Månadsutdelning juni - JGPI JPMorgan Global Equity Premium Income UCITS ETF

 


Varje månad pyntar den här fonden utdelning och det är en rejäl sådan. Den har en målsättning att generera hög inkomst till oss andelsägare. Avkastningen kommer primärt ifrån utdelningen men viss kurstillväxt kan man förvänta sig över tid. Via optioner har de simpelt flyttat avkastning ifrån kurstillväxt till utdelningsbara cash. Historiskt har börsen avkastat 8-10 procent per år och börsens avkastning är då både kurstillväxt och utdelningar som tillsammans mynnar ut i de där 8-10 procent i snitt per år. Vissa aktier betalar ingen utdelning och rent teoretiskt är då avkastningen 0 procent ifrån utdelningar och 8-10 procent ifrån kurstillväxt. Ett annat hypotetiskt bolag pyntar 8 procent utdelning men kursen växer bara 0-2 procent per år. Bägge fallen genererar 8-10 procent per år och hur de gör det är skit samma.

Anyhow. Den här fondens utdelning för juni nu då;

Med X-datum den 13 juni och pay date den 8 juli är utdelningen på $0,1907.

I årstakt summerar den utdelningen till $2,2884 vilket på kursen 23,9 euro ger en direktavkastning om 8,8 procent. Nu funkar det ju inte exakt så att utdelningen är den samma årets alla månader. Det varierar månad till månad hur stor utdelningen är och det beror dels på de utdelningar fonden tar emot ifrån innehaven men framförallt på optionsintäkter. När det är lite skakigt på börsen får man bättre betalt för optionerna medan det är omvänt sämre betalt när det är lugna gatan på börsen.

Den här fonden är nystartad sedan november 2023 och har inte hunnit betala så många utdelningar ännu. Den har liksom arbetat sig upp på stadigt högre direktavkastning från månad till månad där den första var på strax under 5 procent. Det var en låg nivå och förmodat så på grund av att fonden var ny och de helt enkelt inte hunnit få in så mycket optionsintäkter och utdelningar att dela ut. En rimlig förväntning är en direktavkastning kring 7-9 procent på ett år och eventuellt en liten kurstillväxt. Avkastningen i den här fonden kommer alltså primärt ifrån utdelningen.

Jag äger den här fonden och har lagt en god del av min portfölj i den. Läs mitt inlägg med mer info om fonden i länken nedan.

https://petrusko.blogspot.com/2024/04/jgpi-jpmorgan-global-equity-premium.html

34 kommentarer:

  1. var ser du att utdelningen för juni är bestämt? jag kan inte se någonstans att det är satt, väldigt grym ökning från förra månaden om det faktiskt blir så:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Här ser man kommande utdelning.
      JGPI är längst ner i listan.

      Radera
    2. https://finance.yahoo.com/news/jpmorgan-etfs-ireland-icav-dividend-143300255.html

      Radera
  2. Tack för informationen, Nu börjar det likna något gällande utdelningen. Gött för jag köpte denna just för 7-9% per månad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gött där. Låt oss nu hoppas att INCU och WINC ifrån iShares kommer upp i något liknande direktavkastning. De ser lovande ut och jag inväntar en eller ett par utdelningar för att få känsla för utdelningsnivån i dem.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. 7-9% per månad vore fint. Det är +150% på ett år. Jag tar det.

      Radera
    3. Daniel… det är inte riktigt så det fungerar…. 7-9% är beräknat på ett år, inte per månad.

      Radera
    4. #Daniel, säkert bara ett skrivfel/tankefel från Anonym kl 17:38. Eller hur?

      Radera
    5. Angående INCU och WINC.. har dom en liknande ambition som förvaltarna av JGPI när det kommer till storleken på direktavkastningen?

      Dvs. att den bör hamna mellan 7-9%?

      Blir svårt att motivera större köp för egen del om dessa ETF’er hamnar på en direktavkastning runt eller under 5% tex då det finns flera alternativ av mer traditionell typ att tillgå däromkring.

      Radera
    6. Tjena, iShares har inte uttalat någon ambition eller mål med direktavkastningen för WINC och INCU varpå man får avvakta och se. Det är en klart rimlig förväntning dock att den hamnar kring 7-9 procent med tanke på att strategin liknar tex JGPI här i EU och BALI i USA.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. JGPI och JEPI i USA är en trevlig ETF som jag gärna köper mer av.

    En fråga till dig som gärna gräver lite kring utdelande fonder och ETF-er, har du sett vad Cicero skriver gällande deras Aktiespararna DA B:

    Fonden Aktiespararna Global Direktavkastning B är däremot en utdelande andelsklass. Utdelning kommer att ske två gånger per år, i juni respektive december. Under 2024 kommer utdelning ske i december månad.

