Ny billig globalfond från Franklin Templeton

 


Igår noterades en billig global indexfond på den tyska börsen Xetra. Det är Franklin Templeton som startat en ny globalfond som följer globalindex utan tillväxtmarknander. Det är det vanliga bland indexfonder att de innehåller aktier ifrån utvecklade marknader.

Fondens avgift är 0,09 procent. På det tillkommer som vanligt fondens transaktionskostnader men helt vanliga globalfonder som denna brukar gå att driva kostnadseffektivt varpå det förmodligen inte är mycket extra som tillkommer ovanpå de där 0,09 procenten. Det där är samma för alla fonder att ovanpå den vanliga fondavgiften som kommuniceras så tillkommer det lite mer avgifter inom fonden för transaktioner mm. Exempel på det är fonden Länsförsäkringar Global Index som har en fondavgift om 0,2 procent och en total avgift om 0,22 procent. De där "extra" 0,02 procentenheterna är sådana där kostnader som jag nämner ovan.

Anyhow. Den här fonden ifrån Franklin Templeton är helt nynoterad och har inte kommit upp ännu i Avanzas system. Nordnet däremot som är piggare ja där har fonden redan dykt upp i systemet. Länk till fonden hos Nordnet: https://www.nordnet.se/marknaden/etf-listor/18365787-franklin-ftse-developed

Den här fonden är en bra deal. Det är global indexexponering till en låg avgift. 

Ticker för fonden är DWLD.

ISIN: IE000CVOSY02.

Den här versionen av fonden är icke utdelande. Kanske kommer även en utdelande version.

Jag siktar på att skriva ett inlägg med mer fyllig info om fonden inom kort. Just nu är det lite sparsmakat då den är så pass ny.

20 kommentarer:

  1. Vore ju toppen om det kom en utdelande också. det är verkligen kul med utdelning :)

    SvaraRadera
  2. Försökte handla den på Nordnet men det gick inte. Var endast tillgänglig för professionella kunder. Blir kanske lika på Avanza. Vi får vänta och se.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Uppåt,
      Ja det kommer lösa sig hos Nordnet. Anledningen att det blir så är att de lägger upp fonden automatiskt och sedan tar de in och verifierar uppgifter om fonden. De måste ha rätt info för att kunna erbjuda handel till vanliga småsparare. Det kommer.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Visst är det kul med utdelningar. Det kan vara bra att känna till att på aktiemarknaden är det som är kul och spännande nästan alltid är fel. Man blir inte rikare av att flytta en 100-lapp från höger byxfick till den vänstra fickan. En gång kunde Berkshire köpas för 300 dollar per aktie nu kostar samma aktie 600000 dollar. Märk väl man har inte givit någon utdelning alls under dessa år.

    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lars sant på kort sikt men man kan välja om man vill arbeta eller leva på utdelningar från sunda bolag och göra annat än gå till ett arbete. Det ena utesluter inte det andra när det handlar om investeringar.

      Radera
    2. Hej Lars!Utdelningar och aktiepris är ju inte riktigt samma sak.Ett högt aktiepris gynnar enbart de individer som har ett stort kapital och fonder.Jag räknar inte med att jag nu skall kunna köpa många aktier i ett bolag "billigt" för t.ex 300 dollar som kommer att kosta t.ex 600000 dollar i framtiden.En aktie bör kosta 100 kr och vid 200 kr så splitas aktien i två aktier så kan även småsparare investera i enskilda aktier och inte bara de individer som är väldigt rika.Vi vanliga småsparare som är ekonomiskt oberoende älskar att få pengar via utdelningar varje månad oavsett vilket värde våra värdepapper har vid varje givet tillfälle.Vi slipper på så sätt att sälja några andelar om vi inte vill då pengarna kommer i på kontot automatsikt.Vi kan sedan själva avgöra om vi vill spendera pengarna eller välja i vilket/vilka värdepapper som vi vill investera våra utdelningspengar i.Utdelande fonder och månadsutdelande ETF:er är ett vinnande koncept för mig nu när jag bara förvaltar mitt kapital.Jag ser hela tiden till att mina utdelningar ökar lite för varje månad som går så lever jag gott livet ut nu när jag snart fyller 58 år och jag har varit pensionär sedan 2018 då jag valde att "köpa mig fri" från ett arbetsliv som jag inte längre ville vara delaktig i.Pengar är till för att användas de skall inte låsas in i ett bolag som har ett alldeles för högt aktiepris för mig som en småsparare.I och för sig så har jag nästan helt slutat med att investera mina pengar i enskilda aktier med något undantag om det skulle uppstår ett köpläge i en aktie som jag vill äga på kort eller på lång sikt.När skall du Lars ta hem din vinst från dina dyra aktier som du givetvis äger?Mvh Peter Jansson

