Ingen Storebrand Global ännu hos Avanza

 


Nu har det gått ett tag sedan Avanza sade att Storebrand Global All Countries b skulle finnas tillgänglig hos dem. Jag väntar på den och ni är flera med mig vet jag. Flera investerare har nog sållat bort den pga den höga minsta insättningen om 100.000 kronor men det är nog ändå ett gäng där ute som vill investera i den. Nordnet lade felaktigt upp fonden med 100 kronor minsta köp vilket blev lite tokigt.

Den här fonden inkluderar även tillväxtmarknader vilket saknas i många andra globalfonder. På gott och på ont.

Världens i särklass bästa börser på lång sikt är bla USA och Sverige. Ju mer länder utöver dessa man lägger till i en globalfond desto sämre kan potentialen tänkas bli. Den här fonden ifrån Storebrand som även innehåller tillväxtmarknader har en lite svagare prestanda än tex Länsförsäkringar Global indexnära. Det är de där tillväxtmarknaderna som drar ned prestandan lite.

Fler länder ger bredare riskspridning och under vissa perioder går tillväxtmarknader bättre än tex USA mfl. Över tid jämnar det ut kursutvecklingen, den bredare exponeringen. Principen att fler bolag och fler länder ger bredare riskspridning är en faktor varför jag gillar Storebrand Global All Countries trots att prestandan i närtid är lite svagare än globalfonder utan tillväxtmarknader.

Nej den har inte dykt upp hos Avanza ännu men medan jag väntar bjussar jag på resonemanget ovan kring prestandan och den bredare exponeringen. Fonden finns redan som andelsklass A vilket är exakt samma exponering osv med enda skillnad att den inte pyntar utdelning. Den andelsklassen har 50 kronor lägsta köp hos Avanza. Den där andelsklass b som jag suktar efter pyntar utdelning om cirka 4-6 procent årligen. Ja man kan lösa det själv genom att äga andelsklass "A" och sälja av en slurk varje år.


**Uppdatering 23-06-26: Storebrand har nu meddelat att de inte kommer låta nätmäklarna distribuera andelsklass B av den här fonden. Den är avsedd för institutionella investerare.





12 kommentarer:

  1. Om man vill ha andelsklass a tycker du denna är bättre än avanza global?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Andreas,
      Man kan göra sämre val än Avanza Global. Den är en fond utan de där tillväxtmarknaderna som jag nämner ovan och faller in i det resonemanget. Antingen satsar man på Storebrand fonden för att man gillar tanken på den extra bredden eller så satsar man på en "vanlig" globalfond.

      När det kommer till vanliga globalfonder är min favorit Länsförsäkringar global indexfond. Den har gjort sin grej väldigt bra till en låg avgift. Avanzas globalfond må se ut att ha lägre avgift men pga upplägg med matarfond och skatthantering blir totala kostnader inklusive skatter betydligt högre i fonden än den där avgiften man redovisar.

      Det finns många fonder som är sämre än Avanza Global.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack petrusko för kloka svar som vanligt
      Glad midsommar

      Radera
  2. Ska man investera i denna istället för Handelsbanken global high dividend? Mvh Mackan

    SvaraRadera
  3. Har du någon etf som följer någon form av globalt index som delar ut kvartalvis?

    Nu när vgwd inte presterat så bra

    SvaraRadera
  4. Måste man gå in med 100.000kr minst vid varje köp? Hoppas att den kommer nån gång, och att jag har 100.000 kr i likvider någon gång!

    SvaraRadera
  5. Har också undrat när Avanza tar in Storebrand B-klassen. Verkar ta lite längre tid än beräknat......Trevlig midsommar! Anders

    SvaraRadera
  6. Annars så finns ju fonden Vanguard emerging markets att köpa! ticker VFEM. Den borde ju fungera att äga tillsammans med en "vanlig" globalfond.

    SvaraRadera
  7. Ser också fram emot att börja investera i denna fond. Tror det är 100K för första insättning men därefter typ 100 kr minsta belopp. SEB har en bred indexnära globalfond, men bra att veta att den delar ut årligen samt mår bäst i KF pga Lux placering.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Någon chans man kan få det bekräftat, dvs att det är 100K för första insättningen och därefter ok med 100:- i månaden. Undrar varför man har så? Mindre volatilitet?

      Radera
    2. Tjena,
      100.000 kronor är fondens minsta insättning. Så kan man tex göra om man främst riktar in sig mot institutioner och större interna/externa investerare.

      Exempelvis finns det många stiftelser som är konstruerade att de ej får bränna sitt kapital utan snarare skall använda avkastningen ifrån kapitalet. Det är en typ av stor investerare som kan vara en typisk kund för sådan här fond.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Storebrand har nu meddelat att de inte kommer låta nätmäklarna distribuera andelsklass B utav fonden. Den är avsedd för deras institutionella investerare förklarar de saken med.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....