    Inte alls motsägelsefullt eller förvirrande? Först skriver de att man ska dela ut två gånger per år (juni och december), men i nästa andetag skriver de att under 2024 skall de dela ut i december. Ja det skrev de ju i föregående mening, men vad i hela friden hände med utdelningen i juni? Förra året fick vi ju utdelningen under juni. Är det någon på Cicero som har smuttat på midsommarsnapsen redan månntro?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      Fonden Aktiespararna Global Direktavkastning B kommer dela ut 2 gånger per år. Eftersom fonden startades nu i maj så blir det ju förstås ingen utdelning nu i juni utan fondens första utdelning blir i december.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Snålgrisen blandar nog ihop de två olika Aktiesparna-fonderna? Den ena är Sverige och delar ut en gång om året och den andra är den nya globalfonden, som delar ut två ggr/år.

      Radera
  4. För egen del kommer jag i så fall att få hela 9473 kr utbetalt den 8 juli och det närmar sig mitt första delmål på 10000 kr/månad i utdelning. Sedan så siktar jag mot nästa delmål som då blir 20000 kr/månad i utdelning osv till delmål 3,4,5,6,7,8,9,10 osv tills jag kommer få så pass mycket i utdelning varje månad att jag inte kommer att kunna göra slut på alla pengarna under min livstid.Med någorlunda normala utgifter som givetvis kommer att öka ju mer som jag får i utdelning så skall jag se till att det även blir väldigt mycket pengar över som jag kommer testamentera bort till en välgörenhetsorganisation som ligger mig varmt om hjärtat.Jag hjälper redan nu den välgörenhetsorganisation som ligger mig varmt om hjärtat med små summor via gåvor varje månad med 100-200 kr.Dessa gåvor kommer jag givetvis även att låta bli allt större med allt fler nollor efter efter den första "1:an" eller "2:an" den dagen som jag är "riktigt rik" enligt min egen bedömning.Ingen kan göra allt men alla kan göra något är, det är min filosofi när det gäller att ge pengar till välgörenhetsorganisationer.Jag vet även hur man spenderar väldigt mycket pengar om jag skulle vilja det det är bara att beställa en ny bil varje år/månad/vecka eller varje dag!!!
    Mvh Mr Anonym

    SvaraRadera
    Svar
    1. Peter Jansson är du tillbaka nu igen !! Lyckades tydligen inte hålla dig borta många dagar.
      Ja alla vet att du är 57,5 år samt att du "har knäckt börsens koder" att dina "pengar ska tjäna pengar på sina pengar" samt allt annat babbel som du skriver dagligen på diverse ekonomi forum. Man skulle kunna tro att du är 14 år och inte snart 60 bast! Det hela blir ju bara så otroligt pinsamt.

      Radera
    2. Men vad är de du säger Mr Anonym?! Sitter du å myser på kapitalet?

      Radera
  5. Tjena P. Sålde hela mitt innehav i Cibus idag och köpte JPGI för hela slanten. Cibus handlas till Premie nu och därmed till högre risk. Väntar ivrigt på INCU och WINC för att se vad de har att erbjuda. De bör ingå i ränterabatten sen. MVH David

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena David,
      Det låter rimligt. Cibus har tyvärr stuckit iväg och handlas nu på en ganska hög värdering. Visst de kommer växa både NAV och förvaltningsresultat per aktie de närmsta åren men det finns ingen god anledning att värdera in det så snabbt här och nu. Det är annat som drivit upp kursen. Inte gott analytiskt resonemang.

      Beträffande Avanza och ränterabatt så verkar de ha som standard att börshandlade fonder med inriktning equity ingår i ränterabatten. Nyupplagda fonder ingår inte direkt från start utan inkluderas vid en översyn som de verkar göra kvartalsvis. Av någon anledning de själva inte riktigt vet så exkluderar de alltså börshandlade fonder med inriktning mot obligationer.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Det betyder ju inte att grannföretaget kan komma att ge belåning på winc och incu. Vi får vänta och se vad som händer. Inget krav. Vill man ha något köper man det ändå. Jag vill lägga in en notis att alla pratar gott om denna ETF vilket är en signal att man blivit lite för kär i den kanske? Inget fel i det men värt att tänka på och göra en tankevurpa angående sin risk. Max en 5-10%ig andel av portföljen än högre siffror tänker jag.