      Radera
    3. Buffets arvtagare Peter Jansson går sannerligen från klarhet till klarhet, "..Vi vanliga småsparare som är ekonomiskt oberoende.." :D

      Radera
  4. Ja det är kul med utdelningar! Har en utdelningsportfölj men också en del rena tillväxt aktier. Största är ADDvise Group vilken jag räknar med att tjäna flera 100% på de kommande åren.
    Jätteköpläge nu enligt mig. P/E 12 är alldeles för billigt för ett företag som växer med 30% om året och som dessutom verkar i en bransch (sjukvård) som kommer växa enormt kommande åren med den åldrande befolkningen, en så kallad megatrend.

    SvaraRadera
  5. Hej, har du fått utdelningen från Storebrand?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej, jag har inte fått, Avanza säger att de ej fått likviden från Storebrand/ Göran

      Radera
    2. Riktigt dåligt av Avanza läste att Sofokles varit i kontakt med Avanza och Storebrand och felet ligger hos Avanza och att likviden tydligen ska komma in idag enligt Avanza. Avanza blir sämre och sämre om du frågar mig.

      Radera
    3. Jag har fått mail och kommentarer från folk som har fonden hos andra mäklare och fått cashen för ett bra tag sedan. Något har ju gått snett hos Avanza med de här utdelningarna ifrån Storebrand och shit happens. Om de är transparent med saken nu och utlovar fixa felet inför framtida utdelningar så är det ok i min bok.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Hej, fick den idag. Men det har dragits utländsk källskatt 25% till och med på Sverige fonden?

      Ursäkta språket men vad f*n sysslar dom med?

      Radera
    5. Tjena,
      Jag utgår ifrån att Avanza gjort fel här. Moderbolaget till Storebrand är norskt men den här fonden kommer ifrån svenska Storebrand Fonder AB och den har svenskt ISIN.

      Mvh petrusko

      Radera
    6. Avanza har svarat mig på twitter att det inte skall dras skatt på utdelningen från dessa fonder ifrån Storebrand i ett ISK och att de kollar på att justera det åt berörda kunder.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Tjena P, Avanza drog tydligen källskatt på utdelningen från Storebrand (både low vol och all countries avseende B-SEK). Det hade åtminstone inte jag räknat med men kanske har man missat nåt.
    Råkade hamna på RT-forumet igår och det skrevs om en bred global ETF/indexfond (lite likt Franklins nya DWLD men med skillnaden att den även täcker EM). Amundi Prime All Country World UCITS ETF Dist med ticker WEBG. Låg avgift (0,07%), numera Irland-baserat, inget ESG, >3000 innehav mm. Så långt låter allting bra men syntetisk replikering ("physical sampling"), hur obra är det enligt din åsikt?

    SvaraRadera
  7. Hej!
    Vad skulle du säga är den bästa anledningen att köpa etf istället för en vanlig fond?
    Jag funderar på att börja månadsköpa en etf eller fond.
    En stor nackdel för etf blir ju att kostnaderna för courtage och växling, blir saftiga i slutändan även om den i sin tur är billigare i avgift.
    Courtagen är ju obefintlig i vanliga fonder.
    Vad tycker du?
    Mvh Martin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Martin,
      Generellt sett är avgifter lägre i börshandlade fonder. De billigaste globala idnexfonderna kostar under hälften så mycket som de billigaste vanliga indexfonderna som finns här i Sverige. Exvis kostar Länsförsäkringar Global Index strax över 0,2 procent medan de billigaste börshandlade globala indexfonderna i EU kostar under 0,1 procent.

      Det tillkommer engångsavgifter i form av courtage och valutaväxlingsavgift. Det blir till ingenting i långa loppet. Obetydligt alltså.

      Däremot behöver man vara vaksam på att inte handla med småbelopp i börshandlade fonder för då blir courtaget en alldeles för stor del sett till beloppet du handlar för. Courtaget är normalt sett minst 11 kronor och man behöver då minst handla för cirka 4500-8000 kronor för att courtaget inte skall bli onödigt högt procentuellt sett (spannet beror på vilken courtageklass man har).

      Vanliga fonder är utmärkta för små belopp. Någon hundring, några tusingar.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för ett utmärkt och givande svar.

      Mvh
      Martin

      Radera
  8. Nordnet har några ETF`er, månadsspara utan courtage.

    SvaraRadera

SEB starkt år men inget ovanligt

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Bankaktier är gubbiga och blir ofta avfärdade eller kategoriserade som "trötta&qu...