Sagax i "Sale-leaseback" affär med Hedin

 


Fastighetsbolaget Sagax har gjort en affär med bilhandlaren Hedin Mobility Group där man köper fastigheter av dem samtidigt som man tecknar långa hyresavtal till dem. Upplägget kallas för Sale-leaseback. Affären är på 1,11 miljarder kronor och gäller 16 fastigheter i Nederländerna, Belgien och Tyskland. Hedin är precis som Sagax en aktör med verksamhet i stora delar av Europa.

Hyresavtalen har en genomsnittlig löptid om 10 år med en årshyra på 77 miljoner kronor. Avtalen har årliga hyreshöjningar kopplade till KPI eller liknande (motsvarande i respektive land). Det är triple net avtal vilket innebär att hyresgästen står för i princip alla kostnader förknippade med fastigheten. Sagax kan luta sig tillbaka och ta emot hyresinbetalningar.

Fastigheterna tillträds under tredje och fjärde kvartalet i år.

Jag gillar den här typen av deal generellt sett där man köper fastigheten och hyr ut den till säljaren som bedriver sin verksamhet i lokalen.


5 kommentarer:

  1. Sagax handlas till 100 procent substanspremie. Har du några tankar kring detta?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det är en rejäl substanspremie i Sagax men det är olika förutsättningar för olika typer av fastigheter och fastighetsbolag. Det finns fler sätt att se på och värdera fastighetsbolag varav ett är att se till kassaflödet de genererar. Sagax äger en typ av fastigheter med hög avkastning. De värderas primärt sett till sitt kassaflöde och så sett är värderingen välförtjänt hög.

      Jag behöver inte ta hänsyn till värderingen i Sagax vanliga stamaktier eftersom jag äger Sagax D som inte tar del av bolagets framgångar annat än en begränsad utdelning om 2 kronor per år.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej Petrusko!
    Tack för givande blogg. Sagax skulle jag vilja äga men det får vänta. Äger Cibus o är nyfiken vad du tänker om deras rapport och marknadens reaktion?

    SvaraRadera
  3. Hej,

    Off topic här men är nyfiken hur du ser på saken?

    Är verkligen Xact Norden högutdelande värd att äga? Ja den direktavkastning ypperligt bra men troligtvis väldigt bra stabilitet som tyvärr kostar tillväxt.
    Visst den har ändå gett typ 7-8% årligen i snitt med utdelning inräknad.

    Men jämför man med Xact Sverige så presterar ju den bättre på sikt.

    Aah svårt det där hoppas du har något förträffligt argument som
    talar för Xact Norden höutdelande.

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det går inte att förneka att de gångna 5 årsperioden inte varit fantastisk för Xact Norden Högutdelande jämfört med ett vanligt svenskt index. Det är dock en för kort period för att dra säkra slutsatser kring orsak och tro om framtiden. Ser man på långa tidsperioder som 20-30 år så finns det mycket data som visar att utdelningsaktier presterar bra eller till och med bättre än breda börsindex.

      De där perioderna om 20-30 år innehåller flera korta 5-årsperioder varav vissa varit bättre och sämre.

      Det är ett misstag att döma ut utdelningsaktier baserat på en kort period av svagare prestanda. Om de kommer överavkasta den närmsta 30-årsperioden är ingen självklarhet men jag är övertygad om att det är fel att extrapolera den svagare prestandan från de senaste åren in i evigheten.

      Mvh petrusko

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....