Bank inför vårens utdelningar

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Aktier är en vintersport sägs det ibland och delvis kanske man kan härleda det extra intresset i perioden till vårens utdelningar. Svenska bolag pyntar historiskt utdelning på våren och medan det på senare år blivit en del halvårs och kvartalsutdelningar även bland svenska bolag så är fortfarande våren den tyngsta utdelningsperioden.

Inför vårens utdelningar brukar aktier handlas upp en del och kanske extra så i de med stor utdelning. Grafen ovan visar utvecklingen i Handelsbanken från dagens datum förra året till sista dagen innan utdelningen avskildes. En kursuppgång om 23,76 procent.

Självklart finns det inga garantier att det blir likadant den här gången. Det är många faktorer som spelar in i en akties och börsens utveckling. Sett till Handelsbankens värdering är det ett hyggligt case här i mina ögon. Värderingen är lägre än det historiska snittet och det är ju ett bra läge inför den här perioden då denna och andra utdelningsaktier får ett förhöjt intresse bland investerare.

Jag äger Handelsbanken sedan flera år och har ökat/minskat över tid. För inte alls längesedan minskade jag rejält en bit över 108 kronor men efter det har jag köpt tillbaka ungefär lika mycket om inte mer på drygt 103 kronor. Det förvånar mig inte om Handelsbanken handlas kring 120 kronor i anslutning till vårens utdelning, likt sist gång. Som vanligt är det svårt att sia om och vi får se hur det spelar ut. Jag håller mina Handelsbanken långsiktigt och spekulerar egentligen inte i någon kortsiktig uppgång på några månaders sikt. Det är ett sunt bolag som fyller en viktig funktion i vårt samhälle. Jag sover gott om natten som långsiktig ägare i Handelsbanken.

I våras var ordinarie utdelning på 6,5 kronor och de betalade även en bonusutdelning på lika mycket varpå totalen blev 13 kronor utdelning per aktie. Till våren är förväntningarna bland analytiker en utdelning i den häraden, 13 kronor.

Länk till Handelsbanken hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

4 kommentarer:

  1. Hej en snabb fråga avser du att behålla dina 3 st innehav i de svenska bankerna långsiktigt eller tänker du sälja av din bank Trippel längre fram?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mikael,
      Jag har vacklat lite fram och åter kring hur jag skall göra med bankaktierna men nu har jag i vart fall landat i att jag behåller dem. Det där kan så klart förändras men så ser det ut nu.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Det har hänt att jag har köpt bankaktier tidigare genom åren i början på året och sedan så har jag passat på att sälja dom innan utdelningen och tagit hem vinsten.Skulle kursen inte ha gått upp så hade jag låtit bankaktierna blivit till långsiktiga innehav där jag haft utdelningen som en krockkudde.Numera anser jag att det räcker att bankaktier ingår i Xact Norden Högutdelande i mina portföljer så idag köpte jag fler andelar i Xact Norden Högutdelande.Det kan hända att jag köper bankaktier om de skulle gå ner under hösten och vintern då jag kan göra precis vad jag vill i mina portföljer då jag kombinerar flera olika strategier då det är väldigt lönsamt.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
  3. Jag köpte lite handelsbanken så sent som i förmiddags. Det är ganska mäktigt att rimligen kunna anta att en investering på börsen är helt återbetald inom 10 år

    SvaraRadera

Bank inför vårens utdelningar

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Aktier är en vintersport sägs det ibland och delvis kanske man kan härleda det extra i...