Fet månadsutdelning med JGPI från JPMorgan

 


Nu är äntligen dagen kommen. Länge har vi i Europa med suktande blick och öron hört om JEPI i USA. Den börshandlade fonden som pyntar fet utdelning varje månad. Totalt 7-9 procent utdelning per år och totalavkastningen har varit hygglig. Fonden startade för cirka 3 år sedan och har växt supersnabbt. I dag har den en bit över 300 miljarder kronor fondförmögenhet (AUM). Äntligen får vi i Europa vår version av fonden.

Helt nylistad på tyska börsen XETRA med ticker JGPI - JPMorgan ETFs (Ireland) ICAV - Global Equity Premium Income UCITS ETF.

Det är inte exakt samma som JEPI men närapå. JEPI investerar i ett urval aktier i S&P500 medan JGPI investerar i ett urval aktier ifrån globalindex. De väljer ut bolag med lägre volatilitet och god potential.

Utöver det är grejen framförallt att de genererar inkomster via optioner. De har en optionsstrategi som verkar fungera bra och medger viss kurstillväxt och rejäl utdelning samtidigt. Mastermind bakom strategin är Hamilton Reiner som förvaltar både JEPI och JGPI.
 De ställer ut OTM optioner vilket står för Out of The Money och går till ungefär så här. Idag kostar globalindex 10.000 om du ger mig 1 procent får du om 30 dagar köpa mitt globalindex för 10.200. I ett sådant här upplägg säljer man alltså en option som ger en intäkt. Om optionen nyttjas har man fått viss uppgång på sitt innehav varpå kursen i fonden växer.

Optionerna ställer de inte nödvändigtvis ut på hela fondens innehav men det är alltid OTM för att få viss värdetillväxt också.

På det här viset skapar de cash att dela ut till investerare i fonden. Via intäkter från optionerna de säljer samt utdelningar ifrån innehaven. Den amerikanska versionen har som sagt funnits ett tag och de senaste 3 åren har den en genomsnittlig totalavkastning om cirka 10 procent per år. Det är nästan samma totalavkastning som S&P500.

De siktar på 7-9 procent direktavkastning på JGPI här i Europa och utdelningen betalas som sagt månadsvis. 

Fonden har sin hemvist på Irland varpå det inte dras någon utländsk källskatt på utdelningarna den pyntar till dig. Funkar bra att äga den på ett ISK alltså.

Fondavgiften är rimliga 0,35 procent. Som vanligt med börshandlade fonder i utländsk valuta är där engångsavgifter i form av courtage precis som för aktiehandel samt valutaväxlingsavgift.

Här är en länk till JPMorgan med mer info om fonden. Den är knapphändig än så länge men det tillkommer nog mer så småningom. https://am.jpmorgan.com/se/en/asset-management/adv/products/jpm-global-equity-premium-income-ucits-etf-usd-dist-ie0003uvyc20 Observera att det på JPMorgans sajt står en annan ticker men det är för att det är olika på de olika börserna här i Europa. På den tyska börsen Xetra är tickern JGPI.

Nordnet har redan lagt upp den här fonden men väntar på KIID-dokument innan de kan släppa på handeln. Länk till JGPI hos Nordnet: https://www.nordnet.se/marknaden/etf-listor/18190843-jpm-global-equity

Avanza är inte på den här pucken över huvud taget. De erbjuder inte handel på riktiga XETRA utan använder någon hablavink-lösning med något som heter Tradegate. Avanza svarar att deras leverantör Tradegate har inte den här fonden varpå de inte kan erbjuda den. Kanske vaknar de till när de inser att det här är en stor lansering och att det finns ett stort intresse att investera i den här fonden.

Jag har följt JEPI ett tag och snappade i höstas upp att en europeisk version förbereds listning och nu är den äntligen här. Jag gillar det här upplägget de kör och jag ska investera i fonden.

31 kommentarer:

 1. Antar att den går bra att ha på ISK? Dvs så fort avanza har dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja den har sin hemvist på Irland så det dras ingen utländsk källskatt på de utdelningar den betalar till dig. Funkar bra i ett ISK.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Vad är det som gäller med KF? Vill egentligen ha den i min KF då jag vill ha allt utländskt på samma ställe och mitt svenska innehav i min ISK :)

   Radera
 2. Det här med optioner gillar Jag inte riktigt då Jag aldrig sysslat med något sådant, 7-9% direktavkastning låter lite för bra för att vara sant vad är haken?
  Hur ser du på risken i denna fonden jämfört med en vanlig global/USA fond som pyntar en normal utdelning som faktiskt baseras på bolagen vinster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikael,
   Ja det här är ju något annat än en helt vanlig indexfond. Enkelt förklarat så äger den här fonden aktier ifrån Globalindex. Sådana här optioner är egentligen inga konstigheter. Det är inget som gör att risken svävar iväg.

