant. Jag har i likhet med dig gjort ett par affärer under 2014 som jag i efterhand ifrågasatte grunderna till. De låg något utanför den strategi jag har, inte väsensskilt men ändå inte helt i linje med strategin. Jag har sålt av samtliga dessa aktier med små vinster. Såklart var det bara tur att det var vinster, kunde lika gärna varit förluster.

  Just att utvärdera sina egna handlingar i efterhand tror jag är väldigt viktigt. Att ha en vettig investeringsstrategi är en sak, att implementera konsekvent under mycket mycket lång tid är en annan. Jag brukar göra en årlig skriftlig utvärdering av mitt handlande. Då utifrån konsekvent handlande utifrån investeringsriktlinjer inte utifrån portföljavkastningen.
  /långtradarn

  SvaraRadera
 5. Tjena långtradarn.
  Tack för en rejäl och bra kommentar.
  Det är viktigt att hålla sig till sin strategi och att vara klarsynt nog att se sina misstag/brister.
  Så som du granskar dig själv årligen låter som en mycket bra plan.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera