Snart utdelning igen i Xact Norden Högutdelande

 


Med 4 utdelningstillfällen per år är det snart dags igen för den börshandlade fonden Xact Norden Högutdelande att pynta utdelning.

Om knappt 2 veckor, den 12 september är det X-dag för nästa utdelning som är på 1,67 kronor. Den som äger fonden när börsen stänger handelsdagen innan den 12:e erhåller utdelningen och paydate är den 18 september.

Det är inte prick 3 månader mellan alla utdelningstillfällen och nästa gång efter denna sker ganska snart in på. Nästa utdelning är redan i november. Sedan får man vänta lite längre innan det är dags igen i mars nästa år.

Den här fonden är mitt största innehav. På några års sikt har den inte gått lika bra som Stockholmsbörsen men det är en lite svagare period för den här typen av aktier. Det pendlar över tid vilka typer av aktier som går extra bra. Det går att dela in på flera olika sätt varav en vanlig övergripande är Value/Growth. Det jämnar ut sig över tid och jag är inte värst orolig över att den här typen av aktier (Value) skall komma ge en rimlig totalavkastning sett över lång sikt som 10-20 år. 


22 kommentarer:

  1. Stämmer det verkligen att den inte skulle gått lika bra som börsen ?https://www.svd.se/bors/funddetailed.php?insref=25558

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anonym,
      Det där är en helt annan fond du tittar på. En fond som följer de största bolagen i Norden och innehåller kring 20 procent Novo Nordisk.

      Ja det stämmer att Xact Norden Högutdelande inklusive sina utdelningar har genererat en sämre totalavkastning än Stockholmsbörsen sett över flera år. Just förra året gick den betydligt bättre men åren innan var den svagare.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack, för svaret. Den jag hittade verkar ju gått rätt bra.

      Radera
  2. Hej Petrusko

    Tack för blogg och information 👍

    Någonstans har jag fått för mig att datumen för utdelning har att göra med (åtminstone delvis) att det fanns en tanke om att dela ut månadsvis. Hur är det med månadsvis utdelning?

    Med vänlig hälsning,

    Jens

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Jens,
      Nej datumen har inget att göra med en tanke om månadsutdelning. Ursprungligen hade fonden utdelning 1 gång per år och man har ökat det successivt till 4 ggr där man adderat datum utefter de fondregler (och datum) som redan existerade. Det där med månadsutdelning är bara en dröm som några ytterst få utav fondens andelsägare drömt om.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej! Är det din uppfattning att prissättningen av fonden fungerar? Dvs att den går ner ”lagom” efter utdelning och upp ”lagom” i väntan på utdelning. Tänker att det annars kan vara ett sätt att tjäna några extra kronor.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det finns inga extra kronor att tjäna i anslutning till utdelningen. Släpp den tanken rakt av. Prissättningen är mycket effektiv där man utöver ordinarie ordrar har avtal med upp till 4 st market makers som konstant har orders i linje med gällande NAV.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Yo Petrusko.

      Vad menas egentligen med ovan? Vad är det för avtal med market makers. Vad är market makers och varför behöver "man" en sådan som konstant har orders i linje med NAV. Vad tjänar en market maker på det?

      Radera
    3. Hej Peter,
      Fondbolaget anlitar Market Makers och betalar dem för att ha orders i fonden. Både på köp och säljsidan. Detta gör man för att säkerställa en god och sund handel i värdepappret.

      Om du när som går in och tittar i orderdjupet för Xact Norden Högutdelande kan du se tex 20.000 st köp på en viss kurs eller 100.000 st sälj på en viss kurs. Det är market makers ordrar. De ligger där för att folk skall kunna sälja och köpa om de så önskar.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej Petrusko!
    Har du blivit en random walker? Eller tror du fortfarande på stock-picking?
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Lars,
      Jag har länge varit en förespråkare av indexinvestering samtidigt som min stockpicking. Motsägelsefullt kan tyckas men Buffett agerar precis likadant.

      Nu är ju jag ingen Buffett.

      Indexinvestering är smart. Väldigt många misslyckas med stockpicking i långa loppet. Det är svårt men man kan ha flyt länge innan man upptäcker att man bara haft flyt. En idiot kan slå index i 7 år men det krävs äkta skicklighet för att slå börsen i 20 år.

      Jag har haft flyt och presterat bra på börsen länge men nu har jag valt att lägga en stor del i indexfonder och viktar ned mig själv som riskfaktor.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Hej Petruskko.
    Lite frågor.
    Vad anser du är en rimlig avkastning på denna etef Per år/snitt?
    Funderar på att ha denna som mitt enda innehav. Räcker det tycker du? Då jag vill ha något relativt tryggt som även ger utdelning.
    Känns som en tryggare placering än ex Aktiespararna direkt avkastning b.
    Dina tankar om att ha mycket pengar på sparkonto istället just nu då man kan få 3-4%

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Att ha pengar på sparkonto med 3-4% ränta kan vara en bra deal beroende på individuella förutsättningar och preferenser. Är det pengar man skall använda de närmsta 5 åren är det ett utmärkt och rimligt val. Är man pensionär och pengarna räcker/behöver inte växa mer så är räntekontot ett smart val där man kapar bort risken att förlora/att de minskaer i värde.

      Börsen har historiskt avkastat kring 10 procent per år i snitt. Värdeaktier likt de i denna ETF har presterat bra historiskt och kan gå ungefär som börsen. På mycket lång sikt tror jag att den kan avkasta i linje med börsindex.

      Man uppnår en god riskspridning sett till bolagsrisk via Xact Norden Högutdelande men den innehåller en viss typ av bolag och det är en risk i sig. Jag vill inte säga att det är en rimlig fond att ha som sin enda fond. En helt vanlig indexfond kan vara det. Tex Xact Sverige eller SEB Sverige Indexnära. De innehåller massvis med bolag och det är alla möjliga typer av bolag varpå man uppnår en fullgod riskspridning.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Hej!
    Tack för bra blogg.
    Jag funderar också på att fortsätta bygga upp den här fonden som ett av mina största innehav.

    Finns det någon risk med att lägga så mycket pengar i en och samma ETF (denna aktuella ETF:en).
    Vad händer om Handelsbanken avnoterar den?

    MVH
    Andreas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Andreas,
      Handelsbanken kan inte försvinna med dina pengar. Fonden kan likt alla fonder läggas ned och som börsnoterad sådan betalar de ut pengar till andelsägarna. De har lagt ned börshandlade fonder genom åren och de har meddelat i god tid innan. Då kan man enkelt välja att sälja själv eller invänta den lite utdragna processen där de säljer (tar någon månad).

      Fonden är en UCITS fond vilket är en uppsättning regler som de håller sig till. En fond är hårt reglerad för spararens bästa.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för klargörande! Och tack för förklarande kring UCITS!

      Mvh
      Andreas

      Radera
  7. Är det inte dags att uppdatera fördelningen i din portfölj snart? Patric

    SvaraRadera
  8. Petrusko, verkar som att google per default nu idag blockerar annonser på just den här sidan. Jag får ett meddelande om "vilseledande eller påträngande annonser". Jag har ingen egen adblocker eller liknande installerat, så det verkar vara Chrome själv som gör det.

    https://support.google.com/chrome/answer/7632919?visit_id=638290686352152823-3444701743&p=blocked_ads&rd=1

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för heads up. Jag har sett det där någon gång tidigare och inte riktigt rett ut varför det blir så.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Jag vet inte vad xact ger i direktavkastning men ränta på en bank med insättningsgaranti ger 4% per år de fem närmaste åren. Garanterad avkastning!

    SvaraRadera
  10. Fyra% med garanti i fem år, vänligen berätta mer

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....