   Haken får man anse är att man ger bort en del av uppsidan. Om börsen stiger tex 10 procent på 30 dagar medan fonden sålt optioner för 1 procent mot ett pris på tex 3 procent upp så har man begränsat sig till 4 procent avkastning istället för 10. När börsen går ned 10 procent kommer optionerna ej nyttjas men man har likväl fått in cash för dem och man har minskat nedgången således.

   Det är något annat än en helt ren aktieexponering. Skapat för att generera stadig cash inkomst. Det minskar volatiliteten.

   Jag tycker det är en mycket trevlig komponent i portföljen. Den ger riskspridning även jämte en global indexfond eftersom den här är något annat, något mer via optionerna.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Riktigt nice! Den här ska jag köpa direkt, tack för infon!

  SvaraRadera
 4. "De har en optionsstrategi som verkar fungera bra"
  Det är problemet med optionsstrategier. De fungerar bra tills de inte gör det längre, och då fungerar de jätte-jätte dåligt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Ja så kan det vara för en amatör som kanske egentligen inte alls vet vad han gör med optioner. För proffs är det ganska basic business. Inga konstigheter alls faktiskt.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Toppen!!

  Tack för inlägget.

  Frågan är vad Avanza ska göra?

  Erbjuda eller strunta i..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det är verkligen skillnad på Avanza och Nordnet. Medan Avanza inte ens erbjuder riktiga XETRA och slappt säger att deras Tradegate inte har värdepappret så har Nordnet XETRA och har kontaktat JPMorgan för att snarast möjligt kunna erbjuda handel i JGPI.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Vet du på ett ungefär hur mycket man behöver handla för för att det ska bli så ”optimalt” courtage som möjligt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Om ditt minicourtage är 1 euro och du har private banking och 0,15 procent courtaget så blir det 11,2/0,0015=7466,66 kronor. Om du inte har private banking så är ditt courtage 0,25 procent och då är gränsen 11,2/0,0025=4480 kronor.

   Det där 11,2 är alltså vad 1 euro kostar i SEK. 1 Euro miniocurtage = 11,2 kronor minicourtage.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Äger du den JEPI med?

   Radera  3. Tips!

   För ETF:er kör jag själv Nordnet för 0kr courtage genom månadsspar. Det bör vara mest optimalt från ett "courtage-perspektiv". Vissa begränsningar med erbjudandet, men värt att kolla på för en småsparare.

   "Månadsspara courtagefritt i ETF:er hos Nordnet.
   När du sparar i ETF:er betalar du vanligtvis courtage, men hos Nordnet kan du välja att månadsspara i ETF:er helt courtagefritt. Minsta beloppet för månadssparande är 500 kronor i månaden, med möjlighet att spara i upp till fyra ETF:er med valfri procentuell kapitalfördelning. Tjänsten ETF Månadsspar genomförs i samarbete med våra partners, noga utvalda till följd av att de är ledande aktörer inom ETF:er i Norden."

   Radera
  4. Hej.
   Jag kör själv månadspar med ETF:er hos Nordnet. Jag undar om du lyckats lägga till denna fond i ditt månadsspar? Själv ser jag den inte när jag söker efter den i månadsspar. Den syns däremot fint när jag söker på den som vanligt.
   /Miathan

   Radera
  5. Jag lyckades göra det men först när jag sökte på JPM Global Equity och inte JGPI. Hoppas det funkar!

   Radera
 7. Riktigt intressant tips, tack för att du bevakar och delar med dig. En amerikansk pref ger ju idag också 7-9 % direktavkastning, antar att du ser större potential i denna ETF till att överbygga valutarisken jämfört med en amerikansk pref?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jonas,
   Jag bevakar amerikanska preffar också. Det är som du säger känsligt nu för oss svenska investerare med valutan när det gäller preffar i USD. En större valutarörelse skulle kunna äta upp en väldigt stor del av ens totalavkastning om man har oflyt.

   Jag gillar den här fonden ifrån JPMorgan bättre i dagsläget då den har en mycket hög utdelning samt viss tillväxtpotential i fondkursen.

   När vi ändå är inne på amerikanska preffar kan jag nämna en jag följt och varit sugen på att köpa i närtid. Det är Gladstone Land som likt övriga REITs pressats ned i kurs. De har en god finansiell ställning men ett par mindre problem i gårdar som behöver hyras ut. Ingen big deal som jag fattat saken. De har flera olika preferensaktier varav ett par av dem finns upplagda på Avanza ticker LANDP och LANDO. De har bägge inlösenkurs $25 och pyntar $1,5 total utdelning per år. Avanza visar $0,12 per månad men de fattas en decimal, rätt är $0,125. De här preffarna handlas strax under $20. Den ena är det precis usel handel i medan den andra är det åtminstone så att den funkar. De här attraherar mig men jag släppte dem nu när jag fokuserar på JGPI.

