Cibus rapport 6 mån 2023

 


Fastighetsbolaget Cibus släppte igår sin rapport för det första halvåret 2023. Det är utmanande tider i fastighetssektorn vilket också speglas i rapporten. Det är ingen storskalig kris i Cibus men det är tuffare nu och de fokuserar på balansräkning och finansiella kostnader vilket inte var en stor sak för något år sedan när det fortfarande var "gratis" att låna pengar.

Driftnettot sett på 12 månader var per 1 juli cirka 111 miljoner euro. Det är en ökning om nästan 8 procent mot året innan då den var cirka 103 miljoner euro. Samtidigt har finansiella kostnader ökat avsevärt mer i spåren av det högre ränteläget. Det mynnar ut i ett lägre förvaltningsresultat jämfört med förra året.

Under de första 6 månaderna uppgick förvaltningsresultatet till 23,3 miljoner euro mot 28,1 miljoner euro förra året. Rensat för kostnader av engångskaraktär var dock förvaltningsresultatet 25,3 miljoner euro.

Sedan rapporten för 1 år sedan har det blivit fler aktier i Cibus som skall dela på vinster osv. Per den senaste rapporten finns det 57.246.140 stycken aktier medan det för ett år sedan fanns cirka 48 miljoner aktier. Det är på gott och på ont. Det är fler aktier som skall dela på bolagets vinster och det är följden av en nyemission. Pengarna från emissionen har och kommer att användas till att stärka bolagets finansiella ställning. Cibus har en kassa nu att fortsatt trimma bolagets finansiering.

Cibus har nu räntesäkrat nästan hela lånestocken och har således mycket lättberäkneligt kassaflöde närmsta tiden.

Aktuell intjäningsförmåga efter finansiella kostnader osv täcker med nöd och näppe den nuvarande utdelningen och jag ser inte att de skulle behöva sänka den nästa år. Givet räntesäkringar, tagna engångskostnader och inlösta lån/obligationer kan intjäningsförmågan komma att stiga det närmsta året. Jag ser fram emot att följa utvecklingen i kommande rapporter. 

Apropå Cibus så snappade jag igår upp att dess VD skall vara med i en podd som spelas in i dagarna. Det var någon podd jag inte följer men när avsnittet dyker upp kommer jag tipsa om det här på bloggen och twitter.



5 kommentarer:

  1. kvartalet heter podden mycket bra podd där dom intervjuar några av fastighetsbolagens vd

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Toppen, tack för input. Det underlättar även för mig själv när jag skall hitta avsnittet när det kommer ut =)

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Vet att du minskade i Cibus. Har du något kvar ? Tack för en bra blogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har en del Cibus kvar och tror det kan bli bra i långa loppet. De har gjort sin grej bra och äger bra fastigheter. Utmaningar kring räntenivåer osv är övergående. Fastighetsbolag kan frodas i högre ränteläge men det är den snabba höjningen som ställt till det den här gången.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Bolag som fokuserar stenhårt på utdelning får problem i tuffare tider.
    Ledningen tenderar att ta kortsiktigt dåliga beslut för att dom har lovat utdelning osv.
    Kolla bara Tele2, Sbb m.m, nej utdelning är inte allt. Det ska ses som en bonus för att verksamheten är välmående och genererar avkastning, det ska även finnas pengar kvar att återinvestera i verksamheten.

    Totalavkastning är det man bryr sig om, sen är givetvis utdelningar trevligt. Men det kostar även att återinvestera utdelningar.

    SvaraRadera

Utdelning maj JGPI JPMorgan Global Equity Premium Income

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Här är info om senaste utdelningen i den börshandlade fonden JGPI JPMorgan Global Equi...