Oförändrad utdelning i Cibus - Bokslutsrapport 2023

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.


Fastighetsbolaget Cibus släppte sin bokslutsrapport på morgonen idag och meddelar att de inför årsstämman avser att föreslå en oförändrad utdelning om 0,9 euro per aktie.

För 2023 rapporterar Cibus ett substansvärde om 12,5 euro vilket i Svenska kronor blir cirka 140 kronor. Det är en aning lägre än i tredje kvartalsrapporten och anledningen är att man gjort ytterligare lite nedskrivningar av fastighetsvärden i kvartal fyra. Lejonparten av nedskrivningar ligger sannolikt bakom oss i tiden.

Räntetäckningsgraden är 2,2 gånger.

Aktuell intjäningsförmåga har stigit sedan Q3-rapporten och är nu 0,95 euro. Som jag pitchade för och den kommer stiga än mer under 2024. Nu är finansiella kostnader under kontroll via räntesäkringar och dessutom är ränteläget på väg ned, Intäkterna för Cibus stiger samtidigt.

Redovisad vinst per aktie är ointressant i ett fastighetsbolag då det blir missvisande med värdeförändringar mm. Intjäningsförmågan ovan är bra att titta på och förvaltningsresultat är intressant. Cibus redovisade ett förvaltningsresultat om cirka 0,91 euro per aktie. Det är riktiga pengar som landat i bolagets kassa. Redovisad vinst per aktie eller "Resultat" innehåller värdeförändringar på fastigheter och påverkar inte pengarna i kassakistan.

Utdelningen gör de som vanligt att de återkommer med datum och belopp per månad i samband med kallelsen till bolagsstämman. Därför dröjer det ett tag innan utdelningarna dyker upp i tex Avanzas kalender osv.

Igår backade Cibus några kronor och stängde på 111,25 kronor. Kanske passade vissa investerare på att sälja inför rapporten. Nu är den på bordet och jag kan tänka mig att Cibus går upp lite som följd av det. All info och fakta ligger på bordet. Strax över 110 kronor finner jag mycket attraktivt sett till det kassaflöde bolaget genererar redan nu och att det kommer bli högre de närmsta åren. Det är en attraktiv värdering sett till substansvärdet om 140 kronor.

Jag äger Cibus och ökade nyligen mitt innehav. Det är fina fastigheter de äger. Fastigheter där dagligvaruhandel bedrivs och den typen av verksamhet tickar på oavsett konjunktur, ränteläge osv. Stadiga hyresintäkter till Cibus och god utdelning till oss ägare. Utdelningen betalas som sagt månadsvis och nästa utdelning har x-dag 20 mars och betalas ut i slutet av mars. Den utdelningen härstammar från beslutet förra bolagsstämman. Datum för utdelning i april och framåt får vi i samband med kallelsen till vårens bolagsstämma. På en aktiekurs om 111 kronor är direktavkastningen 9 procent.

Länk till Cibus hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

7 kommentarer:

 1. Trevliga nyheter. Cibus är ett sådant bolag jag kan tänka mig en viss övervikt i...

  SvaraRadera
 2. Nå, det var ju bra för den arbetsbefriade inkomsten 👍

  SvaraRadera
 3. Skönt att ha rätt ibland. Fastighetsbeståndet är fint. Skulle säga att de har finare bestånd än Realty Income. Jag har dubblat mitt innehav idag på kurs 115,8. Jag har ägt sen 2019 och varit med på resan upp och ner. Jag hoppas de fortsätter jobba aktivt med att sänka belåningen och inte höja utdelningen förens de badar i pengar. MVH Richard

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Richard,
   Tack för din kommentar. Jag instämmer i det där sista och förväntar mig att Cibus tar det lugnt med förvärv i närtid. Att de går stadigt fram och håller sig i nedre spannet av målsättning för belåningsgrad. Vill minnas att deras mål är 55-65 procent och de ligger nu strax över 55 procent.

   Det är ingen brådska att växa och bli större. Bättre att gå långsamt fram men stå stark.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej, tycker aktien ser lockande ut. Hur tungt skulle du för egen del som mest låta den väga i din portfölj?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag har en 7-procentregel som jag håller mig till för enskilda bolag, den går jag inte över generellt sett. Länk till tankar runt det nedan. Det har varit en skakig period i fastighetssektorn senaste åren varpå jag drog ned exponeringen. Häromdagen dubblade jag mitt innehav i Cibus och det väger nu runt 2 procent av portföljen. Jag håller mig ofta kring 3 procent viktning i enskilda bolag och kanske köper jag mer Cibus men stannar nog kring just 3 procent i så fall.

   https://petrusko.blogspot.com/2022/01/min-7-procentsregel.html

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Tack P, 7-procentregeln verkar sund, bra tanke!

  SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...