Covered Call fonder och VIX index

 


Jag äger ett par globalfonder som använder sig utav covered calls för att generera stora utdelningar. De säljer alltså optioner som ger innehavaren rätt till en del av eventuell kursuppgång de närmsta 30 dagarna. För detta får fonden in en intäkt på några procentenheter som de kan dela ut. Priset på optioner eller rent ut sagt hur bra betalt man får beror på hur oroligt det är på marknaden. När börsen är lugn är investerare inte villiga/intresserade av att betala så mycket för optioner. När det är stora rörelser däremot ökar intresset och betalningsviljan.

Här kommer det där VIX-index in. Det är ett index som visar just detta, hur oroliga investerare är. Eller hur villiga de är att skydda sig med optioner. Indexet har ett fast intervall det rör sig upp och ned inom. När det är lågt som en bit under 20 kanske 15 så är investerare inte värst oroliga. Över 20 däremot är de mer benägna att pynta en slant för optioner. Över 30 är det ganska stor oro och väldigt bra betalt för optioner. I breda penseldrag förstås.

Nyligen skrev jag ett inlägg om förväntningar om hög utdelning i en av mina sådana här fonder och igår meddelade de mycket riktigt en saftig utdelning. Det var väntat baserat på den oroliga marknaden och det har man i sin tur kunnat se och följa via det där VIX-index. Fonden som meddelade utdelning igår är JPMorgan Global Equity Premium Income med ticker JGPI. Den pyntar utdelning varje månad och fortsätter det vara oroligt på börsen de närmsta veckorna så bör utdelningen bli rejäl nästa månad också.

Jag äger två sådana här fonder sa jag och den andra är iShares World Equity High Income med ticker WINC. Den fonden pyntar utdelning kvartalsvis och nästa utdelning meddelar de i oktober. Dess förra utdelning pyntade de precis i slutet av juli och sedan dess har vi då haft augusti med stor volatilitet och goda optionsintäkter. September har börjat lite stökigt och håller det här i sig borde utdelningen bli fet i WINC där i oktober. Förra utdelningen var på en nivå om cirka 9 procent i årstakt vilket är väldigt saftigt i mina ögon. Hur nästa blir i förhållande till det återstår att se men skulle den bli i den häraden tycker jag det är nice.

Läs mitt inlägg med mer info om WINC: https://petrusko.blogspot.com/2024/07/nytt-innehav-winc-ishares-world-equity.html

Just nu står VIX i 22,32 vilket är en förhöjd nivå. Det är inte lugna gatan men heller inte hela havet stormar. Det är en nivå där de här fonderna genererar hyggliga optionsintäkter.

6 kommentarer:

  1. Det är otroligt hur nervösa och lättpåverkade flocken av investerare är för minsta lilla på börserna, för är de inte oroliga för det ena så är de nervösa för det andra eller så är de både oroliga och nervösa över båda delarna samtidigt.Jag är inte det minsta orolig eller nervös då jag har spridit mina risker och möjligheter på väldigt många olika värdepapper och jag har givetvis även en del värdepapper som också drar nytta av flockens oro och nervositet.T.ex så köpte jag 100 andelar i JGPI idag när kursen dippade under dagen vid lunchtid.Jag köpte även 200 andelar i Xact Norden Högutdelande vid lunchtid idag.Jag gillar att "fyndköpa" värdepapper som snart har utdelning så flödet av nya pengar in på mina kontot blir lite större än vad jag redan skulle få som utdelning inom kort.Även flera olika indexfonder passar jag på att köpa på röda dagar när flocken är nervös och sedan så skapar flocken automatiskt avkastning till mig när de vill betala allt mer för värdepapper på börserna.Alltid lika uppskattat med den informationen som du delar med dig av på bloggen för det gör livet lättare för mig som är lat och bekväm och låter dig sortera fram saker som kan intressera mig.Ha en trevlig helg!
    Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Peter,
      Tack för din kommentar. Jag tog in lite fler JGPI och Xact Norden Högutdelande jag med idag. Tror inte jag prickade särskilt bra pris just för dagen men det är lugnt. Såg att JGPI handlades lägre i förmiddags än när jag köpte.

      Go fredag på dig.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Jag lyfter på hatten för bloggarens tålamod när det gäller dessa kommentarer som sprids "när dessa kommentarer godkännts". Varför godkänns kommentarer som är en ren förolämpling mot mot gott omdöme när det gäller investeringar. Vad menas med "Även flera olika indexfonder passar jag på att köpa på röda dagar när flocken är nervös och sedan skapar flocken avkastning till mig" Kommentarer som inte är något annat än en förolämpling mot gott omdöme till och med i en gorillabur.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Lars,
      Tack för din kommentar. Jag skulle tro att han med det där att flocken skapar avkastning åt honom syftar till att den nämnda fonden funkar så att när investerare är oroliga så drar den in mer pengar på optionerna den säljer. På det viset genererar den volatila marknaden mer cash till en sådan där covered call fond.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej petrusko!
    Måste säga att jag är väldigt tacksam över dina inlägg och allt du gör med att få fram information om nya utdelande fonder, etfer, utdelningsdatum, lågriskaktier mm. Tror du inspirerar många nya investerare med stabilitet vilket jag tycker är mycket viktigt och nyttigt i den tid vi lever i.

    Tack för alla uppdateringar, Mvh/ en mångårig läsare av bloggen

    SvaraRadera
  4. WINC har en ganska hög avgift (0.74%) som avskräcker mig lite. Vill helst inte betala mer än 0.5%, speciellt inte när kurstillväxten är så begränsad. Och 0.74% äter ju in rätt bra på en utdelning runt säg 6-7%.

    Några tankar runt avgifter på utdelande ETFer (eller fonder)?

    SvaraRadera

Jag har en börshandlad fond som Core-innehav

  Jag har skrivit om det här spåret tidigare att ha en stadig grund/breda fonder i portföljen. De senaste åren har jag viktat upp Xact Norde...