Få exponering i Novo Nordisk via billig indexfond

 


Novo Nordisk är sedan länge hett på börsen för sina läkemedel mot diabetes och fetma. Behoven för dess läkemedel är stort och ökar kraftigt i den pågående fetmaepidemien. Om man vill investera i bolaget så finns det på Danska börsen men för de som inte vill direktinvestera i aktien kan man få exponering via fonder.

Normalt sett får man inte så mycket exponering i ett enskilt bolag via en fond. Fonder innehåller många bolag och varje enskilt brukar bara som mest utgöra några procent av fondens totala portfölj. Novo Nordisk är ett undantag här med sitt enorma börsvärde väger bolaget väldigt tungt i vissa index/fonder. Runt 20 procent väger bolaget i tex Handelsbanken Norden Index Criteria. För varje hundring man investerar i den fonden så har man alltså 20 spänn i Novo Nordisk. Det är en stor del av fonden och det kan vara ett rimligt sätt att få exponering i bolaget.

Handelsbanken Norden Index Criteria kostar totalt 0,48 procent i fondavgift.

Runt 20 procent väger Novo även i den börshandlade fonden Xact Norden med den superlåga avgiften 0,15 procent. Här tillkommer courtage vid köp och sälj eftersom det är en börshandlad fond men det är engångsavgifter.

De här två fonderna är bara ett par exempel. Det är inte bara avgiften som skiljer dem åt utan de har olika inriktning. Medan den börshandlade fonden Xact Norden innehåller endast 30 bolag (de mest omsatta i Norden) så är inriktningen i Handelsbanken Norden Index Criteria att innehålla i princip alla bolag som handlas på de nordiska börserna.

Xact Norden pyntar ingen utdelning medan Handelsbanken Norden Index Critera finns i två olika andelsklasser. Andelsklass A pyntar ingen utdelning utan hela kapitalet växer vidare inom fonden. Andelsklass B pyntar utdelning om 4 procent årligen i mars.

Observera att Xact Norden och Xact Norden Högutdelande är två helt olika fonder. 

Slutligen vill jag poängtera även att det inte bara är potential utan man behöver se till risk också. I en sådan här fond där ett enda innehav väger så pass tungt måste man vara medveten om att fondens utveckling är till stor del beroende av ett enda bolag. Går Novo Nordisk uselt på börsen så kommer det dra med sig en sådan här fond ned. Det är inte samma typ av riskspridning i en sådan här fond som många andra där innehav sällan väger mer än några procent som mest.


17 kommentarer:

 1. Vad skiljer Handelsbanken Norden Ind Crit (A1 SEK)

  mot Handelsbanken Norden Ind Crit (B1 SEK)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det har jag redan förklarat i inlägget ovan. Andelsklass A lämnar ingen utdelning. Andelsklass B betalar utdelning årligen i mars om cirka 4%. Totalavkastningen är exakt den samma i de två andelsklasserna.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Ytterligare ett tips på billig indexfond med hög exponering mot Novo nordisk är Nordnet Indeksfond Danmark ESG. 0,2 % avgift.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är en rimlig fond den där Nordnet Index Danmark men bra att tänka på att den handlas i danska kronor vill jag minnas varpå Nordnet tar ut 0,25 procent valutaväxlingsavgift vid köp och sälj.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej Petrusko.

  Har tack vare din blogg hittat fram till Handelsbanken Europa Ind Crit B1 som jag nu har i portföljen, där finns Novo med som nr 2 bland innehaven 🙂

  Mvh
  Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Anders,
   Tack för din kommentar. Det var kul att höra att jag inspirerat till ett sunt spar. Jag gillar den där Handelsbanken Europa som ger en bred exponering i olika länder och sektorer till en rimlig avgift.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Har DNB Norden Indeks. 9% Novo Nordisk. Avgift 0.24%. Är nöjd med fonden.

  SvaraRadera
 5. Ett annat bra alternativ för den som vill ha exponering mot Novo Nordisk är att köpa aktien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Gustav,
   Tack för din kommentar. Även om den bara upprepar det som redan står på de första raderna i inlägget.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Helt enig med Gustav! Petrusko, detta var ett tramsigt inlägg för ovanlighetens skull.

   Radera
 6. nu när det kommit ett par B-versioner från handelsbanken, skulle du kunna göra ett inlägg med vilka index och direktavkastningen på de?

  SvaraRadera
 7. Finns det någon chans att du kommer med ett uppdaterat portföljinlägg i närtid? Vore uppskattat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Spartrollet,
   Tack för din kommentar. Jag håller som vanligt min portfölj uppdaterad på sajten under fliken "Min portfölj". Det där portföljinlägget med tårtdiagram lutar jag åt att sluta med men jag siktar ändå på att lägga upp ett sådant i december som jag brukar göra inför mitt "årssammandrag".

   Så, ja det dröjer nog till december.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. När fonderna heter (sek) är dom då valuta hedge:ade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   Jag vill svara generellt nej men jag är inte helt säker på vilken fond du menar. Låt säga att det är en Handelsbanken Europa Index Criteria och den heter SEK. Det där SEK står för att den handlas i SEK. Så är det generellt med fonder.

   Fonder som är hedgade skriver ut det i namnet i stil med "Hgd".

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Nordnet Danmark kostar 0,2% i avg och innehåller 17% NovoNordisk, men den är inte utdelande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Nordnet Danmark handlas i danska kronor vill jag minnas. Det tillkommer således valutaväxlingsavgift om 0,25 procent också.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag sålde mina Tele2 och ökade i Cibus

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag presenterades en affär där Tele2s största ägare säljer hela sitt innehav i etappe...