Fördelning portföljen 241217

 


Nu är det 1 år sedan sist jag publicerade ett sådant här inlägg med fördelning av innehaven i min portfölj. Det har blivit några ändringar sedan sist. Mer om det nedan. Mina innehav har jag alltid listade och uppdaterat här på bloggen på sidan "Min portfölj". Aktuell fördelning lägger jag upp i ett inlägg som det du läser nu, en gång per år. Här är en länk till inlägget från förra året: https://petrusko.blogspot.com/2023/12/fordelning-portfoljen-231229.html

Jag har under några års tid flyttat kapital till fonder och dragit ned på storleken i enskilda bolag. Under det här året har jag sålt i några få innehav för att få ned dem till en vikt om 3 procent. Det är inte min plan att inget bolag får väga mer än 3 procent, jag ville dock utgå från ett sådant läge. Mina regler kring vikt är de samma som tidigare där jag har min 7-procentsregel som säger att enskilda bolag inte får väga mer än så. 
 Det har under året även blivit viss flytt av kapital bland fonder i portföljen. Flera nya fonder har lanserats under året och jag har tagit kapital ifrån Xact Norden Högutdelande och Aktiespararna Direktavkastning b för att placera i de här nya fonderna. Dels är det Aktiespararna Global Direktavkastning b som kompletterar min portfölj bättre än den svenska Aktiespararna Direktavkastning b. Det har även blivit en hel del kapital i Covered Call-fonder.

Tre olika ifrån JPMorgan och två ifrån iShares har jag tagit in i portfölljen när det gäller sådana där Covered Call-fonder. Det är en speciell inriktning i dessa fonder då de primärt genererar hög utdelning men bara mäktar med viss kursuppgång på sikt. Totalavkastning i dessa är lägre än börsindex på sikt och har man det i vetskap kan man värdera dess goda egenskaper. Ja det dåliga är alltså att totalavkastningen är sämre än börsindex medan ett par goda egenskaper är hög utdelning och viss dämpande effekt på nedsidan eftersom de genererar intäkter även när börsen går ned. Jag har även en fond ifrån Blackrock med Covered Call-strategi. Den har jag ägt i snart 10 år och är sedan innan EU stoppade handeln i amerikanska fonder. Dessa fonder väger tillsammans cirka 19 procent i min portfölj och jag resonerar i dagsläget att det är i övre spannet av hur mycket jag vill att de skall väga.

Fixed Income som preffar och D-aktier väger 15 procent av portföljen. Dessa värdepapper har vissa likheter med de där Covered Call-fonderna på det viset att uppsidan är begränsad och att de pyntar hög utdelning. Preffar och D-aktier har varit en permanent del av portföljen i åtminstone 15 år. Under perioder har jag haft betydligt större andel än nuvarande 15 procent i denna typ av aktier. Jag är nöjd med nuvarande viktning och tittar på totalen ihop med Covered Call-fonderna. Blir det allt för stor del i dessa innehav så får jag förvisso rejäl utdelning men jag tar bort mycket utav börsens långsiktiga potential.

Jag har nu en god andel av portföljen i fonder vilket är bra ur ett riskperspektiv. Viktningen i enskilda bolag är justerad och det är främst Sagax D som jag trimmat ned ifrån 6-7 procent till nuvarande 3.   
 Blickar jag framåt ifrån nuvarande läge så tänker jag mig ett fokus på att investera i enskilda aktier. Att köpa mer i de fina bolagen jag redan äger. Jag tänker i första hand på Atlas Copco, Axfood, Handelsbanken, SEB och Volvo. I långa loppet är det max 7 procent vikt jag förhåller mig till i dessa innehav. Det är sunda bolag med god långsiktig potential jag vill satsa mer på. Därmed tänker jag mig att jag inte nämnvärt vill överstiga 3 procent i enskilda preffar och D-aktier.

Läs mitt inlägg om min 7-procentsregel: https://petrusko.blogspot.com/2022/01/min-7-procentsregel.html

Då jag omplacerat en hel del till globala och USA-fonder så har min valutaexponering förändrats mycket under året. Globalfonder innehåller nästan uteslutande USA-aktier varpå jag räknar dem som dollarexponering. Jag har 68 procent i svenska kronor (jag räknar in Xact Norden Högutdelande här trots att den även innehåller en del NOK och Euro). Resterande dryga 30 procent är alltså i huvudsak exponering i dollar.

Jag har som tidigare cirka 7 procent belåning på portföljen. Det är också något jag har använt mig av i cirka 15 år. Det är ett risktagande men på lång sikt stiger börsen och en sund belåning kan ge en extra avkastning över tid.

Min portfölj skall vara av defensiv karaktär med stort fokus på att inte söla bort mitt kapital. Den skall generera stor utdelning. Jag lever på mina utdelningar. Portföljen och förvaltningen skall främja utdelningstillväxt över tid. Mina utdelningar växer dels genom att jag återinvesterar en del av cashen portföljen genererar. En del av tillväxten står den organiska utdelningstillväxten i vissa innehav för. Tex när Atlas Copco eller Investor höjer sin utdelning.

24 kommentarer:

  1. Tack än en gång för en bra blogg😊, jag tänkte på det här med belåning av portföljen och har lite svårt att greppa det. Du har ju oftast goda och sunda idéer så jag slänger ut en fråga. Kan belåning vara något för mig, jag har nästintill hela innehavet i storebrand global all countries b och månadssparar i den och tar utdelning varje sommar som extra krydda under semestern...kan det vara en god idé att belåna den portföljen för mer avkastning tycker du??