      Radera
    3. Brukar i regel undvika belåning vad gäller investeringar men funderar på om inte JGPI kan vara värt att göra ett litet undantag för. Ca 2% i räntekostnad känns som en bra deal i relation till deras utdelningar och investeringsstrategi. Eller hur tänker ni andra kring liknande?

      Radera
    4. Jag kör belåning både på ISK och KF ända fram tills jag ska börja använda pengarna. Ca 7 år dit och om 6 år börjar jag amortera av skulden via insättningar och utdelningar.

      Radera
  6. Har börjat investera i denna. Har dock inte full förståelse i vilka risker det innebär, så den viktas runt 5% av innehavet - vilket är det samma som mina ETF nedan (förutom XACT som ligger på ca 15%).

    Kan du kort nämna risker/sänken för detta sparande?

    Invesco S&P 500 High Div Low Vol USA
    iShares Core FTSE 100 ETF
    iShares MSCI Europe Quality Dividend UCITS
    JPMorgan Global Equity Premium Income
    Vanguard FTSE Europe UCITS
    Vanguard World HI DIV YLD UCITS
    Xact Norden Högutdelande

    Med vänlig hälsning,
    M

    SvaraRadera
  7. Tack Petrusko för dina inlägg!

    Vad är din åsikt om Dividend 15 Split Corp på Toronto börsen?
    Har du tittat på den tidigare o vad är skatten på denna?

    Hälsningar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det går inte att genomföra köp i det värdepappret. Jag antar att du har NOrdnet, de är inte tydliga med det men det går inte genomföra sista klicket i en köporder. Ingen mening att titta på den där.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Dock finns denna:
      Dividend Select 15 Corp

      Jag äger själv en pytteliten klick men vet att Aktiemisten håller den högt.

      Hade varit intressant att få en input från dig Petrusko angående den fonden. Jag får inte riktigt grepp om den har en "maturity date" eller något annat som kan vara negativt.

      Tacksam för input och än en gång ett stort tack för din inspiration där jag plockat mycket nyttigt från.

      Mvh Pumba

      Radera
    3. Hög direktavkastning men utvecklingen ser mindre kul ut med minus 38% på 10år.

      Dessutom var utdelningen högre för 10år sedan.

      Lockande?

      Radera
    4. Tack för info anonym.

      Radera
  8. Har ni fått utdelningen i juni? Skulle komma den 7juni . Har inte fått den än hos Avanza.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det tar några dagar extra för mäklaren att hantera utdelningar i utländsk valuta. Det har varit helg också...
      Hos Nordnet dök utdelningen upp idag och hos Avanza syns den nog imorgon.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Hej Petrusko!

    Tack för en grym blogg. Alltid matnyttiga inlägg.

    Jag har en portfölj av ETFer men bara tre stycken. Alltså 33% i varje. Är det risky? du skriver att du inte har mer än 7% i en position. Men du anger att det är i en aktie så jag tänker att en ETF är ju en portfölj av många bolag.

    Tack =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar och feedback. Ja precis min 7-procentregel gäller för enskilda bolag. När jag investerar direkt i aktier.

      Fonder innehåller många olika bolag och är en diversifiering i sig. Jag har i dagsläget cirka 40 procent av portföljen i fonden Xact Norden Högutdelande.

      Just JGPI är lite speciell eftersom den är något mer än bara massa aktier. Den har även den där optionsstrategin och det gör att jag ser lite annorlunda på den. Förmodligen är det inga konstigheter i form av adderad risk men jag gör ändå så, för att vara på säkra sidan. Jag har i dagsläget inte spikat var jag drar gränsen för viktning i den fonden men lutar åt att det är 7-10 procent. Förmodligen onödigt försiktigt men jag är hellre på försiktiga sidan.

      Ge det några år så tror jag det finns fler fonder som liknar JGPI och då kan man sprida risken genom att äga flera av dem. iShares har för någon månad sedan lanserat två fonder på detta temat. Jag tror de kan generera liknande utdelningar som JGPI men vi får avvakta och se. Det tar tid tyvärr eftersom de pyntar utdelning kvartalsvis. De har ticker WINC och INCU.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack så mycket för ditt fina svar. Då ska jag nog ändå köpa några fonder till för att sprida just risken. Ha en fin kväll!

      Radera
  10. Hej
    Spelar det nån roll om man har denna i isk eller Kf ?
    Har läst lite olika om vad som gäller.

    SvaraRadera

Videopresentation av Aktiespararna Global Direktavkastning

  Om du missade den här presentationen häromdagen så har fondbolaget nu lagt ut den på Youtube. Jag såg den live och tyckte det var ett bra...