   Fridens liljor

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag har börjat köpa in mig lite försiktigt med ett knippe amerikanska preffar, hoppas kronan hinner stärkas innan preffarna eventuellt drar iväg. Köpte bland annat Gladstone Commercial. Det är ju så trevligt med månadsutdelning. Blir säkert en stek i JGPI också.

   Radera
 8. Tjena petrusko!
  Tack för att du håller oss utdelningsnördar uppdaterade.
  Jag ville bara fråga om du använder Avanza eller Nordnet och varför du valt just den du valt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mattias,
   Jag är kund hos Både Nordnet och Avanza. För flera år sedan gick jag över till att göra alla nya köp hos Avanza då Nordnets sajt var ful och svårnavigerad. Det har hänt mycket sedan dess och nu börjar jag lacka ur på att Avanza blivit så mycket sämre än andra mäklare på flera saker.

   Avanza gnetar och snålar in på grejer för att maximera sin vinst. De kör sin slogan mindre till banken mer till dig men det där passar inte dem sedan många år. De är dyrare än vissa storbanker och de lanserar dyra aktiva fonder för att maximera sin vinst. De visar DJ USA index istället för S&P500 för att snåla in och maximera vinst. Avanza är sämre än alla andra på att hantera källskatt i KF. Senast nu i år betalade de åter för lite och vägrade erkänna att det var för lite. Flera månader senare gjorde de en kompletterande utbetalning utan att säga ett ord eller erkänna att de gjorde fel och sade fel ursprungligen.


   Hur som helst. Nordnet är så mycket bättre än Avanza idag. Deras sajt är snygg och funkar bra. Nordnet har alltid fixat källskatten i retur utan krångel. Nordnet kör inga usla snål-lösningar som gör det sämre för dig som kund för att de skall maximera sin vinst.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Vilka etf:er har du som månadsspar på Nordnet? Själv kör jag 100% Högutdelande Norden men vill utöka sparandet i etf genom månadsspar hos Nordnet.

   Radera
  3. Som utdelningsälskare stör jag mig dock på att det fortfarande inte går att se direktavkastningen på ETF:er i Nordnets app eller hemsida. Hur svårt kan det vara!? 😅

   Radera
 9. Tjena P, det här var lite ju jobbig läsning. Alltså jobbigt då man inte kan köpa detta tips på studs. Och det ser ju mörkt ut för avanzianer.. Btw, Nordnet borde tacka dig för din PR ;-) Tror vi är flera läsare som vips började fundera över valet av nätbank. Tack för grym info som vanligt. /humlan

  SvaraRadera
 10. Hur stor stek bör man i JGPI? är det någon % eller som en större fond att man kan ha 10%+

  SvaraRadera
 11. Hej,

  Undrar när det kan tänkas bli aktuellt med handel.

  Dokumenten bör finnas på plats nu tänker jag.

  Men visst den som väntar på något gott.

  Btw har du någon kommunikation med typ Ishares eller andra aktörer.

  Det saknas fortfarande bra utdelande etfer likt SCHD.

  Mvh

  SvaraRadera
 12. Man kan ju också köra denna strategi på hemmaplan om man kan tänka sig att använda tex Investor som sitt "Index". Minsta insats är dock 100st underliggande Investor.

  SvaraRadera
 13. Ser ut som att den ligger på Avanza nu.

  SvaraRadera
 14. Hej. tänkte bara upplysa för ytterligare klarhet. En ETF med hemvist i Irland sker skatt uttag på 15% på utdelningar mellan US och Irland. Därefter ingen ytterligare skatt för oss som "non residents" i Irland. Så inte helt skattefria utdelningar Mvh.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja så är det att fonder pyntar skatt på utdelningar de tar emot. Det gäller fonder på Irland och i de flesta länder i Europa. Fonder med hemvist i Sverige är också belastade med skatt på utdelningar de tar emot ifrån vissa länder. Det varierar hur mycket skatt det är i olika länder och vilka länder sinsemellan som beskattas eller ej. När det gäller globalfonder finns där ingen som inte belastas alls med skatt. Det finns vissa länder där det blir extra betungande och Luxemburg är ett sådant. Globalfonder med hemvist där pyntar generellt mer i skatt än en fond med hemvist i Sverige eller Irland.

   Mvh petrusko

   Radera
 15. Jag gillar också fonder som använder covered calls och cash secured puts som strategi. Folk förväxlar den typ av optionshandel med att tradea. Relativt låg risk om man gör det på rätt sätt och ändå gillar aktien så att säga. Går att göra som privat person på ett ISK konto också på Avanza.

  SvaraRadera

Cibus förvärvar 6 livsmedelsfastigheter

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag meddelade fastighetsbolaget Cibus att de förvärvar 6 stycken fastigheter ifrån kr...