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag brukar undvika att tala gott om belåning. Min grundsyn på belåning är att det nog är bäst att skippa det för de allra flesta. Det är en onödig risk att ta kan man argumentera. Jag lägger mycket tid på börsen, är aktiv osv. Jag har kommit fram till att det passar mig bra. Jag tar hellre mer risk den vägen än att välja mer riskfyllda investeringar.

      Skippa belåning är sunt.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Om du har 225 intea d så har du ungefär 3,6 Mkr i ditt tårtdiagram

      Radera
  2. Hej köper du biotech nåt? Vad tror du om lipidor?

    SvaraRadera
  3. Det var här jag läste om lipidor som gjorde mig mycket intresserad

    https://community.redeye.se/posts/aer-lipidor-det-ultimata-caset

    SvaraRadera
  4. Kul att se portföljen!

    Vi har bpda Xact Norden Högutdelande som största innehav :)

    https://dividendi-ekonomi.blogspot.com/2024/12/mitt-storsta-enskilda-innehav-varfor.html

    Divi
    https://dividendi-ekonomi.blogspot.com/

    SvaraRadera
  5. Så länge man får mer i utdelningar än vad man har i utgifter så behöver man inte bry sig om i fall man får en lite lägre avkastning än index.Sprida riskerna i portföljerna när kapitalet är stort och njuta av utdelningar livet ut är att föredra framför att hela tiden maximera avkastningen vilket lätt kan bli tvärtom.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
  6. Tack för att du delar med dig.

    SvaraRadera
  7. vad ligger direktavkastningen på för hela portföljen? Tänker mig nu när jgpi o liknande kommit ut så är det lättare att få upp snittet?

    Hur är tankarna för utdelninghöjning för dig? Hur mycket ska man sikta per år där?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Nicky Nyfiken,
      Jo på grund av att jag viktat upp de där fonderna ifrån JPMorgan så har direktavkastningen i portföljen tagit ett skutt upp och ligger nu strax över 6 procent.

      Beträffande utdelningshöjning i JPMorgans fonder så tänker jag att de sakteliga kan bli högre så vida börsen stiger. Går börsen ned mycket så kommer utdelningen bli lägre ifrån de där fonderna.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Är 6% avkastning ditt netto? Dvs efter isk skatten?

      Radera
  8. Intressant det här med fördelning,jag och hustrun har vars en tjänstepensionsförsäkring där vi tidigare enbart haft aktier men i samband med utbetalning från hustruns försäkring var hon tvungen att omfördela hela innehavet från depåförsäkring (alla aktier) till en fondförsäkring och det gnagde men bara att acceptera.Våra innehav är ungefär lika stora där hon har bara fonder sedan 1,5 år och jag har 1/3 fonder resten aktier.Uppgången i år på hennes fondförsäkring är 22,2% och min depåförsäkring 13,4% så det talar allt mer för fonder för att slippa göra felinvesteringar samt slippa att vara analyserande ideligen.Mao ett lyckodrag för henne

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Carl-Fabian,
      Tack för att du delar med dig av dina intressanta erfarenheter. Väl värt att reflektera över det du nämner.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Hej P, hur tänker du kring innehavet i Investor. Många tycker att det är en trygg bas som kan få väga tungt i portföljen. Du verkar ha en ganska liten andel? Kommer du öka upp den till 7 %-nivån?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag gillar Investor och tror den är utmärkt i långa loppet. Just nu väger den väldigt lite i portföljen. Jag prioriterar inte Investor i närtid men det kan bli mindre köp ändå. Som det ser ut nu väljer jag att investera i Atlas Copco hellre än Investor. Historiskt har jag flipp floppat lite mellan dem, Investor och Atlas. Härifrån har jag inte i plan att byta så där mellan dem utan snarare köpa mer i dem bägge på sikt.

      För all del äger jag gärna mer Investor på sikt.

      Mvh petrusko

      Radera
  10. Vikta upp Handelsbanken och Volvo är mitt råd

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Jag är inne på det spåret. Att vikta upp dem samt Atlas, SEB och Axfood i första hand. Slog till på fler Handelsbanken idag.

      Mvh petrusko

      Radera
  11. Har du sålt Franklin (flxd)? Eller är det mindre än 1% o ger alltså 0% i cirkeldiagrammet?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har kvar FLXD men det är som du säger ett litet innehav och står "0" procent.

      Mvh petrusko

      Radera
  12. Hur kan de ta 2 veckor för en order på Avanza att byta från aktiespararna direkt b till den globala versionen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Andreas,
      Det låter som något kan ha blivit galet men betänk följande: Det tar 3 dagar att genomföra en försäljning av den förstnämnda fonden. När det är gjort skapar Avanza en köporder i den globala versionen, den tar 1 dag att genomföra. I den bästa av världar genomförs detta utan glapp men det är rimligt att förvänta sig 1 dag glapp mellan de två transaktionerna. Då är man uppe i 5 bankdagar. Lägg till två helgdagar och du är uppe i en vecka åtminstone.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tänkte inte alls på alla röda dagar 😅 förmodligen det som är anledningen! tack! 🙏🏻

      Radera
  13. Hur tänker du kring 7-procentregeln gällande XACT? du följer ju den inte för just den fonden men allt annat har du fin balans.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Har du läst inlägget om 7-procentregeln som jag länkar till i inlägget? Där framgår det klart och tydligt att regeln gäller enskilda bolag. En fond innehåller massvis med bolag.

      Mvh petrusko

      Radera